Mielitekoja, miten niille voi sanoa ei? Koko päivän maistui
suussa ja pyöri silmissäkin pannulla paistettu pyttäri. Mutta miten ihmeessä
minä nyt sellaista voisin syödä, kun yritän välttää kaikkea liika
hiilihydraattista ruokaa muutenkin.
Pyydän armoa itselleni ja sitä saankin hiukan lukemalla tällä
hetkellä Nina Sarellin kirjoittamaa kirjaa 50:50. On muuten upea kirja, joka on
todella tehnyt minuun vaikutuksen mielenkiintoisilla ja varsin totuuden
mukaisilla väitteillään ja toteamuksillaan.
Tässä en ala purkaa enkä arvostele kirjaa vielä tarkemmin,
haluan palata siihen hiukan myöhemmin. Kirja antaa paljon ajattelemisen aihetta
laihduttamisesta ja painonhallinnasta, joka on myös sisäistettävä.
Annan luvan himoilleni, mutta skarppaan kuitenkin sen verran,
että pyttäristäni tulee pelkkä kasvisversio. Toki parempi olisi ollut vaihtaa
tuo peruna bataatiksi tai vaikka palsternakaksi, mutta se jäi vain ajatuksen
tasolle.
Pyttipannua en ole kyllä tehnyt herraties koska, en edes
muista. Meillä nimittäin perunaa syödään enää todella harvoin, ehkä alkukesästä
eniten, kun uudet perunat tulevat myyntiin.
Tämä kasvispyttis ei tarvitse ylitse jääneitä keitettyjä
perunoita, vaan valmistuu mainiosti raaoista potuista. Voisin muuten väittää,
että parempaa on kuin keitetyistä. Raaat perunat pysyvät paremmin koossa
paistettuina ja pintakin on rapeampi.
Lisäksi pyttikseen tarvitaan purjoa, herkkusieniä ja
kananmunia. Mausteina käytin suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta ja
kurkkumaa eli ihan perusmausteita.
KASVISPYTTÄRI PURJOLLA JA HERKKUSIENILLÄ 4:lle
Raaka-aineet:
- 6-7 raakaa perunaa (n. 750g)
- 300 g herkkusieniä (isoja 6-7 kpl)
- 150 g purjoa (n. 25 cm pätkä)
- 2 rkl öljyä
- 2 rkl voita
- 4 kananmunaa
- suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta, kurkkumaa
OHJE:
Kuori ja pilko perunat noin 1.5 cm kuutioiksi.
Halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Siivuta ohuiksi renkaiksi.
Puhdista talouspaperilla herkkusienet ja viipaloi ne.
Laita paistinpannu liedelle kuumenemaan ja lisää öljy sekä
voi.
Lisää perunakuutiot pannulle ja paista niitä välillä sekoittaen
noin 5 minuuttia.
Alenna lämpöä ja lisää pannulle purjorenkaat. Jatka
paistamista noin 5 minuuttia.
Lopuksi lisää pannulle herkkusienet ja jatka paistamista
vielä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Voit laittaa kannen pannulle, se
nopeuttaa pyttärin valmistumista.
Kun perunat ovat ”al dente” melkein kypsät lisää mausteet
(noin 1 tl paprikajauhetta ja kurkkumaa) suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
Sekoita vielä hyvin.
Tee neljä koloa pyttikseen pannun pohjaan asti ja riko
kananmunat koloihin. Alenna lämpö melko alhaiseksi.
Kun kanamunat ovat tarpeeksi hyytyneet tarjoa pyttistä vaikka
punajuurisiivujen kera. Oli ihan pakko raastaa vielä parmesania päälle.
Ja tosiaan perunan voit vaihtaa bataatiksi, lantuksi ja
esimerkiksi palsternakaksi. Kypsennysaika vain vaihtelee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti