Marja-aronia, ihan huippu marja, jota todella kannattaa hyödyntää



Kasvaako pihallasi marja-aroniaa, tuota marjojen kuninkaaksi sanottua superfoodia?

Marja-aronilla on todettu useita terveysvaikutuksia.  Sen fenoliyhdisteiden määrän kerrotaan olevan ylivoimainen muihin marjoihin nähden. 

Marja-aronia sisältää C- ja E-vitamiinia, karotenoideja (nostaa immuniteettia ja ehkäisee masennusta), folaattia (B-ryhmän vitamiini) sekä mineraaleja (kalium, rauta ja magnaani).


Sen kerrotaan suojaavan tehokkaasti virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo. Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka. Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus.

Joten kiireesti poimimaan nämä ihmemarjat talteen!

Omalla pihalla en marjapensaita halua kasvattaa, johtuen vilkkaasta liikenteestä aidan toisella puolen, mutta ihana ystäväni on jo useamman vuoden lahjoittanut oman aronian marjoja myös meidän hyödynnettäväksi.

Niistä olen valmistanut niin mehuja kuin hilloja. Onpa tullut tehtyä myös likööriä, jouluksi sinappia ja jopa simaa vapuksi.


Tästä postauksesta löydät ohjeet niin mehumaijalla keitettyyn mehuun, luumu-aronia marmeladiin ja kuivattuihin marjoihin.

MARJA-ARONIA MEHUA MEHUMAIJALLA

  • 5 kg aronian marjoja (noin ämpärillinen)
  • 1-1,5 kg sokeria (riippuen miten makeaa mehusta haluat)


Nosta mehumaija liedelle ja kaada alaosaan tarvittava vesi.
Laita mehustimen lävikkö tiskialtaaseen ja huuhdo marjat, nosta paikalleen. Irroitin marjat tertuista, mutta se ei  ole välttämätöntä.

Sekoita haluamasi määrä sokeria marjojen joukkoon (1 kg vain vähän sokeria sisältävää, 1,5 kg hiukan makeampaa).

Keitä marjoja noin 30-40 minuuttia ja anna alakattilan veden kiehua voimakkaasti, niin että marjat pehmenevät.

Valuta ensimmäinen mehuerä (noin 1-2 litraa) kattilaan ja kaada se takaisin marjojen päälle, näin tulevan mehun sokeripitoisuus tasoittuu. Jatka keittämistä vielä puolesta tunnista tuntiin (tein itse tuon ”koe-erän” laskemisen kahteen kertaan, jotta saisin mahdollisimman paljon mehua marjoista).

Valuta mehu steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla/kannella. Jäähdytä ja laita kylmään. Puhtaat ja pestyt pullot  steriloidaan uunissa 100-125 asteessa vähintään 15 minuuttia.

Voit toki pullottaa elintarvikkeille sopiviin muovipulloihin ja pakastaa mehun.


Mehua voi nauttia pienen määrän ihan sellaisenaan C-vitamiinin lähteenä tai juoda laimentamalla sitä kuumalla tai kylmällä vedellä, sopii myös drinksuihin lantrinkiksi.



LUUMU-ARONIAMARMELADI

  • 600g  kivettömiä luumuja
  • 600g  marja-aroniaa
  • 1,6 vettä
  • 1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat vielä 2-3 osaan ja laita kattilaan.

Pese aronian marjat ja lisää kattilaan.
Mittaa myös vesi ja kaada sokeri kattilaan.

Keitä hitaasti lämmittäen noin 15 minuuttia. Kuori vaahto (hyvä keino on taputella talouspaperilla hillon pintaan). Purkita marmeladi kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Luumuista irtoavat kuoret haarukoin pois suurimmaksi osin marmeladin kiehuessa, tosin ei niistä mitään haittaakaan ole.


Marmeladi sopii niin leivän päälle kuin leipomuksiin. Se on herkullista myös kana- ja liharuokien lisukkeena.



KUIVATUT MARJA-ARONIAT

Kokeilin aronian marjojen kuivatusta kahdella eri tavalla, ensin käyttäen kiertoilmauunia ja toiseksi kuivuria. Kummallakin tavalla kuivatut marjat näyttivät ja maistuivat samalta, mutta kuivaukseen kulunut aika oli hyvin erilainen.



Kiertoilma uunissa aikaa kului melkein 1,5 vuorokautta ja kuivurilla aikaa kului vain murto-osa siihen nähden, noin 9 tuntia.

Kuivatus kiertoilmauunissa

Pese ja puhdista marjat hyvin sekä kuivaa ne pyyhkeen sisällä.  Aseta kiertoilmauunin lämmöksi maksimissaan 50 astetta (aluksi on hyvä käyttää vielä alhaisempaa lämpötilaa). Laita marjat ohuena kerroksena leivinpaperilla suojatun uuniritilän päälle (voit laittaa 2 ritilää samanaikaisesti). Laita ritilä(t) uuniin ja jätä kansi hiukan raolleen. Vaihda puolessa välissä ritilöiden paikkaa. Kuivaus on riittävä, kun marjat tuntuvat kovilta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.

Kuivatus kuivurilla

Pese ja puhdista marjat hyvin, kuivaa pyyhkeellä.
Asettele marjat kuivurin ritilöille ohuelti, kannattaa käyttää vain puolia ritilöistä yhtä aikaan. Laita kuivuri päälle. Vaihda ritilöiden paikkaa noin 2 tunnin välein (alimmainen päällimmäiseksi jne.). Jatka kuivatusta kunnes marjat tuntuvat kovilta, kuivattujen marjojen paino on noin 10% tuoreiden painosta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.


Kuivattuja aronian marjoja voit syödä sellaisenaan tai nauttia esim. jogurtin, viilin tai puuron kera.

Tässä yksi meidän perheen ehdoton suosikki aamupalaksi.


Tarvitset turkkilaista jogurttia, 1 rkl kuivattuja aronian marjoja sekä puolukoita, muutama kivetön luumu sekä loraus vaahterasiirappia, väitän että maistuisi myös perheen pienimmille.

MUKAVAA SYKSYN JATKOA SINULLE, MUISTA KERÄTÄ SATO TALTEEN NIIN KOTIPUUTARHASTA KUIN METSÄSTÄKIN!

11 kommenttia:

  1. kõyhän miehen kirsikkamehu ( aroniasta ) on superhyvää. korjaa iso astiallinen aronioita, lisä joukkoon reippaasti kirsikanlehtiä ja hieman sitruunahappoa. Kaada päälle kiehuvaa vettä astia täyteen. Anna liota vuorokauden verran. Siivilöi mehu, lisää tarvittava määrä sokeria, pastöroi, siis älä keitä, ja pullota. Säilyy kellarissa vaikka kuinka kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaija, kuullostaapa hyvältä myös tämä ohje, olisi kiva kokeilla, kun vielä jostain kirsikkapuun/pensaan lehtiä löytäisi. Loistavaa syksyä sinulle!

      Poista
  2. Meidän takapihan pensaat notkuu aronian marjoja. Pitääpä käydä sieltä muutama rasia keräämässä taas pakkaseen. Itse tykkään yhdistellä aronianmarjoja jonkin makean marjan kanssa.
    Ihanaa torstai-iltaa sinulle Sari ja kiitos herkullisista resepteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltaa Outi, ooh vai notkuu, kerää nyt ihmeessä niitä talteen ja loppujahan voi aina tarjota jollekin halukkaalle. Aurinkoista viikonloppua sinulle <3.

      Poista
  3. Ohhoh enpä ole oivaltanut tämän marjan hyötykäyttöä laisinkaan. Kiitos vinkistä ja sanonpa vaan, että aivan huikean mielettömät kuvat <3 Ihanaa viikkoa Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Tiia, juu tämä on varsinainen supermarja, kannattaisi kerätä talteen, itse pidän maustakin paljon. Kiitos ja aurinkoista viikkoa myös sinulle ihku <3.

      Poista
  4. Marja-aronia on sellainen marja joka on mulle tullut vähemmän tutuksi,olenkohan edes maistanut tuoreita marjoja... Täällä olen bongannut siitä tehtyä mehua,ja ostinkin taannoin pari pulloa kun sitä löytyi halpismarketista. Ihanat kuvat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marja-aroniaa itse käyttänyt jo monia vuosia, pidän sen mausta, vaikkakin on hieman karvas (tai ehkä juuri siksi). Kiitos ja mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa sinulle <3.

      Poista
  5. No nyt tuli ohjeita oikealla hetkellä. Kiitos paljon! Meillä on 3v sitten istutettu marja-aronia aita ja pensaat ovat aika vaatimattomia. Marjoja näyttää olevan runsaasti, mutta on itselleni uusi tuttavuus. Huomenna mehumaija esille varaston ylähyllyltä :)) Hyvää loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Leena ja kiva kuulla :). Marja-aroniasta saat oikean terveyspommimehun ja se on niin hyvää! Mukavaa syksyn jatkoa sinulle <3.

      Poista

Pinterest

My Taste

mytastefi.com

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

Pinterest

Follow by Email

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

aamiainen aamupala aasialainen alkuruoka aurajuusto basilika broileri broilerin jauheliha Crock-Pot fetajuusto fish&chips friteeraustaikina frittimuikku glaseerattu gluteeniton gluteeniton leipä grillattu grillaus hampurilaiset hedelmä helppo helppo ja nopea hunaja härkis illallinen iltapala intialainen kanaruoka intialainen lohicurry italialaiset lihapullat itsetehty juusto jauheliharuoka juhlaruoka juhlat. suolainen leivonnainen juusto juustokastike juustoraaste jälkiruoka jättikatkaravunpyrstö kaaliruoka kakku kala kala-ateria kala-ateria- lohi kalakastike kalakeitto kalapihvit kalapuikko kalaruoka kalkkuna kampelafile kana-ateria kana-ateria. broilerin siivet ja nuijapalat kanaruoka kasvisruoka katkarapu kebabvartaat keitetyt lihapullat keitot keittoruoka keksi kesäkurpitsa kesäkurpitsa gazpacho kesäkurpitsa-pinaattivohveli kesäkurpitsacannellonit kevyttä kirjolohi kookosmaito kukkakaali kylmäsavulohi kylmäsavulohikakku lampaankääpä leipätikut leivonta lihapata lihaperunavuoka lihapullat liharuoka lime lisuke lohifilee lohikeitto lohinuget lohipasta lohitartar lohitortilla lounas makea leivonnainen mandariinikeksi mantelinen suklaabanaanivohveli marinoidut päärynät marinoidut silakkafileet marinoitua punasipulia marja-aronia mozzarella opas tasapainoiseen ja pysyvään ruokavalioon paprika patonki pekoni peruna peura peuralihapullat peuran jauheliha peuran jauhelihapihvit peuran sisäpaisti peuranliha kääryleet peuranlihapullat peuranpaisti piirakka pimientos de padron. täytetyt pikkupaprikat possu possun ribsit possun sisäfile puikulaperuna pulla pullakakku purjo pääruoka reseptit riista teriyaki tuorejuusto vähähiilihydraattinen

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä