Eilen syötiin tämän viikon ensimmäinen kokonaan
kasviksista tehty ateria ja voi pojat miten herkulliselta tämä ruoka
maistuikaan. Onneksi ruoka on keksitty! Tai no niitä elämän pikku nautintoja
saa helposti lunastettua, kun ateria on maustettu hyvin ja se vie kielen
mennessään.
Paahdettua kukkakaalia on syöty ennenkin, mutta kyllä
tämä tahinilla maustettu menee ihan ykköseksi. Siippakin totesi, että jos kasvisruoka
maistuisi aina tältä, hän voisi jättää lihan pois kokonaan. Juu ..u, tuohon
yhdyn helposti.
Tahinista mulla on ensimmäiset kokemukset jo -80 luvun
lopusta, kun ystäväpiiriimme liittyi Libanonista kotoisin tuleva George. Hän halusi
järjestää meille Lähi-idän illallisen, jossa tarjoiltiin lammasta, pitaleipiä,
tahinia ja jonkinlaista salaattia (nimeä en enää muista). Ihastuin jo silloin
tähän pähkinältä maistuvaan kastikkeeseen. Silloin Georgin piti tehdä tahini itse,
ei sitä löytynyt kaupoista ja me muut katseltiin valmistusta silmät pyöreinä ja
ehkä vähän epäuskoisinakin, koska tämä oli meille muille niin uutta.
Tällä kertaa tahini oli Sevanin valmistamaa ja sitä voin
lämpimästi suositella myös sinulle.
Näin Sevan kertoo
tahinista tai tahinasta niin kuin he
nimittävät sitä:
Tahini tai paahdetut murskatut seesaminsiemenet, rakkaalla raaka-aineella
on monta nimeä. Öljyinen tahna, jota käytetään leivällä, kastikkeena
falafeleille (lisää vain vähän sitruunaa ja vettä, niin sinulla on
taratorkastike). Tahina sisältää paljon E-vitamiinia ja enemmän kalsiumia kuin
maito! Tahinaa käytetään paljon jälkiruokiin, kuten esimerkiksi halvaan.
Yhdessä taatelisiirapin kanssa saat tahinasta herkullisen makean dipin, joka
syödään pitaleivän kanssa.
Pientä tulisuutta maustekastike sai harissatahnasta, mutta jos sitä ei sinulta löydy niin voit korvata sen jollain muulla chilitahnalla, lisää ensiksi 1 tl ja maista, ettei kastikkeesta tule liian voimakasta.
PAAHDETTU TAHINI-KUKKAKAALI
Raaka-aineet:
- 1 kukkakaali (mielellään kilo)
- 6 rkl tahinia (reilu ½ dl)
- 3 valkosipulinkynttä
- ¼ tl kanelia
- ¼ tl jauhettua korianteria
- 2 sitruunaa
- 2 tl harissatahnaa /srirachaa /chilitahnaa /sambal oelak
- 1 tl suolaa
- noin 1 dl hyvää oliiviöljyä
- 1 nippu/ruukku persiljaa
- kourallinen mantelilastuja ja muita pähkinöitä
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 180-200 astetta.
Keitä kukkakaalia (suolattomassa vedessä) ensin noin 5 minuuttia ja laita se sen jälkeen
kevyesti öljyllä voideltuun uunin kestävään pannuun/vuokaan.
Valmista seuraavaksi tahini maustekastike. Kuori valkosipulit.
Mittaa tehosekoittimeen 6 rkl tahinia, lisää 3 valkosipulinkynttä, 1
sitruunanmehu, ¼ tl kanelia sekä saman verran jauhettua korianteria, 1 tl
suolaa, 2 tl harissaa/chilitahnaa, 4 rkl oliiviöljyä sekä noin 6 oksaa
persiljaa. Aja tahnaksi. Jos seos jää kovin kiinteäksi, lisää 1 rkl vettä.
Lusikoi tahini maustekastike kukkakaalin päälle, paras tapa levittää se
tasaisesti,on tehdä se käsin.
Laita kukkakaali uuniin alatasolle paahtumaan noin 20-30 minuuttia. Voit
kokeilla haarukalla kypsyyttä. Ota pois uunista ja lisää vielä päälle
manteleita ja pähkinämurskaa, jatka paahtamista muutama minuutti niin että
mantelit saavat kauniin värin.
Valmista sitruunainen yrttiöljy valmiin kukkakaalin päälle.
Tehosekoittimeen yhden sitruunanmehu, loput persiljapuntista ja reilu ½ dl
öljyä sekä ripaus suolaa ja halutessa 1 valkosipulinkynsi.
Kaada sitruunainen yrttiöljy paahtuneen kukkakaalin päälle ennen tarjoilua.
TOIVOTTAVASTI SINÄ NAUTIT TÄSTÄ ATERIASTA YHTÄ PALJON KUIN ME, HYVÄÄ
RUOKAHALUA!
Voi nam! Minä olen tottunut syömään kukkakaalin niin, että se dipataan maustettuun kananmunaan ja sitten paistetaan pannulla :) Tämä on kyllä ehdottomasti kokeiltava resepti.
VastaaPoistaIhanaa iltaa Sari!
Kiitos Outi ja ehdottomasti teidän pitää kokeilla, varmasti tuttuja makuja teidän perheelle.
PoistaMukavaa loppuviikkoa sinulle <3.
Voi veljet, tätä on kyllä pakko testata!
VastaaPoistaHeissan Marina ja aivan mahtavaa jos tätä testaat :).
PoistaMä niin rakastuin tähän, jotta seuraava pitää tehdä jo viikonloppuna.
Aurinkoista loppuviikkoa sinulle <3.
No nam! Ihana ohje, tää testiin pian. :) Vähän vastaavaa näin Jamie Oliverin ruokaohjelmassa joku aika sitten.
VastaaPoistaKaunis kiitos Kaura.... okei, se jakso on multa jäänytkin väliin, mutta toisaalta kaikki ruoka on varmaan jo keksitty, menee vaan vähän aikaa, että itse löytää niitä helmiä.
PoistaAurinkoista loppuviikkoa sinulle <3.
Nam nam. Tahini on mun lempiaineksis, ja aina pakko olla sitä kotona Täällä on hurjan monta tahinitehtailijaa,ja paljon eroja niissä. Kukkakaalin kanssa ihan nappivalinta:täälläpäin monessa ravintolassa tarjolla. Ihanaa loppuviikkoa Sari💗
VastaaPoistaMuistin että mulla ollut monra ohjetta kukkakaali+tahinikombosta,mutta yleensä olen lisännyt tajinin jälkeenpäin, mutta esim. tässä olen kypsentänyt tahinin kanssa, jos haluat kokeilla vähän eri versiota http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2014/04/hurrrjan-hyvaa-uunipaahdettua.html?m=1
PoistaHeissan Jael ja todellakin kukkakaali ja tahini on erinomainen ja herkullinen makupari!
PoistaKiitos tuosta ohjeesta, kävin jo lukemassa ja huomasin muitakin kukkisohjeita. Pitää kokeilla seuraavilla kerroilla.
Aurinkoista viikonloppua sinulle ihana <3.
Kiitos ihanasta reseptistä!�� Tein täsmälleen ohjeen mukaan, paitsi unohdin pähkinät. Oli erinomaisen herkullista, tehdään varmaan uudelleen! Mukavaa tulevaa, toivottavasti keväistä, viikkoa!☀️
VastaaPoista