Terveisiä vaan keväisestä Hollannista. Mangolia ja kirsikkapuut kukkivat täysin rinnoin. Samoin kaikki sipulikukat, tulppaanit, narsissit ja hyasintit, niin kaunista. Eikä varmaan mene viikkoakaan, kun puiden lehdet puhkeavat.
Pikku siskon
luona vierailtiin. Hän on ehtinyt asua siellä jo reilut 25 vuotta. Ihana maa,
joka on yhtä pieni kooltaan kuin meidän uudenmaan lääni ja kuitenkin tänä
päivänä populaatiota jo 17 miljoonaa. Sieltä löytyy lähes kaikki, mitä ihminen
tarvitsee. Suosittelen lämpimästi vierailemaan maassa.
Hollantilaiset
ovat erittäin ystävällisiä ja mukavia, mutta myös varsinaisia herkkupeppuja. Menet
sitten syömään tavalliseen pubiin (eet cafè`), etniseen- tai hienompaan ”pöytäliina”
ravintolaan tai haet take a way paikasta ruokaa kotiin, et tule pettymään
koskaan. Ruoka on aina ensiluokkaista ja hyvistä raaka-aineista tehty
Lähtöpäivänämme
kävimme lounaalla juuri tällaisessa ruokapubissa. Jokainen tilasi vähän erilaista
syötävää ja niitä sitten maisteltiin yhdessä. Äidin lautaselta löytyi se aarre, Teriyakilla ja inkiväärihillolla maustettua härkää. Reseptiä ei tietenkään
saatu, mutta maistelemalla tein muistiin panoja ja sain mielestäni hyvin
vangittua reseptin ytimen. Lihaksi omassa ohjeessa valitsin broilerinfileen,
mutta joku viikonloppu täytyy kokeilla tätä myös naudan sisäfileeseen.
TERIYAKILLA JA INKIVÄÄRIHILLOLLA MAUSTETTUA BROILERINFILETTÄ (4:lle)
Raaka-aineet:
- 1 pkt broilerinfilepihvejä (n.450 g)
- ½ dl teriyakikastiketta
- 1 limen kuori ja mehu
- öljyä paistamiseen
Inkiväärihilloke:
- 3-4 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1 dl vettä
- 1 dl muscovadosokeria
- 1-2 valkosipulinkynttä raastettuna
OHJE:
Tee ensin
inkiväärihilloke.
Mittaa
kattilaan raastettu inkivääri, vesi, sokeri ja valkosipuli.
Keitä hilloa
noin 15-20 minuuttia niin, että se sakeutuu ja nestemäärä pienenee.
Anna
hillokkeen jäähtyä.
Leikkaa
broilerinfileistä suikaleita ja laita astiaan.
Mittaa
samaan astiaan teriyakikastike sekä limen kuori ja mehu.
Kaada
jäähtynyt hilloke astiaan ja anna suikaleiden marinoitua vähintään ½ tuntia.
Laita pannu
kuumenemaan liedelle ja lisää hiukan öljyä pannuun.
Paista
marinoituneet broilerinfileet kuumalla pannulla ja kaada myös kaikki
marinointikastike pannulle. Käännä fileitä puolessa välissä paistoa.
Paistoajaksi
riittää n. 3-4 minuuttia. Laita broilerinsuikaleet omaan astiaan ja kaada
päälle myös kaikki kastike pannulta. Tarjoa esim. nuudelisalaatin tai riisin
kera. Ripottele päälle salaatista jäänyt ½ dl mantelirouhetta.
Nuudelisalaatti
- n 100 g riisinuudelia
- nippu kevätsipulia
- 1 punainen ja keltainen paprika
- 1 porkkana
- 1 napolitana mix salaattisekoitus
- 1 ½ dl kokonaisia kuorimattomia manteleita
OHJE:
Keitä riisinuudelit
ohjeen mukaan ja jäähdytä ne. Pätki jäähtyneet nuudelit saksilla.
Pilko
kevätsipulit ja paprikat.
Kuori
porkkana ja suikaloi se lastuiksi kuorimaveitsellä.
Murskaa
mantelit esim. muovipussissa rouheeksi.
Yhdistä
nuudelit, salaattisekoitus ja pilkotut vihannekset.
Lisää
sekoitukseen 1 dl rouhittuja manteleita ja sekoita.
Salaatinkastike:
- ½ dl öljyä (voit käyttää puolet seesaminöljyä ja puolet tavallista)
- 4 rkl riisiviinietikkaa
- 2 rkl sokeria
- suolaa ja pippuria
- Yhdistä kaikki kastikkeen aineet ja sekoita se salaatin joukkoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti