Marenkikakku eli pavlova mielletään helposti kesäiseksi
kakuksi, mutta se sopii myös mainiosti talvella juhlapöytään.
Valmistaminen on oikeastaan erittäin helppo, kunhan jaksaa vaahdottaa valkuaiset kiinteäksi ja malttaa paistaa pohjaa tarpeeksi matalalla
lämmöllä. Aikaa kuluu uunissa noin 2 tuntia.
Talvisen marenkikakun koristelet pienillä piparkakuilla sekä
itse tehdyllä luumuhillolla/siirapilla. Kermainen mascarponevaahto antaa pehmeyttä kakulle ja näyttää ihan lumelta kakun pinnalla.
TALVINEN MARENKIKAKKU JA MARENKIKUUSET
Raaka-aineet marenkikakulle:
- 5 kanamunan valkuaista (huoneenlämpöisiä)
- 2,5 dl sokeria
- 1 ¼ tl vaniljasokeria
- 1 ¼ tl maissi/perunatärkkelystä
- 1 tl etikkaa
- veitsenkärjellinen suolaa
OHJE:
Aseta kiertoilmauuni 100 asteeseen ja laita leivinpaperi
uunipellille. Piirrä leivinpaperille halutun kokoinen ympyrä. Voit halutessasi
öljytä hiukan leivinpaperia. Ota toinen pelti kuusia varten ja laita siihen myös
leivinpaperia.
Riko valkuaiset kuivaan kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Jos
käytät monitoimikonetta, aloita vaahdotus pienellä nopeudella ja nosta
kierroksia vähitellen.
Sekoita sokeri, vaniljasokeri sekä maissitärkkelys ja suola
yhteen.
Kun valkuaisvaahto on melko kovaa, lisää
sokeri-maissisekoitus vähitellen valkuaisvaahtoon. Vatkaa niin kauan kunnes
vaahto ei enää irtoa pohjasta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.
Lisää lopuksi etikka vaahtoon.
Lusikoi marenkitaikinaa ympyrän päälle (26-30 cm) noin 5 cm korkeaksi.
Jätä pieni määrä taikinaa marenkikuusia varten.
Nostele ruokalusikalla marenkikakun reunoja ylöspäin.
Laita loppu marenkitaikina pursotinpussiin ja pursota ”kuusia”
toiselle leivinpaperille.
Laita marenkipohja uunin alimmalle tasolle ja kuuset
keskitasolle.
Paista marenkeja noin 45 minuuttia. Tarkkaile uunia etteivät
marengit tummu.
Alenna uuni 75 asteeseen ja jatka marenkien paistoa. Paista
kuusia vielä noin 15 minuuttia, kokeile irtoavatko pohjasta ja ota pois
uunista.
Jatka pohjan paistamista vielä noin 40-50 minuuttia. Kokeile
irtoaako pohja leivinpaperista. Voit jättää pohjan vielä jälkilämpöön uuniin liesi
raollaan.
Täyte:
- 3 dl kuohukermaa
- ½ prk mascarponejuustoa
- 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon
mascarponejuusto.
Luumuhillo/siirappi:
- 10 kpl tummia luumuja
- 1 dl hillosokeria
- vajaa 0,5 dl vettä
Pese ja halkaise luumut. Poista kivet. Mittaa vesi ja sokeri
kattilaan. Lisää luumut joukkoon. Keitä hilloa noin 15 minuuttia, jäähdytä.
Koristeluun:
pieniä piparikuusia ja tomusokeria (vadelmia)
Marenkikakun ja luumuhillon voit valmistaa jo muutamia päiviä
etukäteen. Säilytä kakkupohjaa kuivassa paikassa ja hilloa kylmässä (hillo
säilyy useita viikkoja)
Kokoa kakku. Aseta pohja lautaselle ja lusikoi päälle
kerma-mascarponevaahtoa. Asettele marenki ja piparikuuset kakun päälle. Lusikoi
luumuja ja siirappia kakun päälle, halutessasi voit lisätä vielä vadelmia.
Laita pieneen sihtiin muutama lusikallinen tomusokeria ja koristele kakku. Melkoisen kivan säväyksen kakulle antaisivat myös sädetikut!
Tämä marenkikakku maistui niin herkulliselta, että sitä piti santsata peräti 3 kertaa :).
Kaunis valkoinen marenkikakku. Mulla meinaa aina tulla vähän ruskeaa marenkia.
VastaaPoistaKiitos kaunis :)... onkohan sinun uunisi liian tehokas, kannattaa kokeilla pienemmällä lämmöllä
PoistaKiitos avusta! Piti oikein palata kertomaan, että nyt sain aikaiseksi valkoista marenkia. En paistanut kiertoilmalla ja lämpöä oli vain vajaa 100.
PoistaJeeee !!!! Hienoa ja nyt teillä syödään sitten marenkia vähän aikaa :). Loistavaa päivänjatkoa sinulle <3
Poista