Tässä vanha
klassikko vähän uudemmissa ”vaatteissa”.
Ihana ruoka juuri silloin, kun mieli halajaa suolaista ja maukasta.
Muistan tämän herkun erityisesti opiskeluajoilta.
Hyvinkään Rantasipin yökerhossa bailattiin joka perjantai ja lauantai (joskus
jopa keskiviikkoisin). Voi niitä opiskeluaikoja. Viikonloput tehtiin ensin
päivät töitä ja yöt juhlittiin. No rankka juhliminen vaati myös hyvät eväät. Puolen yön jälkeen tilattiin annokset Janssoninkiusausta pöytään. Muistan
kuinka hyvää se oli, mutta myös suolaista (ehkäpä tarkoituksella).
Nyt ei
kunto riittäisi enää tuohon eikä oikein ole halujakaan, aikansa kutakin. Ruoka
muisto on kuitenkin piirtynyt takaraivoon ja rakkaudella se siellä pysyykin.
Janssonin
kiusaus on siis oiva ruoka myös illanistujaisiin. Sen voit valmistaa etukäteen
pieniin annoskippoihin ja lämmittää tarjolle juuri sopivana hetkenä.
JANSSONINKIUSAUKSEN UUDET VAATTEET (6:lle)
Raaka-aineet:
- 1 kg perunoita
- 2 keltasipulia
- 6-8 kevätsipulia
- 1 luomu sitruunan kuori raastettuna
- 2 prk janssonin fileitä
- 1 ½ tl suolaa
- 1 ½ tl mustapippuria rouheena
- 3 dl kuohukermaa
Koristeeksi:
- 6 kokonaista isoa kaprismarjaa
- jätä 3 janssonin filettä sivuun koristelua varten
- sitruunan siivuja
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Kuori ja leikkaa perunat suikaleiksi. Laita kulhoon.
Silppua keltasipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää
kulhoon.
Pilko kevätsipulit sekä janssonin fileet (jätä 3 filettä
sivuun myöhempää käyttöä varten).
Lisää ne sekä purkkien liemet kulhoon.
Lisää sitruunan raastettu kuori sekä kuivamausteet.
Sekoita hyvin ja jaa annoskippoihin.
Paista vuokia ensin 20 minuuttia 200 asteessa.
Alenna uunin lämpötilaa 170 ja jatka paistamista vielä 20
minuuttia.
Puolita sivuun jätetyt janssonin fileet pitkittäin.
Ota vuoat pois uunista, lisää jokaiseen kippoon ½ file ympyränä. Paista vuokia vielä n 5-10
minuuttia.
Lisää ennen tarjoilua kaprismarjat ja sitruunan siivut.
Jos valmistat ruoan etukäteen ja lämmität uudelleen, peitä annoskipot foliolla etteivät ne kuiva
liikaa.
Kuulostaapa hyvältä, pitääkin tehdä näin vapun alla.
VastaaPoistaKiitos paljon Raija ja juu tämä sopii myös hyvin Vapun tarjottaviin 😊
Poista