Paras kevään merkki on parsojen ilmestyminen kauppoihin. Tähän herkkuun en kyllä kyllästy.
Parsaa voi valmistaa monin erin tavoin.
Parsa maistuu hyvältä ihan vain
keittämällä tai grillaamalla sitä. Nyt kuitenkin halusin tehdä pieniä parsatartalettejä. Nämä tartaletit ovat äärimmäisen
helppoja valmistaa, takuu varma
onnistuminen. Jos et omista tartalettivuokia, niin voit tehdä tämän
piirakkavuokaan. Omat tartalettivuoat
ostin Clas Ohlsonilta, 6 kappaletta hintaan 4,99, joten kipaseppas sinäkin
sinne.
PARSA-SAVUPOROTARTALETTI, kevään vihreä herkku (6 kpl)
Raaka-aineet:
- 2 ½ dl venäjauhoja
- ripaus suolaa
- 80 g kylmää voita kuutioina
- 3-5 rkl kylmää vettä
- 1 kananmunan keltuainen
Täyte:
- pkt pekonia (tai 6 siivua)
- 12 kpl tuoretta parsaa
- 200 g creme bonjour savuporo tuorejuusto
- 2 dl juustoraastetta
- 1 kananmuna
juoksevaa margariinia tai voita vuokien rasvaamiseen
6 pientä palaa foliota ja kuivattuja herneitä painoksi
Valmista ensin tartaletti taikina.
Mittaa kulhoon vehnäjauhot. Lisää joukkoon ripaus suolaa.
Nypi kylmät voikuutiot vehnäjauhoihin.
Lisää taikinaan keltuainen sekä sen verran kylmää vettä, että
taikina tuntuu helposti leivottavalta (eli ainakin se 3 rkl).
Pyöritä taikinasta pallo tai pötkö, kääri se tuorekelmuun ja
laita jääkaappiin lepäämään vähintään ½ tunniksi.
Paista pekonisiivut 200 (kiertoilmauuni) asteisessa uunissa
leivinpaperin päällä n. 10 minuuttia. Laita talouspaperin päälle, niin liika
rasva imeytyy pois. Murra 6 kpl pekonisiivuja pieneksi.
Valmista tuoreet parsat, huuhtele ne ja leikkaa kova osa pois
tyvestä. Jos parsa tuntuu kovalta, kuori vartta kuorimaveitsellä.
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan (ripaus suolaa) ja laita
parsat kiehuvaan veteen. keitä noin 3-4 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna
jäähtyä. Pilko parsat ja jätä kukkaosat pidemmiksi.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Voitele tartaletti vuoat juoksevalla margariinilla tai voilla.
Voitele tartaletti vuoat juoksevalla margariinilla tai voilla.
Kauli taikina n. ½ cm paksuiseksi, voit käyttää apuna
vehnäjauhoja (taikina on melko hötöistä ja helposti hajoavaa, mutta älä
pelästy)
Painele tartaletti vuokia apua käyttäen halutun kokoinen
pohja ja siirrä taikinapohjat vuokiin.
Laita jokaisen pohjan päälle pala foliota ja muutamia
herneitä painoksi. Paista pohjia uunin alaosassa n. 10 min. Ota pois uunista ja
käännä uuni 180 asteeseen (kiertoilma). tavallinen uuni vaatii hiukan kovemman
lämmön.
Poista herneet ja foliopaperi. Laita herneet säilöön, voit
käyttää niitä useampaan kertaan.
Laita tuorejuusto astiaan. Sekoita joukkoon 1 1/2 dl
juustoraastetta sekä kananmuna.
Ota esipaistetut pohjat pois uunista. Annostele täyte 6
pohjalle, lisää päälle pekonimurut, parsat sekä päällimmäiseksi sivuun jäänyt ½ dl juustoraastetta.
Paista tartaletteja uunissa vielä noin 10 minuuttia, kunnes
juusto on sulanut kauniisti.
Herkuttele ja nauti
Jos rakastat parsaa, niin suosittelen sinulle myös tätä reseptiä:
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/04/parsaa-ja-ruohosipuli-gnoccheja-helppo.html
Jos rakastat parsaa, niin suosittelen sinulle myös tätä reseptiä:
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/04/parsaa-ja-ruohosipuli-gnoccheja-helppo.html
Nam, herkullisen näköiset
VastaaPoistavoi kiitos Jael, kevään ensimmäiset parsat ovat kyllä aina niin namia :)
VastaaPoistaTosi hauskaa, eilen poikkesin lempikirpparillani ja siellä ne odottivat, tartalettivuoat. Ranskalaiset ja lasia :)
VastaaPoistaWAU! Sullapa kävi tuuri Anja, ne ovat varmasti kauniit myös tarjoiltaessa piiraita. Kirpparit ovat kyllä joskus varsinaisia aarteen metsästäjän paratiiseja :). Mukavaa päivää sinulle!
Poista