Koko päivän pyörinyt mielessä, jotain kivaa pikkusuolaista,
jotain kivaa iltapalaksi. Rattaat pyörii vinhasti päässä ja visio on syntynyt J.
No ei, ei se nyt ihan järisyttävää ideaa tuottanut, mutta ei
huonoakaan. Savukalkkunalla, miniluumutomaateilla, pinaatilla sekä isoilla
kivettömillä oliiveilla täytetyn piirakan. Mutta annas olla, pohja ei olekaan ihan
mikä tahansa pohja, vaan maukas, herkullinen ja oikeastaan ihan täydellinen
gluteeniton piirakkapohja, niin totesi ainakin mieheni, kun kolmatta palaa
itselleen leikkasi.
Tämä gluteeniton Semper Fin Mix hieno jauhoseos osoittautui
mainiosti käyvän piirakkapohjan leipomiseen. Ja mikä parasta, laitoin kaikki
ainekset monitoimikoneeseen kerralla, muutaman minuutin pyöräytys ja pohja oli
valmis piirakkavuokaan. Nopeaa ja helppoa, sopii mainiosti arki-illan
leivontaan. Taikina onnistuu myös käsin eikä vaadi kuin hiukan ruista
ranteeseen.
Halusin lähestyä piirakan täytettä vähän normaalista poiketen
eli leikkasin savukalkkunafilee leikettä n. 3 senttiä leveäksi suikaleeksi.
Päälle laitoin tuoreita pinaatinlehtiä sekä yhden miniluumutomaatin ja
pyöräytin sen rullaksi. Näitä rullia tuli reilu 20 kappaletta.
Todettakoon heti, että tämä visioni vaihe oli se aikaa vievin
osuus. Ja kun olen tämmöinen hätähousu, niin pikku virhe oli laittaa nuo rullat
ja oliivit ensin piirakkapohjan päälle ja sitten vasta kaataa creme
fraiche-kananmuna-juustoraasteseos.
No, eihän se tietty makuun vaikuttanut, mutta olisipa ollut
jännä nähdä minkälainen piiraasta olisi tullut, kun olisin tehnyt sen oikeassa
järjestyksessä. Piirakka oli kyllä niin hyvää, että varmasti ensi viikolla
menee uusiksi ja toivottavasti sitten muistan sen oikean järjestyksenkin J.
Piirakka on tehty 24 cm irtopohjaiseen vuokaan ja
yhteistyössä Semperin kanssa.
GLUTEENITON SAVUKALKKUNAPIIRAKKA, pinaattia, tomaattia ja oliiveja
Raaka-aineet:
Pohja:
- 3,5 dl Semper Fin Mix hieno jauhoseosta
- 150 g kylmää voita kuutioina
- 2 rkl kylmää vettä
- 1,5 dl emmental juustoraastetta
- vuoka sprayta piirakkavuoan voiteluun
Täyte:
- 200 g Arla lempi creme faiche
- 2 kananmunaa
- 175 g emmental juustoraastetta
- ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
- 200 g savukalkkunafilee leikettä
- 1 rasia miniluumutomaatteja
- pieni pussi pinaatinlehtiä
- 1 prk Filos deluxe isoja kivettömiä oliiveja (tai vastaavia)
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 185-190 astetta.
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita monitoimikoneella
pienellä nopeudella muutama minuutti tai ihan vain käsin.
Pyöritä taikina palloksi.
Voitele piirakkavuoka vuoka spraylla.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita
hiukan hienoa jauhoseosta pohjan päälle, niin sitä on helpompi työstää.
Voit laittaa piirakkavuoan jääkaappiin odottamaan täyteen
rullien valmistumista.
Leikkaa savukalkkunafilee leikkeestä noin 3 cm leveitä
siivuja. Peitä siivut pinaatin lehdillä ja lisää miniluumutomaatti päälle. Pyöräytä
rullaksi. Jatka näin kunnes sinulla on reilu 20 kp valmiita rullia.
Kaada oliivit lävikön läpi.
Sekoita kananmunat sekä juustoraaste creme fraicheen ja
mausta ripauksella suolaa sekä mustapippurirouhetta.
Kaada seos piirakkataikinan päälle.
Asettele nyt rullat piirakkavuokaan niin, että tomaatit ovat
pystyssä. Lisää oliiveja tasaisesti ympäri piirakkaa.
Paista piirakkaa noin 40 minuuttia uunin alatasolla.
Anna piirakan jäähtyä ennen kuin laitat sen tarjolle.
Lisänä voit tarjota silmusalaattia/tuoreita yrttejä/rucolaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti