Tunnetusti ahmin kaikki ruoka-, luonto ja musiikkiohjelmat
televisiosta. Jotakin niistä aina oppii
ja saa itselleen hyvän mielen. Varsinkin
”Vain elämää” ja ”Voice of Finland” ovat sellaisia ohjelmia, että meillä
panostetaan niitä iltoja varten. Hemmotellaan itseämme hyvällä pikku
purtavalla. Ei sen tarvitse olla mitään hienoa, kunhan se vaan poikkeaa normi
arkiateriasta. Useimmiten tehdään kanansiipiä erilaisin marinadein sekä
dippikastikkein tai bruschetta leipiä eri päällisillä.
Eilen rakas puolisoni kuitenkin yllätti tuomalla kotiin
jättikatkaravunpyrstöjä. Voit uskoa
kuinka kuola valui suunpielistä jo pelkästä silmäyksestä noita merenherkkuja
kohtaan.
Siitä onkin jo aikaa, kun viimeksi näitä tehtiin. Voi, maiskista.
Herkullisin ohje millä näitä jättikatkaravunpyrstöjä meillä
on kokattu, saatiin myös televisiosarjasta ”Maustematkalla”. Ohje on aasialaisvaikutteinen, yhdessä sarjan
jaksoista Britti kokki Stevie Parle ja mausteasiantuntija Emma Grazette
vierailivat siellä missä mustapippuri kasvaa eli Kamputseassa.
Ohjeessa käytetään poikkeuksellisesti viherpippuria. Tiesitkö
muuten, että viher-, musta- ja valkopippuri
poimitaan samasta köynnöksestä, eroa niillä on vain eri kypsyysaste.
Viherpippuria saadaan siten, että raaka
marja (vihreä ) pakastekuivataan tai säilötään etikkaan. Mustapippuria kerätään
myös vihreänä, mutta kuivataan auringossa, jolloin marja tummuu ja rutistuu.
Valkopippuria saadaan, kun marjan annetaan kasvaa täysin kypsäksi (punaiseksi), jonka jälkeen siitä liuotetaan
punainen kuori pois
.
Mutta nyt takaisin näihin super, SUPER herkullisiin jättikatkaravunpyrstöihin.
JÄTTIKATKATKARAVUNPYRSTÖJÄ JA VIHERPIPPURIA
Raaka-aineet:
- 20 kpl raakoja kuorellisia jättikatkaravunpyrstöjä
- 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
- 4 valkosipulinkynttä raastettuna
- 2 -3 rkl viherpippuria
- 5-6 kpl kaffir-lime-lehtiä (tuoreita löytää etnisistä kaupoista ja niitä voi pakastaa)
- 2 rkl soijaa
- 2 rkl osterikastiketta
- 2 rkl kalakastiketta
- 2-3 tomaattia pienenä kuutiona
- 2 limen mehu, tuoretta korianteria tai persiljaa
- 5 rkl maapähkinäöljyä paistamiseen
OHJE:
Kuumenna wokpannu tai korkealaitainen paistinpannu ja lisää
öljy.
Lisää kuumaan öljyyn raastettu inkivääri ja valkosipuli,
sekoita, varo polttamasta.
Lisää katkaravunpyrstöt, kaffir-lime-lehdet sekä
viherpippurit. Sekoita hyvin.
Kun ravut saavat hiukan väriä, punastuvat, lisää pannuun
soija-, osteri- ja kalakastike.
Kypsennä kunnes ravut ovat kauttaaltaan vaaleanpunaisia.
Lopuksi lisää tomaattikuutiot ja silputtu korianteri tai
persilja.
Purista päälle limen mehua reilusti.
Tarjoile leivän ja vihreänsalaatin kera.
VINKKI:
Jos tarjoat rapuja alkupalaksi, niin 3-4 kpl riittää per ruokailija. Meille kahdelle riiti nuo
20 kpl hyvin herkku-iltapalaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti