No nyt on ollut metsät täynnä sieniä ja marjoja.
Kyllä niitä on kerätty ja syötykin, harmittaa vaan, kun
pakkastila on nyt loppu ja vielähän tuota olisi mitä pakastaa.
Jääkaapissa löytyy yhdeltä hyllyltä nurkka, jossa ei ole
hillopurkkia, no onneksi niistä lähtee kavereille osa.
Mehuja on keitelty ja leivottu piirakoita ja muuta mukavaa
kasvimaan antimista.
Makeisia, juu, niitäpä en ollut vielä tehnytkään. Siitähän se
ajatus sitten lähti. Puussa oli pihlajanmarjoja ja jääkaapissa viikonlopulla
kerättyjä puolukoita.
Jospa niistä jotain suklaahyvää, itse tehdyt tryffelit kuulostivat
mielessä niin herkulliselta.
Tryffelin maistaja eli miehen karkkihammasta alkoi kolottaa.
No päivällä soitin miehelle kotiin, jotta käy
pihlajapuun kimppuun ja pesee sekä pakastaa muutamia terttuja valmiiksi.
Innolla illalla ryhdyin puuhaan. Ensin tryffelimassan tekoon.
Jaoin massan kahteen osaan, toiseen puolukoita ja toiseen sekoitin pihlajanmarjoja.
Maustoinpa massaa tilkalla Baileys likööriäkin.
Massa oli pakastimessa reilun tunnin ja puolukkatryffelimassa
olikin kivasti jähmettynyt, pihlajanmarja vain osittain.
No pyöräytin kuitenkin suklaapallot ja kieritin ne
kaakaojauheessa. Laitoin pallot takaisin pakkaseen ja ajattelin aamulla katsoa
mitä niille kuuluu.
Puolukkatryffelit olivat edelleen hyvässä kuosissa, mutta
pihlajanmarjatryffelit edelleen melko ”lötköjä”. Mikähän niissä meni mönkään?
Maultaan kummatkin oikeastaan tasavertaisia, suklaan pehmeys
ja makeus yhdessä kirpeän marjan kanssa toimii.
Täytyy vielä hioa tuota pihlajanmarjatryffeliä, en halua
antaa periksi ja jos sinä tiedät syyn miksi ne käyttäytyivät niin erilailla,
niin laitathan minulle viestiä.
PUOLUKKATRYFFELIT (n. 14 kpl)
Raaka-aineet:
- 200 g tummaa suklaata
- ½ dl vispi- tai kuohukermaa
- 3 rkl tomusokeria
- 50 g voita
- 2 rkl Baileys likööriä EI PAKOLLISTA
- 1 rkl glukoosisiirappia
- ½ - 1 dl puolukoita
- kaakaojauhetta koristeluun
OHJE:
Raasta suklaa rouheeksi. Voit tehdä sen myös mikserillä.
Kiehauta kerma ja lisää joukkoon tomusokeri.
Ota pois liedeltä ja sulata suklaa joukkoon.
Lisää huoneen lämpöinen voi ja glukoosisiirappi sekä Baileys
(jos haluat käyttää sitä).
Voit käyttää marjat kokonaisina tai pienennettynä (itse
laitoin puolet ja puolet).
Sekoita marjat joukkoon ja peitä astia tuorekelmulla ja laita
pakkaseen.
Anna massan tekeytyä vähintään tunnin.
Laita kertakäyttökäsineet ja ota massasta lusikalla sopiva
määrä. Pyöritä palloksi ja kieritä kaakaojauhoissa.
Säilytä valmiita puolukkatryffeleitä viileässä.
Onpa kiva idea käyttää pihlajanmarjoja. Puolukkatryffeleitä olen tehnyt ja tämä täytyy nyt ehdottomasti myös testata. Kiitos ideasta. Jännä juttu, mikähän noissa pihlajanmarjoissa teki niistä lötköjä?
VastaaPoistaKiva kun otit kantaa, itsekkin vähän äimänä, tosin en niin paljoa tiedä noista marjojen pektiineistä tai muista, oikeasti aika hepreaa minulle, mutta olisipa kiva jos testaat, niin saadaan selvyyttä asiaan ja kunnolliset tryffelit :)
VastaaPoista