GALETTE, Ihana suolainen piiras kesäkurpitsasta





Viimeisiä kesäkurpitsoja keräiltiin puutarhasta viikonloppuna.





Syksy saapuu ja sen huomaa varsinkin mökin puista, lehdet ovat kellastuneet ja lauantain myrsky oli niitä puista ravistanut melkoisesti.





Näistä kesäkurpitsoista piti saada oikein herkullinen piiras ja mikä olisikaan parempaa kuin suolainen galette.





Galette on ranskalainen piiras, jonka voi täyttää makealla tai suolaisella täytteellä. Piiras leivotaan leivinpaperille ja muotoillaan vapaasti (yleensä pyöreään muotoon). Galette on koostumukseltaan ihanan rapea.





Näin hävikkiviikon kunniaksi, meillä täytteen muut raaka-aineet valittiin jääkapista löytyvien aineiden mukaan. Saatiin puoliksi käytetyt tuorejuustot ja juustoraasteet hyötykäyttöön.





Osan galetten vehnäjauhoista korvasin durumilla, mielestäni antaa enemmän makua piirakoille ja pizzoille.





Suolaisuutta lisäsin vielä pekonilla, mutta ei piirakka häpeä yhtään, vaikka sen jättäisi pois.





Tämä kesäkurpitsagalette sai ihan jätti suosion perheessämme ja viimeiset oman maan kesäkurpitsat arvoisensa tehtävän.






GALETTE KESÄKURPITSASTA (4:LLE)



POHJA:

  • 1 dl durumvehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • ½ dl kermaviiliä
  • 2 tl sitruunan mehua
  • 1 tl pizzamaustetta/yrttisekoitus
  • 1/4 tl suolaa
  • ½ dl kylmää vettä


TÄYTE:

2 pientä kesäkurpitsaa (n.450 g)
suolaa


  • 100 g tuorejuustoa (philadelphia)
  • 100 g fetajuustoa (apetina)
  • 1, 5 dl parmesan juustoraastetta
  • 2 tl persiljaa tai rakuunaa tai timjamia (voit valita yrtin maun mukaan tai käyttää samaa pizzamaustetta kuin pohjassa)
  • 1 tl mustapippuria
  • ½ dl pähkinärouhetta (maapähkinöitä, cashew tai manteleita)
  • oliiviöljyä voitelemiseen
  • koristeluun rapeita pekonin siivuja


OHJE


Sekoita durum- ja tavalliset venhäjauhot keskenään kulhossa.

Paloittele voi ja nypi se vehnäjauhojen kanssa.

Sekoita kermaviilin joukkoon suola, pizzamauste ja sitruunan mehu ja lisää taikinaan.

Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita käsin nopeasti.

Laita taikina tuorekelmussa tai pussissa jääkaappiin vähintään ½ tunniksi.

Aseta uunin lämpötilaksi 125 astetta.

Viipaloi kesäkurpitsat erittäin ohuiksi siivuiksi ja lado ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hiukan suolaa ja laita pelti uuniin.

Anna kesäkurpitsasiivujen kuivahtaa uunissa n. 15 minuuttia.

Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Jos siivut tuntuvat vielä kovin kosteilta, painele niitä talouspaperilla, jotta liika kosteus häviää.

Sekoita parmesanjuustoraaste ja murennettu fetajuusto tuorejuuston sekaan.

Lisää juustotäytteen sekaan yrttimauste ja mustapippuri.

Murskaa pähkinät muruiksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä vehnäjauhojen avulla pyöreähkö ja ohut pohja (n. 30 cm).

Aseta uunin lämpötilaksi 200-220 astetta.

Jos käytät pekonisiivuja paista ne nyt uunissa rapeiksi ja laita talouspaperin päälle niin, että liika rasva imeytyy pois.

Siirrä pohja kaulimen avulla leivinpaperin päälle uunipellille.

Levitä pohjalle juustotäyte sekä puolet pähkinärouheesta.

Lado kesäkurpitsan siivut juustotäytteen päälle ja lopuksi loput pähkinärouheesta.

Nostele täytteetomät pohjan reunat taittelemalla.

Voitele reunat oliiviöljyllä, voit halutessa ripotella sitä myös kesäkurpitsojen päälle.

Paista galettea uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes se on kypsä.

Murskaa rapeita pekonisiivuja valmiin piiraan päälle ja tarjoa vihreän salaatin kera.

PS. Enää puuttuu muutama tykkäys facebookin Saaranlautasella sivuilta, kun 200 raja on rikki on luvassa arvonta, joten käyppä tökkäämässä ja kerro muillekin halukkaille :)






2 kommenttia:

  1. Parikymmentä kutsua taas laitoin, eiköhän jokunen heistä ainakin ilmaannu tykkääjäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana ystäväiseni <3....ainakin jotain liikennettä ollut tänään sivuilla :), mukavaa päivänjatkoa sinulle Tuija :)

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä