Ou nou, joko siitäkin on jo 20 vuotta, kun ovet suljettiin.
Tai oikeammin myimme liiketoimintamme seuraavalle yrittäjälle.
Meillä oli äitini kanssa yhteinen yritys Keravalla, Cafe
Frendi nimeltään. Pyöritimme kahdestaan tuota yritystä reilun 9 vuotta, tosin
sisko tuurasi minua vuoden verran, kun rakas tyttäreni syntyi tuona aikana.
Lounaskahvilana meidät tunnettiin ja ennen tuota 90-luvun
lamaa meillä oli ns. sopimusasiakkaita melkoisen paljon. No lama vei paljon
rakennusfirmoja nurin, mutta me tyttäret taisteltiin laman kourista kaikesta
huolimatta. Kovaa työtä ja pitkää päivää, mutta niiden ihanien asiakkaiden
myötä sen jaksoi.
Parhaimpina aikoina meillä oli 5-6 eri lounasta tarjolla
päivittäin ja voi pojat minkälainen se keittiö oli missä ruoat valmistettiin.
Oikeastaan keittiöstä ei voi puhua, vaan keittokomerosta, olisikohan neliöitä
ollut ihan 6 yhteensä, hah hah haa.
Päivittäin piti ajaa tukkuun, koska mitään varastointi
mahdollisuuksiakaan ei ollut. Yrittäjyys, sisu ja ennen kaikkea rakkaus ruoanlaittoon
kuitenkin antoivat virtaa.
Ainutlaatuisia ja ihan huikeita muistoja jäi tuosta ajasta ja
monesta asiakkaasta tuli myös pysyviä ystäviä.
Siskon kanssa tuota aikaa muisteltiin muutama päivä sitten
sekä samalla niitä suosittuja ruokia, jotka pyörivät usein lounaslistalla.
Yksi
pidetyimmistä ruoista oli tämä herkullinen ja täyteläinen lihapata. Nimettäköön
se tässä postauksessa muistojen lihapadaksi.
MUISTOJEN LIHAPATA 6:lle
Raaka-aineet:
- 600-700 g possun ulkofilettä
- 1 ps (350 g) salottisipulia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 7 dl vettä
- 2 kpl fond du chef naudanliha
- 2,5 rkl tomaattipyrettä
- 6-7 kpl kokonaista mautepippuria
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 2 rkl soijaa
- 2 laakerinlehteä
- 1 iso paprika (200g)
- 1 pkt tuoreita kokonaisia herkkusieniä
- tuoretta timjamia (silloin taidettiin käyttää kuivattua)
- öljyä paistamiseen
Suurustamiseen:
- 1,5 rkl vehnäjauhoja
- 1 dl vettä
Lisäksi:
- 1,5 dl kuohukermaa
- rosepippuria ja timjamin lehtiä
OHJE:
Puhdista possun filee kalvoista ja leikkaa liha kuutioiksi.
Kuori salottisipulit. Jätä ne kokonaisiksi. Pilko
valkosipulinkynnet pieneksi.
Lämmitä pannu ja lisää öljyä. Paista lihakuutioille pinnat
pannulla ja siirrä ne pataan tai kattilaan.
Kuullota samalla pannulla myös salottisipulit ja pienityt
valkosipulinkynnet. Lisää pataan.
Mittaa pataan vesi, pippurit, tomaattipyre, soija,
laakerinlehdet sekä fondit. Laita mukaan myös muutama oksa timjamia.
Kuumenna pata kiehuvaksi ja jatka hauduttamista pienemmällä
lämmöllä kansi kiinni noin tunnista puoleentoista tuntia minuuttia.
Pese ja leikkaa paprika sopivan kokoisiksi paloiksi. Puhdista
herkkusienet talouspaperilla, jätä kokonaisiksi. Lisää ne pataan ja jatka
hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.
Mittaa 1,5 rkl vehnäjauhoja desiin vettä ja sekoita niin että
jauhot sulavat nesteeseen.
Kuumenna pata ja lisää vehnäjauho-vesiseos. Anna kiehua noin
10 minuuttia.
Lisää lopuksi kuohukerma, rosepippuria sekä timjamin lehtiä.
Tarjoa lihapataa perunoilla tai keitetyllä riisillä.
Pataruoat ovat niin hyviä, tuota syödessä varmasti nousevat monet muistot mieleen.
VastaaPoistaJuu, varsinkin talvella ja kylmällä lihapadat ovat mitä mainioimpia ruokia pöytään. Muistot kyllä kaunistuvat ajan kuluessa, mutta ne ovat se elämän suola.
PoistaOlipa mielenkiintoinen tarina teidän lounaskahvilastanne. 90 -luvun lama muutti monien elämän.
VastaaPoistaKiitos Sari hienosta kirjoituksesta ja myös herkullisesta Muistojen lihapata -ohjeesta.
Ihanaa joulun odotusta 💛
Oli se aikaa ja hyvin koulutti myös ihmisenä. Nopeasti opetti mikä elämässä on tärkeintä ja onneksi toi ruoan pöytään. Kovia olivat tosiaan ihmisten kokemukset tuohon aikaan ja niin moni kaveri joutui luopumaan ihan kaikesta. Mutta elämää jatkaa kulkuaan ja tuo aina uutta tilalle, kun vain uskaltaa tarttua kiinni. Mukavaa joulun odotusta myös sinulle Tuula <3
PoistaOi mitä herkkua. Tätä on testattava 😋💙
VastaaPoistaSuosittelen kyllä lämpimästi, ihan parhaita lihapadat kyllä on kunhan vaan on aikaa niitä haudutella :)
Poistatuon padan rakkaudentäyteisyyden haistaa jo näistä kuvistakin <3
VastaaPoistaKiitos ihanainen <3, kiva kuulla ja terkkuja sinne Metroseksuaali maahan, jossa Luciasta tuleekin ehkä Luke :D
PoistaOi miten herkullisen näköistä. Tunnen melkeimpä tuoksun kuvan välityksellä <3
VastaaPoistaKiitos ihanainen <3, olin itsekin unohtanut koko lihapadan, padat on kyllä niin hyviä ja täyteläisiä pitkän haudutuksen jälkeen :)
PoistaIhanalta näyttää! Murea lihapata on loistavaa syys-/talviruokaa :)
VastaaPoistaKiitos Marika <3 ja juu olet niin oikeassa, mukavaa alkavaa syksyä sinulle!
PoistaIhan varmasti tulen pataruokaa laottamaan syksylla meidan uudessa keittiossa, ollaan hyvaa pataa xxx
VastaaPoistaOooh, ihana tulla katsomaan teidän uutta keittiötä ja varmasti ollaan hyvää pataa <3. Stemppiä rakentamiseen ja hyvää syksyn alkua!
Poista