Olen aina ihaillut ja jollain lailla kadehtinutkin jenkkien
taidolla ja tyylillä laitettuja liharuokia. Heillä on pitkät perinteet aitojen
barbeque aterioiden valmistukseen. Lihaa grillataan pienellä lämmöllä pitkään,
unohtamatta savun ja grillikastikkeiden tuomia makuvivahteita.
Sianliha on Amerikoissa yleisin grillattava liha, mutta
alueellisia erojakin löytyy, niin naudan, kanan, kalkkunan kuin äyriäistenkin
käytössä.
Televisiosta olen kuola valuen seurannut ruokaohjelmia.
Ihanaa rapeaksi pinnaltaan paistettua kylkeä, pihviä tai paistia, joka
kuitenkin tihkuaa rasvaa ja on mehevää sisältä. Yleensä se saa hunnukseen vielä
mausteita pursuavan kastikkeen. Voi nam, tämä olisi se syy, miksi minä
matkustaisin Amerikkaan. Syömään ja varmistumaan, että ruoka maistuisi juuri
siltä, miltä se näyttää ruudun toisella puolella.
Meillä oli lähikaupassa huipputarjouksessa porsaan lapaa,
hyvää lihaa, joka kuitenkin vaatii juuri tuon pitkään hauduttamisen. Siitähän
tämä ajatus sitten lähti. Paahtopossua jenkkiläiseen tyyliin, tosin se savun
maku puuttuu tekemästäni reseptistä, sillä kaikki perheenjäsenet eivät siitä
pidä.
PITKÄÄN HAUDUTETTUA POSSUN PAAHTOLAPAA
Raaka-aineet:
- n. 1,5 kg porsaan lapaa
- 1 ps (250 g) salottisipuli
- 4-5 pikku porkkanaa
- 1 kokonainen valkosipuli
- 10 kpl kokonaista mauste/mustapippuria
- 1 chilipalko
- 3 laakerinlehteä
- tuoretta timjamia
- (tuoreita herkkusieniä)
Liemi:
- 5 dl lihalientä
- 1 rkl tummaa balsamicokastiketta
- 2-3 rkl tummaa sokeria (esim. muscovado)
- 1-2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl hunajaa
Pinnalle ennen uunia:
suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
Glaseerauskastike:
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl ketjapmanis soijakastiketta
- 1 rkl worchesterkastiketta
- ½ tl cayennepippuri
- 3 rkl sweetchilikastiketta
Liemen suurustaminen:
- 1 rkl venhäjauhoja
- ½ dl vettä
OHJE:
Ota porsaan lapa lämpenemään huoneen lämpöön ainakin ½ tuntia
aikaisemmin.
Aseta uuni 200 asteeseen.
Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan.
Kuori salottisipulit ja puolita valkosipuli.
Viipaloi chilipalko.
Keitä vesi ja lisää lihaliemi.
Lisää lihaliemen joukkoon balsamico, tumma sokeri, soija ja
hunaja.
Paista kevyesti porsaan lapa paistinpannulla.
Hiero lavan lihapuolelle suola, pippuri ja paprikajauhe.
Siirrä liha uunivuokaan lihapuoli ylöspäin.
Lisää vuokaan salottisipulit, porkkanat, chiliviipaleet,
valkosipulin puolikkaat, laakerinlehdet, maustepippurit ja muutamia timjamin
oksia.
Kaada liemi vuokaan ja laita se uuniin.
Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, kun liemi alkaa
poreilla.
Jatka paistamista noin 2 tuntia.
Käännä porsaan lapa ympäri (nahka puoli ylöspäin).
Jatka paistamista vielä reilu 2 tuntia.
Varmista, että liemi ei haihdu pois, voit laittaa
foliopaperia uunivuoan päälle.
Valmista glaseerauskastike, yhdistä kaikki aineet.
Ota uunivuoka uunista ja siirrä liha toiseen vuokaan tai
rautapannulle.
Käännä uuni 220 asteeseen.
Sivele possun lihapuolelle reilusti glaseerauskastiketta ja
paista sen pinta paahteiseksi.
Kaada liemi paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita 1
rkl vehnäjauhoja pieneen määrään vettä ja sakeuta kastike.
Lisää tuoreita herkkusieniä liemeen, jos haluat käyttää niitä.
Anna kiehua hiljalleen vajaa 10 minuuttia.
Siirrä porsaan paahtolapa takaisin uunivuokaan porkkanoiden
ja sipulin sekaan ja kaada saostunut liemi vuokaan.
Koristele timjamin oksilla.
Tarjoa paahtolapa esimerkiksi vähähiilihydraattisena versiona kukkakaalimuhennoksen kera tai palsternakka-perunamuhennoksella tai miten itse haluat :).
Upean näköistä! Tämä pitää kokeilla.
VastaaPoistaPaljon kiitoksia kauniista sanoistasi :). Tästä on kyllä tullut paljon positiivista palautetta ja tykätty on, mikäs sen mukavampaa, nopeasti upposi nälkäisten suihin.
PoistaHerkullisen näköistä ja Sari ihania kuvia :)
VastaaPoistaKaunis kiitos Jaana <3 ja oli kyllä herkkuu, ihme ja kumma mun tytär joka ei syö kuin filettä, tykkäsi tästä kovasti. Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)
PoistaTätä teen huomenna. Näyttää herkulliselta. Poistetaanko nahkapuoli jossain vaiheessa?
VastaaPoistaheissan Hanna, juu nahkan poistin lopuksi ja vallelin marinadikastiketta vielä pintaan ja hetken paistoin.
PoistaResepti näyttää tosi hyvältä. Huomenna kokeilen.Nam jo etukäteen.
VastaaPoistaHei Kuukkari ja kiitos paljon <3. Itse en olekaan tehnyt tätä pitkään aikaan, pitäisköhän munkin viikonloppuna :).
PoistaTosi hyvä resepti😊Nyt pari kertaa tehnyt ja on kyllä hyvää 😊Kiitos
VastaaPoistaHei, voi miten kiva kuulla että ohje on mieluinen, mukavaa uutta viikkoa sinulle :).
Poista