HÄRKIS SAMOSAT JA CHILIKASTIKE, niin hyvää ettei sanotuksi saa




Torstaina vietettiin kasvis/vihannespäivää. Sinua varmaan naurattaa, mutta juu lounaaksi nautittiin kotona keitettyä hernerokkaa. Kyllä se mielestäni on ihan kasvisruokaa, sillä meidän keittoon tuli vain herneitä ja porkkanaa plus tietty suolaa ja maustepippuria.

Hah hah haaa, minulle tulee aina mieleen aika, kun mökkiä rakennettiin ja sisko oli tietysti apuna. Töitä paiskittiin aamusta asti ja lounasaikaan sisko lähti lämmittämään kaupasta ostettua hernekeittoa. Keitto oli tuorepakattua (muovipötkössä) eikä siskoni ollut sellaista ennen käyttänyt, no hänelle tuli pikku mittausvirhe ja litran vesimäärä muuttui kolmeksi ja tiedäthän miten siinä sitten kävi. Herne etsi toistaan siinä vaaleanvihreässä vesiliemessä ja minä niin suutuin J. Oli nimittäin monta tuntia paiskittu hommia ja kauhea nälkä ja nenän alla laihialainen vesihernelitku! Jälkeenpäin sitä onkin sitten muisteltu ja naurettu makiasti, sori Siiri <3.




Valmis filotaikina oli odottanut pakkasessa jo muutaman viikon, tämänkin voi tietysti tehdä itse, mutta ajan säästämiseksi tällä kertaa käytimme valmistaikinaa. Kasvispäivän kunniaksi Härkis yhdessä porkkanan, sipulin ja paprikan kera sai pääosan iltapalalla.

Minä niin tykkään tästä Härkiksestä joka kerta vain enemmän ja enemmän. Niin hyvänmakuinen tuote ja sopii ruokaan kuin ruokaan korvaamaan lihan.




Nopeasti ja vaivattomasti kokkailimme mieheni kanssa tällä kertaa yhdessä keittiössä. Minä lisäsin täytteen ja kääräisin samosat kolmion muotoon piirakoiksi ja mieheni hoiti öljyssä paistamisen. Oli muuten kivaa tehdä yhdessä ruokaa <3.


Nämä herkulliset samosat dippailtiin sweet-chilillä ja srirachalla maustetulla jogurtilla ja voi pojat että maistui J.




HÄRKIS SAMOSAT JA CHILIJOGURTTI (25 kpl)


Raaka-aineet

Täyte:

  • 250 g Härkistä
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 paprika
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl kurkkumaa
  • ½ suolaa
  • 1 tl garam masalaa
  • ½ tl inkiväärijauhetta
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • 3 rkl öljyä

Lisäksi:

Valmista filotaikinaa 5 arkkia (n. 30 x 50 cm)

1 kananmuna + 3 rkl vettä

1 litra öljyä uppopaistamiseen (itse käytin maapähkinäöljyä, paistamisen jälkeen jäähdytä ja siilaa takaisin pulloon, voi käyttää useamman kerran uudelleen)


Chilikastike:


  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 5 rkl sweet-chili kastiketta
  • 1-2 rkl srirachaa

OHJE:

Ota filotaikinalevyt sulamaan liinan alle.

Kuori ja pilko sipuli. Pilko myös paprika kuutioiksi.
Kuori ja raasta porkkanat.

Mittaa kaikki kuivamausteet lasiin.

Lisää paistinpannulle 3 rkl öljyä ja kaada mausteet perään. Lämmitä mausteita n. ½ minuuttia ja lisää pannulle porkkanat ja sipulit. Paista niitä noin 3 minuuttia.

Lisää lopuksi paistokseen paprikakuutiot ja Härkis.
Jatka paistamista vielä n. 3 minuuttia.

Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Riko kananmuna kipossa ja lisää vesi, sekoita.

Laita yksi filotaikinalevy leivinlaudalle ja jaa se veitsellä viiteen n. 10 cm leveään nauhaan (soiroon).

Taita nauhan alaosa kolmion muotoon ja laita 1 rkl täytettä. Jatka nauhan kääntelyä melkein loppuun. Voitele kuitenkin ennen viimeistä käännöstä muna-vesiseoksella. Voitele vain yksi kerrallaan, ettei taikina pehmene liikaa.

Laita valmis samosa lautaselle odottamaan paistamista. Jatka piirakoiden taittelua kunnes kaikki täyte on käytetty. Kts kuvaa.

Kaada litra öljyä korkealaitaiseen pannuun tai kasariin. Lämmitä öljy kuumaksi. Laskea lieden lämpöä noin 1-2 pykälää paistamisen aikana.

Laita piirakat reikäkauhalla paistumaan, reilu 30 sekuntia riittää/puoli. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan. Voit paistaa useamman kerrallaan.

Tee lopuksi kastike.

Yhdistä jogurtti ja sweet chilikastike, sekoita joukkoon 1-2 tl srirachaa riippuen kuinka tulisen kastikkeesta haluat.

Dippaa samosoja kastikkeeseen ja leikkaa tarjolle lisäksi dippikasviksia.

Herkullisia dippailuhetkiä J


6 kommenttia:

  1. Onpas kiva ohje!

    Samosat on kyllä mukavia ja härkis varmasti sopii täytteeksi! Filotaikina on kyllä niin paljon kätevämpää valmiina pakastetaikinana :D Ei sitä millään saa niin siistiksi ja ohueksi kotona tehdessä, tai jos saa niin siihen uhrautuu varmasti aimoannos aikaa ja hermoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Jenni :) ja hyvä keksintö toden totta tuo valmis taikina. Hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinulle <3

      Poista
  2. Aijai, taas näitä nam-nam dippailuruokia ;) Meillä ei muksut suostu syömään hernekeittoa, joten se on jäänyt kokonaan pois ruokalistalta. Ja mulla härkis vielä kokeilematta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Pauliina, juu ei munkaan tytär syöny lapsena hernerokkaa eikä muuten syö vieläkään. Nyt kuule kipin kapin kokeilemaan sitä härkistä laitat aluksivaikka puolet oikeaa jauhelihaa sekaan, niin uskon ettei tenavatkaan huomaa mitään. Mukavaa viikonloppua sinulle :)

      Poista
  3. Ei täältä blogista pääse nälkäinen pois ollenkaan! :D Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanainen <3, kiva kuulla että blogissa on vierailijoita, se on parasta palautetta, oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle :)

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä