Vähänkö
jännittää ja toisaalta olen niin otettu. Ensimmäinen isompi haaste edessä johon
minutkin uusi siipiään kokeileva bloggari, on valittu mukaan. Iso kiitos siitä Moilas Leipomolle ja Ruoka.fi
sivustolle.
Olen
siis ottanut osaa Moilas gluteeniton riisipiirakan tuunauskisaan. Ai miksikö
piirakkaa pitäisi tuunata ?
No
tuota samaa ihmettelin ensin minäkin. Gluteenittomia tuotteita on vaan ollut niin vähän tarjolla
ja niiden hinnatkin aika ylhäällä. Ehkäpä juuri tällä tavalla saisimme niille
enemmän tietoisuutta ja sitä kautta voisimme yhdessä vaikuttaa myös hintoihin.
Keliakia
on yleistynyt selvästi myös suomessa, jopa joka 50:s suomalainen aikuinen
sairastaa sitä, osa tietämättäänkin. Syitä tähän ei vielä tarkkaan tiedetä, joten
tutkimustyötä jatketaan edelleen.
On
hienoa kuitenkin huomata, että meillä välitetään kuluttajista. sillä eihän tänä
päivänä voi järjestää kotonakaan juhlia ilman, että olisi huomioinut myös
keliaakikon. Valikoima kaupoissa on onneksi jo melko suuri niin jauhoista
valmiisiin leivonnaisiin.
Oma
ehdotukseni lähti ihan riisipiirakan juurille. Perinteisesti sitä on nautittu voilla tai munavoilla. Halusin kuitenkin
tehdä piirakoista juhlavan kakun ja mikä olisikaan parempaa kuin muikku, mäti
ja kananmuna yhdistettynä smetanaan. Siitä tuli siis ”Juhlava Moilas kakku”
Äänestämään pääset tästä. myös sinua voi onnistaa ja palkinto osua kohdallesi, onnea äänestykseen :)
JUHLAVA
MOILASKAKKU GLUTEENITON
Raaka-aineet:
- 4 kpl valmiiksi paistettuja Moilasen gluteenitttomia riisipiirakoita
- 1 prk kotitilan savumuikkuja 210g/150g
- 200 g tuorejuustoa
- 2 ½ kuohu- tai vispikermaa
- 200 g smetanaa
- 1 tl sitruunapippuria
- ½ tl suolaa
- 1 ½ dl tillisilppua
- 5 liivatelehteä
- 113 g merenmäti punaista mätiä (voit käyttää mitä mätiä haluat)
- 2 rkl punajuurimehua
- 2 rkl sitruunan mehua
- 4 keitettyä kananmunaa
- Koristeluun:
- limeä
- syötäviä kukkia
Ohje:
Leikkaa irtopohja kakkuvuokaan (n. 20-22 cm) leivinpaperi
pohjalle.
Puolita gluteenittomat karjalanpiirakat kakkuvuoan
reunoille.
Yhdistä tuorejuusto ja smetana.
Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää se massaan.
Mittaa mausteet sekä tillisilppu massaan.
Puolita massa kahteen astiaan. Laita toinen astia
jääkaappiin.
Laita 2 ½ liivatetta kylmään veteen vähintään 5
minuutiksi.
Kuumenna punajuurimehu ja sulata siihen
liivatteet.
Sekoita liivateliemi 1. astiaan massan joukkoon ja
kaada massa kakkuvuoan pohjalle. Laita kakkuvuoka ½ tunniksi pakkaseen.
Kuori ja pilko kananmunat. Kaada öljy pois
savumuikuista ja lisää kananmunien joukkoon. Pieni haarukalla muikkuja.
Lisää muikku-kananmunahakkelus jähmettyneen kakun
päälle ja laita kakku jääkaappiin.
Laita loput liivatteet (2 ½) kylmään veteen väh. 5
minuutiksi.
Kiehauta puristettu sitruunan mehu ja sulata
liivatteet joukkoon.
Ota jääkaapista 2. astia ja sekoita massan
joukkoon ensin merenmäti ja seuraavaksi liivateliemi.
Ota kakkuvuoka jääkaapista ja kaada nyt
päällikerros kakkuvuokaan.
Laita juhlava Moilaskakku takaisin jääkaappiin. Anna
jähmettyä vähintään 4 tuntia.
Koristele kakku limellä ja syötävillä kukilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti