Jännä juttu miten jotkut ruuat kulkevat mukana, missä
elämän vaiheessa sitten kuljemmekin. Niihin ei vain kyllästy ja niitä oikein
odottaa kieli pitkällä saavansa.
Niitä on mulla esim. kesän ensimmäinen kesäkeitto,
uudesta kaalista paistettu kaalilaatikko, äidin jouluinen lanttulaatikko nyt
muutamia mainitakseni. Mitens sulla, onko ruokia joista olet pitänyt jo nuorena
ja joita haluat intohimoisesti edelleen?
Yksi lempiaterioista mitä söin 80-luvulla ensi kertaa
jossain ravintolassa , tosin en enää muista missä , on kulkenut mukana välillä
tiivistikin. Ja itsetehtynä siitä saa nauttia, juuri silloin kun sitä haluaa. Onkohan tätä enää tarjolla ravintoloissa? Mun silmiin ei ainakaan ole osunut.
Ja mitäpä muuta se ruoka olisi, kuin ihanaa, kielen mukanaan vievää,
houkuttelevan herkullista katkarapukasaria. Varmaan sinäkin muistat sen?
*Piti muuten tulla lisämään vielä tähän postaukseen se, että tätä herkkua on ollut kahdenlaista tarjolla, toinen kermalla ja toinen ilman, mutta mä olen ihastunut juuri tähän kermaversioon.
*Piti muuten tulla lisämään vielä tähän postaukseen se, että tätä herkkua on ollut kahdenlaista tarjolla, toinen kermalla ja toinen ilman, mutta mä olen ihastunut juuri tähän kermaversioon.
Hauskaa muuten tuo nimi, katkarapukasari, siinähän on jo
se kahdeksankymmentälukukin nimessä J.
Silloin nuorena tämä ruoka oli ihan ehdoton tilipäivän
herkku. Ja pakko myöntää, että harvinaisena herkkuna se pysyy vieläkin, sillä
hyvien ja laadukkaiden rapujen hinta on melko korkea.
Reseptiä tähän ruokaan en ole koskaan googlannut, mutta
tällaisena sitä meillä on nautittu 40 vuotta, ehkä tuo tuorejuusto oli
kuitenkin silloin alussa jotain muuta, mutta viime aikoina se on ollut aina
samaa philadelphian ruohosipulia, siinä on just niin hyvä koostumus ja hillitty
maku tähän ruokaan. Ja ihan autenttinen ei tämä julkaisemani resepti ole muutenkaan, mutta ihan huisin hyvää kuitenkin.
Isot katkaravunpyrstöt käyn yleensä ostamassa etnisestä
kaupasta, mutta tähän ateriaan sopii hyvin Lidl:n isot kuoritut katkaravut (ne
ei maistu merivedeltä ja ovat sopivan kokoisia, kuorittu hyvin ja ennen kaikkea
ne on MSC-sertifioituja, pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla). Ja hintakin
vielä menettelee, kun kilon katkiksia saa kympillä.
Tämä ruoka sopii hyvin juhlistamaan speciaaleja iltoja ja
sitä on kiva tarjota myös vieraille.
KATKARAPUKASARI 4:LLE
Raaka-aineet:
- 1 kg isoja katkarapuja (lidl)
- 6-8 valkosipulinkynttä raastettuna
- 2 salottisipulia silputtuna
- 1 chilipalko siivutettuna
- 2 rkl voita
- 2 rkl hyvää öljyä
- 100 g philadelphia ruohosipuli-tuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 limen kuori raastettuna sekä mehu, toinen lime lohkoina tarjoiluun
- 1 dl ruohosipulia silputtuna
- suolaa, pippuria
OHJEET:
Ota katkaravut sulamaan (mielellään jo edellisenä iltana jääkaappiin).
Mittaa voi ja öljy pannulle ja kuullota siinä hetki silputtuja salottisipuleita sekä chilisiivuja ja raastettuja valkosipulinkynsiä.
Lisää sitten kuohukerma sekä tuorejuusto. Anna kiehahtaa ja lisää sitten tomaattipyre, limen raastettu kuori sekä silputtu ruohosipuli, sekoita.
Lisää lopuksi limen mehu ja katkaravut sekä rouhaisu pippuria.
Jos katkarapukasari jää liian paksuksi lisää tilkka vettä.
Lisää tarvittaessa suolaa.
Dippaile katkarapukasaria tuoreen patongin kera ja laita esille myös limelohkoja.
Pinnalle voit halutessa laittaa yrttejä tai versoja.
Patongin tilalla voit käyttää rapeita salaatinlehtiä.
Ruokaisamman version saat, kun tarjoat sitä nuudeleiden tai riisin kera.
JA EIKUN HERKUTTELEMAAN!
Kun haluat herkutella jättikatkaravunpyrstöillä, niin resepti löytyy täältä
Mun äidin yksi juhlabravuuri oli 80-luvulla juurikin katkiskasari ja minäkin rakastin sitä. Kiitos vinkistä, pakko tehdä pikaisesti <3
VastaaPoistaHei ihanaa kuulla <3, tämä on kyllä yksi parhaimmista juhlaruuista ja niin ihanan helppo ja nopea valmistaa :).
PoistaMuistan miten isi teki tällaista aina kun tuli porukkaa illan istujaisiin :) Klassikkoruokaa!
VastaaPoistaAurinkoista viikonloppua sinulle Sari <3
Joo, tämä oli juhlaruokaa silloin monessa perheessä ja niin hyvää vielä tänäkin päivänä.
PoistaIhanaa viikonloppua myös sinulle Outi <3.
Tämä on myös hyvää jyväpastan kanssa. On silloin ihan kokonainen ruoka. Ja itse laitan myös aurajuustoa ruohosipulijuuston tilalle. Onneksi kaikkia reseptejä voi muunnella ruokamieltymysten mukaan, kunhan idea tulee jostain. Kiitos siitä :)
VastaaPoistaIhan totta, olen kanssasi täysin samaa mieltä, reseptit ovat ohjeellisia ja omien makumieltymysten mukaan mennään :).
PoistaMukavaa viikonlopunjatkoa sinulle.
Rossossa söin tätä ekan kerran, katkarapuruukku nimellä oli siellä listoilla, ja oli kyllä aina niin hyvää! Harmi, että tämä poistui listoilta.
VastaaPoistaMuistan itsekin tätä Rosson tai jonkun muun ketjun listalla olleen ja oli ihan munkin suosikki, mutta onneksi tätä saa helposti tehtyä kotona.
PoistaHyvää viikonloppua sinulle!