No nyt on käännetty uusi lehti maailmassa. Amerikassa on
kaikki näköjään mahdollista, business miehestä suurvallan presidentiksi.
Olisiko sitä kukaan täällä piskuisessa Suomessa etukäteen osannut veikata.
Nyt seurataan politiikkaan tarkkana myös tavallisessa
torpassa, sillä tapaus on melkoinen sensaatio. Mielenkiintoista, vaikka
luulenpa, että maailma pyörii omaan tahtiin kaikesta huolimatta.
Toinen asia, mikä puhuttaa tällä hetkellä kovasti on tuo jo
neljättä päivää pyryttänyt lumi. Etelä-Suomi on saanut jo melkoinen valkoisen
vaipan päällensä. Toivon henkilökohtaisesti kuitenkin, ettei oikea talvi ihan
vielä alkaisi. Siitä tulisi ihan liian pitkä.
Ruokaa on kuitenkin tehtävä, vaikka mitä ympärillä tapahtuisi.
Näillä tuulen tuivertamilla ja koleilla säillä on ihana istua pöytään lämpimän
keittokulhon viereen.
Maa-artisokkia olin odotellut jo vähän aikaan kauppoihin.
Siitä valmistettu keitto on niin pehmeän samettinen. Tällä kertaa se sai sitruunasta
makuvivahteen. Ja miksi juuri sitruunasta, koska samalla aterialla tarjosin
surf and turf tyylisiä silakkarullia saaristolaisleivällä.
Kuulostaa varmaan mielestäsi erikoiselta laittaa Schwarwaldin
kinkkua silakkarullien sisään, mutta usko pois, ne syötiin melkein kilpaa
suoraan uunipelliltä. Näitä teen ihan varmasti joulupöytäänkin.
SITRUUNAINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO SEKÄ SURF AND TURF SILAKKARULLAT
Raaka-aineet keitolle:
- 500 g maa-artisokkaa
- 250 g (noin 3 kpl) perunaa
- 1 salottisipuli
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 4 dl vettä
- 2 rlk kasvisfondia
- ½ tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
- 2 ½ rkl sitruunan mehua
- 2 dl kuohukermaa
OHJE KEITOLLE:
Kuori ja pilko maa-artisokat sekä perunat.
Silppua salottisipuli sekä valkosipulinkynnet.
Laita kasvikset kattilaan ja mittaa vesi sekä kasvisfondi,
suola ja valkopippuri.
Keitä kypsäksi.
Kaada yli puolet nesteestä pois. Soseuta keitto ja lisää kuohukerma (tehosekoittimella saat kuohkeutta)
Tarvittaessa lämmitä uudelleen ja lisää sitruunan mehu.
Maista suola.
Koristele keitto yrteillä tai rucolan versoilla (Mimis
versoja löytyy hyvin varustetuista kaupoista)
Vaahdotin vielä 1 valkuaisen keiton pinnalle, jota maustoin
ripauksella suolaa ja sitruunan kuorella sekä saaristolaisleivän muruilla. Keitto ei kuitenkaan vaadi tätä vaihetta.
Raaka-aineet silakkarullille:
- 500 g silakkafileitä
- suolaa
- valkopippuria
- rucolan versoja/tilliä
- raastettua sitruunan kuorta (luomu sitruuna)
- 1 pkt Schwarzwaldin kinkkua (tai muuta ilmakuivattua kinkkua)
- paprikajauhetta (savustettua)
OHJE SILAKOILLE:
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Laita leivinpaperi uunipellille.
Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin pellille.
Mausta myllystä fileitä suolalla ja valkopippurilla.
Raasta päälle sitruunan kuorta.
Lisää rucolan versoja/tilliä fileiden päälle.
Leikkaa Schwarzwaldin kinkun siivuja 4 osaan ja laita fileiden
päälle.
Kääri silakat rulliksi.
Ripottele paprikajauhetta rullien päälle.
Paista silakoita uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai
kunnes fileet ovat kypsiä.
Tarjoa silakkarullia saaristolaisleivän kera.
Halutessa voit myös tikuttaa isoja kapriksia leivän ja
rullien kanssa tarjottavaksi.
Nämä silakkarullat maistuvat myös kylmänä erinomaisilta.
Nämä silakkarullat maistuvat myös kylmänä erinomaisilta.
Olen itse tehnyt ahvensaltimboccaa missä myös on parmankinkkua ja toimi yllättävän hyvin! Mun maa-artisokat nukkuvat vielä maassa...T. Anne Maalaisbistrosta
VastaaPoistaHei Anne, kuullostaapa ahvensaltimbocca ihanalta <3.... ja juu hämmästyin miten hyvältä maistui silakka ja ilmakuivattukinkku, pakko tehdä joulupöytäänkin. Olit siis itse kasvattanut maa-artisokkia, tuo olikin hyvä vinkki, täytyyykin kokeilla ensi vuonna itsekkin, kaupassa ne ovat melko kalliita. Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)
Poista