Joko mielessäsi on joulun juhlapöydän tarjottavat ja meinaatko kokeilla harjoituskinkkua ennen joulua?
Olin kuulemassa jäänmurtaja Urholla HKScan Finland Oy:n mediatilaisuudessa
joulun 2016 perinteisistä sekä uusista trendeistä.
HKScan Joulu 2016 mediatilaisuus jäänmurtaja Urholla
Photo: Roni Lehti
Photo: Roni Lehti HKScan joulu 2016
Erikoisinta tarjottavaa tilaisuudessa edusti jäisenä
paistettu joulukinkku. Luit aivan oikein. Meitä kuluttajia on opetettu jo monet
kymmenet vuodet sulattamaan päiväkausia jäistä kinkkua jääkaapissa, mutta nyt
voimme unohtaa tuon tradition. Mielestäni erittäin hyvä asia, sillä kinkku ei valtaa
enää suurta tilaa pienestä jääkaapista.
HKScan Finlandin mukaan kinkku on edelleen yleisin ja suosituin
joulupöydän tarjottava. Sitä on tarjolla valtaosassa (92%) kotitalouksista.
Kuluttajista suurin osa paistaa kinkkunsa itse, mutta sen paistaminen aiheuttaa
kuitenkin eniten päänvaivaa.
Photo: Roni Lehti HKScan joulu 2016
HKScan:n tuotekehittelykokki Sami Lamminaho ja
ruokasisällöntuottaja Tero Honkaniemi ottivat rohkeasti possua saparosta kiinni
ja lähtivät kehittämään ja yksinkertaistamaan joulunkinkun valmistamista eli
maailman helpoimman tavan paistaa joulukinkku.
Suuria eroja ei löytynyt edes
paistohävikin suhteen, jäinen kinkku 33 % ja sula kinkku 29 %.
Jäisenä paistettavan kinkun paistolämpötila on perinteistä
matalampi eli 90-100 asteinen. Näin ollen paistoaika pitenee perinteiseen
verrattuna melkein tuplalla, mutta merkittävästi kalliimmaksi se ei tule
perinteiseen verrattuna.
JÄISENÄ PAISTETTU JOULUKINKKU JA PÄHKINÄVOI KUORRUTUS(ohje HK:n rypsiporsas potkalliselle kinkulle)
- Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
- Laita kinkku uunipellille 90-100 asteiseen uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
- Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
- Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/kilo
- Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75-90 astetta.
Tuolla tilaisuudessa meillä maistatettiin sokkona niin
perinteisesti kuin jäisenäkin paistettua kinkkua ja tosiasiassa on todettava,
ettei eroja ulkonäöllisesti, rakenteellisesti tai edes maussa ollut.
Niinpä rohkenin myös kotona kokeilla oman pikkukinkun jäisenä
paistamista. Samalla vietimme pikkujoulua hollannista tulleiden kummipoikiemme
kanssa.
Tarjolla oli kinkun lisäksi perinteiset rosollit, sienisalaatit,
joulukalat sekä laatikot. Maistelimme myös HK Bistron uutuuslaatikoita, kuten
punajuuri-vuohenjuustopaistosta, punakaalipaistosta ja omaa suosikkiani
bataatti-inkivääripaistosta.
Photo: Roni Lehti HK Bistro paistokset
Lopuksi vielä HK Scan Finland Oy:n ohje kinkun kuorrutukseen pähkinävoilla, joka maistui tosi hyvältä.
Pähkinäkuorrute:
- 100 g pisttasipähkinöitä
- 100 g mascadamiapähkinöitä
- 50 g parmesanjuustoa
- 100 g maapähkinävoita
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1 kananmuna
- 1 tl suola
- Paahda pähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia.
- Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi. lisää parmesan ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Just mietin eilen, että pitäisi maistaa inkivääri-bataattipaistosta! Kiitos muistutuksesta, testiin menee. :)
VastaaPoistaHeissan Iina ja juu ehdotomasti suosittelen tuota bataatti-inkivääripaistosta, piti tehdä omallakin versiolla sitä, koska niin ihastuin siihen :)
PoistaItse olen ainakin jääkinkun kannalla jatkossa. Helpottaa elämää huomattavasti. Kannattaa kokeilla muuten kourrutteina myös perunalastumurskaa korppujauhojen sijaan. :-)
VastaaPoistaJoo sama juttu meillä ja kun jääkaappikin on niin pieni, niin tämähän ratkaisi myös tuon ongelman :)
Poistaja hei kiitos vinkistä, pitääkin testata myös tuo perunalastukurrutus
PoistaJännää! Mitenkä teidän kinkku onnistui?
VastaaPoistaHeissan kaimaseni :)
PoistaKuten kuvista näit, kinkusta tuli erinomainen ainakin meidän perheen mielestä. Tästä varmasti tuli myös meidän uusi tapa paistaa se kinkku.
Oman kinkkuni taidan kuitenkin sulattaa, vaikkei sitä eroa huomannut. Haluan tarjota kinkun lämpimänä ja ajoittaminen voi olla vähän helpompaa. Jotkut testaajat totesivat, että aikaa tarvittiin enemmän kuin ohjeessa oli. maussa ei tosiaan huomannut pahemmin eroa.
VastaaPoistaJuu, tuo sinun tarpeesi tarjota kinkku lämpimänä on varmasti helpompi ajoittaa perinteiselle kinkulle, jännä juttu kun tätä postausta kirjoittelin, tuli kaamea nälkä ja kinkku alkoi maistua kielellä, olispa jo joulu :)
PoistaKiitos ihanista vinkeistä laatikoisenkin suhteen, paistoin pari viikkoa sitten HK:n harmaasuolatun pikkukinkun ja se oli tosi hyvää ja suolaa oli minun makuuni riittävästi, en pidä liian vähäsuolaisesta kinkusta. Täytyy ostaa vielä yksi pikkukinkku ennen joulua ja testata tuo uusi trendi.
VastaaPoistaHeissan Tuire, teilläkin taidetaan pitää kinkusta, niinkuin täälläkin ja hitsin hyväähän se onkin :). Muista vaan laittaa jäinen kinkku pussiin, kun tarpeeksi sulanut, niin laita paistomittari kinkkuun ja uuni hoitaa lopun. Herkullisia kinkun maistijaisia :)
PoistaKylläpä nyt uteliaisuus heräsi minullakin, onhan se vaivattomampaa laittaa se kinkku pakasteesta suoraan uuniin, kuin tilaa viemään päiväkausiksi jääkaappiin ja sit pöydälle tasaantumaan huoneenlämpöiseksi jne. Kokeilen!
VastaaPoistaKiva ja helppo tämä uusi paistotapa onkin ja sopii varsin hyvin pienelle kinkulle (4-6 kg) itse paistoin tuon kinkun vajaa 4 kiloisena ja niin mehukas tuli. Ilkka ja Ismo ahnehtivat monen monta siivua :)
Poista