Viimeisiä kesäkurpitsoja keräiltiin puutarhasta
viikonloppuna.
Syksy saapuu ja sen huomaa varsinkin mökin puista, lehdet
ovat kellastuneet ja lauantain myrsky oli niitä puista ravistanut melkoisesti.
Näistä kesäkurpitsoista piti saada oikein herkullinen piiras
ja mikä olisikaan parempaa kuin suolainen galette.
Galette on ranskalainen piiras, jonka voi täyttää makealla
tai suolaisella täytteellä. Piiras leivotaan leivinpaperille ja muotoillaan
vapaasti (yleensä pyöreään muotoon). Galette on koostumukseltaan ihanan rapea.
Näin hävikkiviikon kunniaksi, meillä täytteen muut
raaka-aineet valittiin jääkapista löytyvien aineiden mukaan. Saatiin puoliksi
käytetyt tuorejuustot ja juustoraasteet hyötykäyttöön.
Osan galetten vehnäjauhoista korvasin durumilla, mielestäni
antaa enemmän makua piirakoille ja pizzoille.
Suolaisuutta lisäsin vielä pekonilla, mutta ei piirakka häpeä
yhtään, vaikka sen jättäisi pois.
Tämä kesäkurpitsagalette sai ihan jätti suosion perheessämme ja viimeiset oman maan kesäkurpitsat arvoisensa tehtävän.
GALETTE KESÄKURPITSASTA (4:LLE)
POHJA:
- 1 dl durumvehnäjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita
- ½ dl kermaviiliä
- 2 tl sitruunan mehua
- 1 tl pizzamaustetta/yrttisekoitus
- 1/4 tl suolaa
- ½ dl kylmää vettä
TÄYTE:
2 pientä kesäkurpitsaa (n.450 g)
suolaa
- 100 g tuorejuustoa (philadelphia)
- 100 g fetajuustoa (apetina)
- 1, 5 dl parmesan juustoraastetta
- 2 tl persiljaa tai rakuunaa tai timjamia (voit valita yrtin maun mukaan tai käyttää samaa pizzamaustetta kuin pohjassa)
- 1 tl mustapippuria
- ½ dl pähkinärouhetta (maapähkinöitä, cashew tai manteleita)
- oliiviöljyä voitelemiseen
- koristeluun rapeita pekonin siivuja
OHJE
Sekoita durum- ja tavalliset venhäjauhot keskenään kulhossa.
Paloittele voi ja nypi se vehnäjauhojen kanssa.
Sekoita kermaviilin joukkoon suola, pizzamauste ja sitruunan
mehu ja lisää taikinaan.
Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita käsin nopeasti.
Laita taikina tuorekelmussa tai pussissa jääkaappiin vähintään ½ tunniksi.
Aseta uunin lämpötilaksi 125 astetta.
Viipaloi kesäkurpitsat erittäin ohuiksi siivuiksi ja lado ne
leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hiukan suolaa ja laita
pelti uuniin.
Anna kesäkurpitsasiivujen kuivahtaa uunissa n. 15 minuuttia.
Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Jos siivut tuntuvat vielä
kovin kosteilta, painele niitä talouspaperilla, jotta liika kosteus häviää.
Sekoita parmesanjuustoraaste ja murennettu fetajuusto tuorejuuston
sekaan.
Lisää juustotäytteen sekaan yrttimauste ja mustapippuri.
Murskaa pähkinät muruiksi.
Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä vehnäjauhojen avulla
pyöreähkö ja ohut pohja (n. 30 cm).
Aseta uunin lämpötilaksi 200-220 astetta.
Jos käytät pekonisiivuja paista ne nyt uunissa rapeiksi ja
laita talouspaperin päälle niin, että liika rasva imeytyy pois.
Siirrä pohja kaulimen avulla leivinpaperin päälle
uunipellille.
Levitä pohjalle juustotäyte sekä puolet pähkinärouheesta.
Lado kesäkurpitsan siivut juustotäytteen päälle ja lopuksi
loput pähkinärouheesta.
Nostele täytteetomät pohjan reunat taittelemalla.
Voitele reunat oliiviöljyllä, voit halutessa ripotella sitä
myös kesäkurpitsojen päälle.
Paista galettea uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes se on kypsä.
Murskaa rapeita pekonisiivuja valmiin piiraan päälle ja
tarjoa vihreän salaatin kera.
PS. Enää puuttuu muutama tykkäys facebookin Saaranlautasella sivuilta, kun 200 raja on rikki on luvassa arvonta, joten käyppä tökkäämässä ja kerro muillekin halukkaille :)
Parikymmentä kutsua taas laitoin, eiköhän jokunen heistä ainakin ilmaannu tykkääjäksi.
VastaaPoistaKiitos ihana ystäväiseni <3....ainakin jotain liikennettä ollut tänään sivuilla :), mukavaa päivänjatkoa sinulle Tuija :)
Poista