JÄISENÄ PAISTETTU JOULUKINKKU JA PÄHKINÄVOI KUORRUTUS
Joko mielessäsi on joulun juhlapöydän tarjottavat ja meinaatko kokeilla harjoituskinkkua ennen joulua?

Olin kuulemassa jäänmurtaja Urholla HKScan Finland Oy:n mediatilaisuudessa joulun 2016 perinteisistä sekä uusista trendeistä.


   HKScan Joulu 2016 mediatilaisuus jäänmurtaja Urholla
   Photo: Roni Lehti


              Photo: Roni Lehti  HKScan joulu 2016


Erikoisinta tarjottavaa tilaisuudessa edusti jäisenä paistettu joulukinkku. Luit aivan oikein. Meitä kuluttajia on opetettu jo monet kymmenet vuodet sulattamaan päiväkausia jäistä kinkkua jääkaapissa, mutta nyt voimme unohtaa tuon tradition. Mielestäni erittäin hyvä asia, sillä kinkku ei valtaa enää suurta tilaa pienestä jääkaapista.

HKScan Finlandin mukaan kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän tarjottava. Sitä on tarjolla valtaosassa (92%) kotitalouksista. Kuluttajista suurin osa paistaa kinkkunsa itse, mutta sen paistaminen aiheuttaa kuitenkin eniten päänvaivaa.


             Photo: Roni Lehti HKScan joulu 2016


HKScan:n tuotekehittelykokki Sami Lamminaho ja ruokasisällöntuottaja Tero Honkaniemi ottivat rohkeasti possua saparosta kiinni ja lähtivät kehittämään ja yksinkertaistamaan joulunkinkun valmistamista eli maailman helpoimman tavan paistaa joulukinkku.

Suuria eroja ei löytynyt edes paistohävikin suhteen, jäinen kinkku 33 % ja sula kinkku 29 %.

Jäisenä paistettavan kinkun paistolämpötila on perinteistä matalampi eli 90-100 asteinen. Näin ollen paistoaika pitenee perinteiseen verrattuna melkein tuplalla, mutta merkittävästi kalliimmaksi se ei tule perinteiseen verrattuna.
JÄISENÄ PAISTETTU JOULUKINKKU JA PÄHKINÄVOI KUORRUTUS(ohje HK:n rypsiporsas potkalliselle kinkulle)


 1.  Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku  paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
 2.  Laita kinkku uunipellille 90-100 asteiseen uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
 3.  Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun  lihalämpömittari.
 4.  Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/kilo
 5.  Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75-90 astetta.


Tuolla tilaisuudessa meillä maistatettiin sokkona niin perinteisesti kuin jäisenäkin paistettua kinkkua ja tosiasiassa on todettava, ettei eroja ulkonäöllisesti, rakenteellisesti tai edes maussa ollut.

Niinpä rohkenin myös kotona kokeilla oman pikkukinkun jäisenä paistamista. Samalla vietimme pikkujoulua hollannista tulleiden kummipoikiemme kanssa.

Tarjolla oli kinkun lisäksi perinteiset rosollit, sienisalaatit, joulukalat sekä laatikot. Maistelimme myös HK Bistron uutuuslaatikoita, kuten punajuuri-vuohenjuustopaistosta, punakaalipaistosta ja omaa suosikkiani bataatti-inkivääripaistosta.


   Photo: Roni Lehti HK Bistro paistokset


Lopuksi vielä  HK Scan Finland Oy:n ohje kinkun kuorrutukseen pähkinävoilla, joka maistui tosi hyvältä.


Pähkinäkuorrute:

 • 100 g pisttasipähkinöitä
 • 100 g mascadamiapähkinöitä
 • 50 g parmesanjuustoa
 • 100 g maapähkinävoita
 • 1 ruukku lehtipersiljaa
 • 2 rkl vaahterasiirappia
 • 1 kananmuna
 • 1 tl suola

 1. Paahda pähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia.
 2. Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi. lisää parmesan ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta. Levitä seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.

13 kommenttia:

 1. Just mietin eilen, että pitäisi maistaa inkivääri-bataattipaistosta! Kiitos muistutuksesta, testiin menee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Iina ja juu ehdotomasti suosittelen tuota bataatti-inkivääripaistosta, piti tehdä omallakin versiolla sitä, koska niin ihastuin siihen :)

   Poista
 2. Itse olen ainakin jääkinkun kannalla jatkossa. Helpottaa elämää huomattavasti. Kannattaa kokeilla muuten kourrutteina myös perunalastumurskaa korppujauhojen sijaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama juttu meillä ja kun jääkaappikin on niin pieni, niin tämähän ratkaisi myös tuon ongelman :)

   Poista
  2. ja hei kiitos vinkistä, pitääkin testata myös tuo perunalastukurrutus

   Poista
 3. Jännää! Mitenkä teidän kinkku onnistui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan kaimaseni :)
   Kuten kuvista näit, kinkusta tuli erinomainen ainakin meidän perheen mielestä. Tästä varmasti tuli myös meidän uusi tapa paistaa se kinkku.

   Poista
 4. Oman kinkkuni taidan kuitenkin sulattaa, vaikkei sitä eroa huomannut. Haluan tarjota kinkun lämpimänä ja ajoittaminen voi olla vähän helpompaa. Jotkut testaajat totesivat, että aikaa tarvittiin enemmän kuin ohjeessa oli. maussa ei tosiaan huomannut pahemmin eroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo sinun tarpeesi tarjota kinkku lämpimänä on varmasti helpompi ajoittaa perinteiselle kinkulle, jännä juttu kun tätä postausta kirjoittelin, tuli kaamea nälkä ja kinkku alkoi maistua kielellä, olispa jo joulu :)

   Poista
 5. Kiitos ihanista vinkeistä laatikoisenkin suhteen, paistoin pari viikkoa sitten HK:n harmaasuolatun pikkukinkun ja se oli tosi hyvää ja suolaa oli minun makuuni riittävästi, en pidä liian vähäsuolaisesta kinkusta. Täytyy ostaa vielä yksi pikkukinkku ennen joulua ja testata tuo uusi trendi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Tuire, teilläkin taidetaan pitää kinkusta, niinkuin täälläkin ja hitsin hyväähän se onkin :). Muista vaan laittaa jäinen kinkku pussiin, kun tarpeeksi sulanut, niin laita paistomittari kinkkuun ja uuni hoitaa lopun. Herkullisia kinkun maistijaisia :)

   Poista
 6. Kylläpä nyt uteliaisuus heräsi minullakin, onhan se vaivattomampaa laittaa se kinkku pakasteesta suoraan uuniin, kuin tilaa viemään päiväkausiksi jääkaappiin ja sit pöydälle tasaantumaan huoneenlämpöiseksi jne. Kokeilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja helppo tämä uusi paistotapa onkin ja sopii varsin hyvin pienelle kinkulle (4-6 kg) itse paistoin tuon kinkun vajaa 4 kiloisena ja niin mehukas tuli. Ilkka ja Ismo ahnehtivat monen monta siivua :)

   Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä