Torstaina vietettiin kasvis/vihannespäivää. Sinua varmaan
naurattaa, mutta juu lounaaksi nautittiin kotona keitettyä hernerokkaa. Kyllä
se mielestäni on ihan kasvisruokaa, sillä meidän keittoon tuli vain herneitä ja
porkkanaa plus tietty suolaa ja maustepippuria.
Hah hah haaa, minulle tulee aina mieleen aika, kun mökkiä
rakennettiin ja sisko oli tietysti apuna. Töitä paiskittiin aamusta asti ja
lounasaikaan sisko lähti lämmittämään kaupasta ostettua hernekeittoa. Keitto
oli tuorepakattua (muovipötkössä) eikä siskoni ollut sellaista ennen käyttänyt,
no hänelle tuli pikku mittausvirhe ja litran vesimäärä muuttui kolmeksi ja
tiedäthän miten siinä sitten kävi. Herne etsi toistaan siinä vaaleanvihreässä
vesiliemessä ja minä niin suutuin J. Oli
nimittäin monta tuntia paiskittu hommia ja kauhea nälkä ja nenän alla laihialainen
vesihernelitku! Jälkeenpäin sitä onkin sitten muisteltu ja naurettu makiasti,
sori Siiri <3.
Valmis filotaikina oli odottanut pakkasessa jo muutaman viikon,
tämänkin voi tietysti tehdä itse, mutta ajan säästämiseksi tällä kertaa käytimme valmistaikinaa.
Kasvispäivän kunniaksi Härkis yhdessä porkkanan, sipulin ja paprikan kera sai pääosan
iltapalalla.
Minä niin tykkään tästä Härkiksestä joka kerta vain enemmän
ja enemmän. Niin hyvänmakuinen tuote ja sopii ruokaan kuin ruokaan korvaamaan
lihan.
Nopeasti ja vaivattomasti kokkailimme mieheni kanssa tällä
kertaa yhdessä keittiössä. Minä lisäsin täytteen ja kääräisin samosat kolmion
muotoon piirakoiksi ja mieheni hoiti öljyssä paistamisen. Oli muuten kivaa tehdä yhdessä
ruokaa <3.
Nämä herkulliset samosat dippailtiin sweet-chilillä ja
srirachalla maustetulla jogurtilla ja voi pojat että maistui J.
HÄRKIS SAMOSAT JA CHILIJOGURTTI (25 kpl)
Raaka-aineet
Täyte:
- 250 g Härkistä
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 1 paprika
- ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl kurkkumaa
- ½ suolaa
- 1 tl garam masalaa
- ½ tl inkiväärijauhetta
- ½ tl valkosipulijauhetta
- 3 rkl öljyä
Lisäksi:
Valmista filotaikinaa 5 arkkia (n. 30 x 50 cm)
1 kananmuna + 3 rkl vettä
1 litra öljyä uppopaistamiseen (itse käytin maapähkinäöljyä,
paistamisen jälkeen jäähdytä ja siilaa takaisin pulloon, voi käyttää useamman
kerran uudelleen)
Chilikastike:
- 1,5 dl turkkilaista jogurttia
- 5 rkl sweet-chili kastiketta
- 1-2 rkl srirachaa
OHJE:
Ota filotaikinalevyt sulamaan liinan alle.
Kuori ja pilko sipuli. Pilko myös paprika kuutioiksi.
Kuori ja raasta porkkanat.
Mittaa kaikki kuivamausteet lasiin.
Lisää paistinpannulle 3 rkl öljyä ja kaada mausteet perään.
Lämmitä mausteita n. ½ minuuttia ja lisää pannulle porkkanat ja sipulit. Paista
niitä noin 3 minuuttia.
Lisää lopuksi paistokseen paprikakuutiot ja Härkis.
Jatka paistamista vielä n. 3 minuuttia.
Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Riko kananmuna kipossa ja lisää vesi, sekoita.
Laita yksi filotaikinalevy leivinlaudalle ja jaa se veitsellä
viiteen n. 10 cm leveään nauhaan (soiroon).
Taita nauhan alaosa kolmion muotoon ja laita 1 rkl täytettä. Jatka
nauhan kääntelyä melkein loppuun. Voitele kuitenkin ennen viimeistä käännöstä
muna-vesiseoksella. Voitele vain yksi kerrallaan, ettei taikina pehmene liikaa.
Laita valmis samosa lautaselle odottamaan paistamista. Jatka piirakoiden taittelua kunnes kaikki täyte on käytetty. Kts kuvaa.
Laita valmis samosa lautaselle odottamaan paistamista. Jatka piirakoiden taittelua kunnes kaikki täyte on käytetty. Kts kuvaa.
Kaada litra öljyä korkealaitaiseen pannuun tai kasariin.
Lämmitä öljy kuumaksi. Laskea lieden lämpöä noin 1-2 pykälää paistamisen
aikana.
Laita piirakat reikäkauhalla paistumaan, reilu 30 sekuntia
riittää/puoli. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan. Voit paistaa useamman
kerrallaan.
Tee lopuksi kastike.
Yhdistä jogurtti ja sweet chilikastike, sekoita joukkoon 1-2
tl srirachaa riippuen kuinka tulisen kastikkeesta haluat.
Dippaa samosoja kastikkeeseen ja leikkaa tarjolle lisäksi
dippikasviksia.
Onpas kiva ohje!
VastaaPoistaSamosat on kyllä mukavia ja härkis varmasti sopii täytteeksi! Filotaikina on kyllä niin paljon kätevämpää valmiina pakastetaikinana :D Ei sitä millään saa niin siistiksi ja ohueksi kotona tehdessä, tai jos saa niin siihen uhrautuu varmasti aimoannos aikaa ja hermoja!
Kiitos sinulle Jenni :) ja hyvä keksintö toden totta tuo valmis taikina. Hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinulle <3
PoistaAijai, taas näitä nam-nam dippailuruokia ;) Meillä ei muksut suostu syömään hernekeittoa, joten se on jäänyt kokonaan pois ruokalistalta. Ja mulla härkis vielä kokeilematta!
VastaaPoistaHeissan Pauliina, juu ei munkaan tytär syöny lapsena hernerokkaa eikä muuten syö vieläkään. Nyt kuule kipin kapin kokeilemaan sitä härkistä laitat aluksivaikka puolet oikeaa jauhelihaa sekaan, niin uskon ettei tenavatkaan huomaa mitään. Mukavaa viikonloppua sinulle :)
PoistaEi täältä blogista pääse nälkäinen pois ollenkaan! :D Nams!
VastaaPoistaVoi ihanainen <3, kiva kuulla että blogissa on vierailijoita, se on parasta palautetta, oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle :)
Poista