Se oli vaihteeksi keittopäivä. Alkuun pitää heti todeta, että
hyvää piti tehdä, mutta kuinkas ollakaan nyt tuli kyllä vahingossa sellaista
herkkua, voi pojat!
Piti oikein pysähtyä ja huokaista hartaasti soppaa
lusikoidessa. Vastapäätä pöytää istuvan mieheni kasvoilla hymy levisi korviin ja mairittelevia myhäyksiä sekä nyökkäyksiä matkasi
kokin suuntaan.
Mustajuuresta olen aiemmin tehnyt pyrettä ja sosekeittoa.
Jotain uutta teki mieleni kuitenkin kokeilla.
Mustajuuri on aika mieto juures ja sen maun sanotaan muistuttavan
keväistä parsaa. Mutta tiesitkö sitä, että se on sukua voikukalle. Minulle tuo
oli ainakin ihan uutta.
Mustajuuri sai keittoon kaveriksi broileria ja makumaailmaan
valitsin aasialaisia mausteita kuten valkosipulia, inkivääriä, ripauksen chiliä
ja korianteria. Liemi sai pehmeyttä kookosmaidosta.
Rohkeammin vaan pitäisi uskaltaa näitä kotimaisia vihanneksia
käyttää ruoanlaitossa. Ja samaa suosittelen sinullekin. Mielestäni mustajuuri
toimi keitossa kuin lootuksen juuri, ainakin omaan mieleen se assosioitui näin.
MUSTAJUURI-KANAKEITTO AASIALAISITTAIN
Raaka-aineet:
- 300 g mustajuurta
- 400 g broilerin rintafileetä
- 5-6 herkkusientä isohkoa
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 1 tl raastettua inkivääriä
- ¼ tl chilijauhetta
- 1 tl kurkumaa
- ½ tl korianteria jauhetta
- 1 tl sitruunaruohoa (kuivattu, jauhe)
- 1 kanaliemikuutio
- 6 dl vettä
- 1 tlk kookosmaitoa
- 3 rkl öljyä
- 1/2 limen/sitruunan mehu
OHJE:
Pese mustajuuret, kuori ne ja viipaloi melko ohuiksi
lanteiksi.
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua ne.
Pyyhi talouspaperilla herkkusienet puhtaaksi ja viipaloi ne.
Leikkaa broilerin fileepihvit pieniksi kuutioiksi.
Sekoita kupissa kurkuma, korianteri, sitruunaruoho sekä
chilijauheet.
Kuumenna kattila ja mittaa öljy.
Lisää silputtu sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota niitä
hetki.
Lisää kattilaan broilerinpalat sekä mustajuuri lantit ja sekoittele niitä noin 2
minuuttia kattilassa.
Lisää vesi sekä kanaliemikuutio kattilaan.
Raasta inkivääri ja lisää se muiden mausteiden kanssa
keittoon.
Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää herkkusieniviipaleet ja keitä vielä 10 minuuttia.
Lisää lopuksi kookosmaito ja anna kiehahtaa. Purista puolikkaan limen/sitruunan mehu keittoon.
Keitto on valmis nautittavaksi.
Pinnalle voit lisätä tuoretta korianteria tai persiljaa.
Kuulostaa todella hyvältä :) Enpä ole mustajuurta koskaan käyttänyt ruoanlaitossa - kiitos vinkistä!
VastaaPoistaHei Pia :) ja kiitos. Suosittelen kyllä kokeilemaan tuota mustajuurta, aika mieto juures ja varmasti monen mieleen.
PoistaHeti piti alkaa tekemään kun sattui mustajuurta olemaan vain inspiraatiota odottamassa. Kiitos!
VastaaPoistaKeitto on todellakin taivaallista ja jatkoon menee niin juuri kuin reseptikin. Hieman muuntelin siten, että sipulin, mausteet ja suurimman osan mustajuuresta soseutin 7min keittoajan jälkeen ja sitten lisäsin kananpalat ja ihan lopussa vasta sienet ja muutaman mustajuuren siivun. Chiliä ja kookosmaitoa laitoin myös reilusti enemmän koska ovat meillä suuressa suosiossa. Oliko reseptin 1 tlk kookosmaitoa muuten oikein?
Kiitos vielä kerran ja inspiraatioita keittiöösi!
Heissan Minna K ja olipa kiva kuulla, että keitto maistui :). Ja juu chilillä voi helposti muuntaa keiton tulisuutta, näillä ohjeilla se on vain pieni häivähdyt ja juu 1 tölkki kookoskermaa oli ohjeessa. Ei ole väärin soseuttaa noita mustajuuria, mutta mä niin tykkäsin niistä kokonaisina lantteina, muistuttivat suussani kuin lootuksen juuret. Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)
Poistaohjeessa lukee kookosmaito, mutta aiemmassa kommentissa mainitset kookoskerman. kumpaako laitan? ohje menee ehdottomasti kokeiluun! kuulostaa niin namskilta :)
VastaaPoistaHeissan Päivikki, anteeksi tuo minun sekoiluni tuolla tekstissä, nykyään käytän vallan Pirkka kookosmaitoa, siinä kun ei ole sitä turhaa "vettä" on melkein kuin kermaa ja hinta laatuun nähden tosi hyvä. Kookoskermahan on tietty parasta, kun on täyteläistä, mutta voit päättää itse, meillä tuo maito toimi erittäin hyvin. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle :)
Poista