Kukapa meistä ei muistelisi rakkaudella omia isoäitejään,
heidän lämpöisiä sekä turvallisia sylejä ja niitä heidän laittamia, muistoissa
edelleen tuoksuvia herkullisia ruokia.
”mummot
ovat kasvattajia, neuvojia, opettajia ja rakkauden
osoittajia”
Itselläni tulvahti ainakin hymy huulille ja toisaalta
taas kyynelkin silmään selatessani tätä syksyn uutuus keittokirjaa, Isoäidin parhaat reseptit.
Hunajaleipä, joka sopii mainiosti myös voileipäkakkujen valmistukseen.
Teoksesta
löytyy paljon omankin lapsuuden ajan reseptejä, joista joihinkin niistä
liittyy erityisen iloisia ja onnellisia muistoja.
peltipiirakka
Sain tämän Sari Spåran uutuus keittokirjan
arvosteltavaksi noin pari viikkoa sitten ja arvaa vaan montaako reseptiä olen
jo kokeillut ja montako on suunnitteilla? No vastaukseksi saat, että tämän
teoksen (paksun sellaisen/470 sivua) kaikki reseptit on todennäköisesti pakko pikku hiljaa leipoa ja kokata läpi.
puolukkaleivokset, näitä olen tehnyt jo viime vuonna, aah! niin herkullisia
Ensimmäisenä ruokana, joka on sadonkorjuun takia hyvin ajankohtainen, valmistin punajuuri-jauhelihakastiketta ja voi veljet meidän perhe oikeasti
rakastui siihen niin, että sitähän laitettiin samalla viikolla vielä uudestaan.
Kirjoitan tuonne loppuun ohjeen siitä sinullekin.
oma kuva, punajuuri-jauhelihakastikkeesta
Ison urakan on Sari todella tehnyt kootessaan isoäitiensä
sekä tätiensä rakkaita reseptejä tähän ainutlaatuiseen keittokirjaan.
ranskalaiset marengit, näitä on ensi töiksi kokeiltava
Varmasti se on ollut kova ponnistus, mutta todettakoon,
että usean keittokirjan kirjoittaneena (oisko jo peräti 9), hänellä on vankka
kokemus takana ja niin upea ote tämänkin kirjan osalta.
tiikerikakku, näitä ihania kuivakakkujen reseptejä löytyy kirjasta useita
Sarin mukaan kirjaan päätyneet reseptit sisältävät monta
tarinaa, joita hän on lapsena kuullut mummojen suista samalla, kun he ovat
hänelle ruokiaan valmistaneet.
kuorutettua kuhaa valkoviinikastikkeessa, tätä ensi pyhänä kiitos!
Kirjan reseptit on kirjoitettu selkeästi ja helposti
noudatettaviksi. Ja mikä ihaninta, jokaisen reseptin vieressä on kuva, josta
vähintään selviää lopputulos.
ruishapanleipää, myös hapanjuuren ohje löytyy
Mä rakastan visuaalisuutta ja siitä saa totisesti nauttia tätä kirjaa selatessa.Vaikka kuvat ovatkin
astioineen tätä päivää, on kirjailija saanut niihin aidon ja perinteistä ruokaa tuovan tunnelman, arvostan!
Hannatädin kakut
Kirja tarjoaa reseptejä pääruuista lisukkeisiin, leivistä
leivonnaisiin, puuroista säilömiseen ja bonuksena perinteisen joulun ajan
herkkujen valmistamiseen. Myös mehujen ja muutaman drinksunkin ohje löytyy resepteistä.
sekametelisoppa, yksi parhaimmista kiisseleistä mitä tiedän
Muistatko koska olet laittanut silakkalaatikkoa tai
tarvitseko apua lohen savustukseen? Tiedätkö mitä tulee Markkaskan kanapataan
vai pitäisikö valmistaa kanaviillokkia? Mitä on tirripaisti vai haaveiletko
leipovasi itse lanttu- tai muikkukukon? Näihin kaikkiin löydät reseptin kirjan
sivuilta.
pumpernikkelit ja muuten aika monen makeisen ohje on myös taltioitu kirjaan
Halusin esitellä kirjaan sinulle, sen kauniiden kuvien
muodossa, joten olen sijoitellut niitä sinne tänne (kirjan sivuilla ne kuitenkin vasta pääsevät oikeuksiinsa).
Tiedätkö mitä nämä ovat? No syrnikkejä, eräänlaisia lettusia.
Ja jos minulta kysyttäisiin, niin suosittelisin tätä
kirjaa ainakin kaikille niille, joiden mummujen herkut elävät muistoissa. Tässä
jos missä, olisi oiva joululahjaidea niin tyttärille kuin omille pojillekin. Näitä
perinneruokia tulee vaalia keittiössä!
jouluinen rusinakakku
Kiitos tästä kauniista ja tunnelmallisesta kirjasta, sen
aidoista ja rehellisesti ruokaa kunnioittavista resepteistä.
Tämän kirjan uskon tuovan hyvää mieltä sekä lämpimiä
muistoja moneen keittiöön.
Ja lopuksi vielä se luvattu resepti kirjasta:
oma kuva
PUNAJUURI-JAUHELIHAKASTIKE
- 3 suurta punajuurta
- 1 suuri sipuli
- 400 g naudan jauhelihaa
- 25 g voita
- 3 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 1/2 tl valkopippuria (taisin itse laittaa 1 tl, tykkään valkopippurista)
- 1/2 tl meiramia
- 150 g smetanaa
1. Kuori ja raasta punajuuret ja sipuli karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna voi korkeareunaisessa suuressa kasarissa. lisää raasteet joukkoon ja kuumenna hetken aikaa samalla sekoitellen.
3. Lisää joukkoon jauheliha ja jatka paistamista vielä muutama minuutti samalla sekoitellen.
4. lisää kasariin vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Peitä kannella ja anna ruoan hautua kypsäksi miedolla lämmöllä noin 1/2 tuntia.
5. Sekoita smetana kastikkeeseen ja tarjoa lisukkeineen.
Itse lisäsin vielä 100 g aurajuustoa raastettuna joukkoon ja juu, kieli meni todellakin mukana.
Kirjan voit tilata esim. täältä
*kirja saatu arvosteltavaksi
Kiitos rakas kaimaseni tästä kauniista postauksesta <3
VastaaPoistaIhan tuli kyynel omaankin silmään, kun luin tämän. Arvostan kovasti, että otit kirjan näin kauniisti vastaan. En voi kuin ihastella myös sinun ottamiasi ruokakuvia ja varsinkin tätä punajuuri-jauhelikastiketta. Niin kuin olen ennenkin sanonut, olet niin taitava!
Iso, iso kiitos Sari, olet kultaa <3
Tiedätkö Sari, että olen oikeasti kaivannut tällaista jo pidemmän aikaa. Tätä lukiessa tulee niin paljon muistoja mieleen, ne lapsuuden kesät, kun siskon kanssa vietettiin Elma mamman luona, perunat ja mansikat nostettiin itse maasta, ongella käytiin ja mamma valmisti meille niin herkullisia aterioita, saispa edes yhden päivän vielä siitä nauttia. Tämän kirjan mä haluan myös tyttärelleni ostaa ja hän laittakoon omille pienille sieltä ruokia, perinne jatkukoon❤️.
VastaaPoistaMitä parhainta syksyä sinulle ystäväiseni ��❤️��
Kyllä heti tuli isoäidin reseptistä mieleen kaupunkimummin lihapullat ja pannari ja maalla olevan mummin leivät ja piirakat <3
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Sari <3
Eikö ookki jännä juttu miten ne mummin herkut pysyy aina mielessä ja niitä rakkaudella muistelee ❤️
VastaaPoistaKivaa viikonloppua myös sulle Outi 😘