Kvinoa (Quinoa) on vanha viljelty ruokakasvi, jonka perinteet
juontavat jo 5000 vuoden taakse etelämerikkaan.
Tänä päivänä sitä saa myös kotimaisena luomuna.
(kuva netistä)
Se on varsin monipuolinen ja terveysvaikutteinen ruokakasvi,
joka on myös luontaisesti gluteeniton sekä runsas proteiinipitoinen.
Tiesitkö, että kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia
aminohappoja oikeassa suhteessa. Kasvi on myös ravintokuitu rikas ja siitä
löytyy paljon kivennäisaineita, kuten fosforia, rautaa ja magnesiumia.
Oma tutustuminen kvinoaan alkoi muutama vuosi sitten, kun
vatsani alkoi oireilla milloin milläkin tavalla. No lääkäriin asti vatsakivuista
en ole vieläkään päässyt, tosin niitä on ollut nykyään onneksi vähenevässä
määrin.
Kvinoaan meillä rakastui koko perhe.
Se on maukas lisuke niin salaatteihin, kasvispihveihin kuin
laatikkoruokiin.
Tässä meidän perheen ihan ykkössuosikki, joka on tullut
makaronilaatikon tilalle.
ITÄMAINEN KVINOA-BROILERIN JAUHELIHALAATIKKO
Raaka-aineet:
- 2 dl kvinoaa
- 4 dl vettä
- ½ tl garam masalaa
- 1 kanaliemikuutio
- 400 g broilerin jauhelihaa
- 1 sipuli pilkottuna
- 1-2 valkosipulinkynttä paloiteltuna
- 1-2 laakerinlehteä
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl kurkkumaa
- ½-1 tl chilijauhetta
- 5 rkl öljyä
- 2-3 tomaattia paloiteltuna
- 3 tomaattia puolikkaana
- 2 dl kaura- tai tavallista kermaa
- 1,5 dl juustoraastetta
- 1 mozzarellapallo
- basilikaa (jos haluaa)
OHJE:
Huuhtele kvinoa suurimot hyvin kuumalla vedellä lävikössä.
Keitä vesi kiehuvaksi, lisää huuhdellut suurimot ja mausteet.
Keitä hiljakseen noin 15 minuuttia.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Tee jauhelihapaistos sillä aikaan kun kvinoa kiehuu.
Mittaa öljy paistinpannuun.
Lisää laakerinlehdet sekä kuivamausteet.
Anna mausteinen kuumeta ja lisää seuraavaksi sipulisilppu ja valkosipulinkynnet sekä jauheliha pannulle.
Lisää hetken päästä myös
paloitellut tomaatit.
Paista kypsäksi.
Ota laakerinlehdet pois ja lisää keitetty kvinoa sekä kerma
paistokseen.
Sekoita ja maista, lisää tarvittaessa suolaa.
Kaada paistos uunivuokaan ja ripottele juustoraaste ja asettele tomaatin puolikkaan
laatikon päälle, paista 20 minuuttia.
Leikkaa mozzarellapallo 6 osaan.
Ota vuoka uunista ja laita mozzarellasiivut tomaattien päälle
ja paista laatikkoa vielä sen aikaa kunnes juusto sulaa (n. 10 minuuttia)
Tarjoa kvinoa-broilerilaatikkoa vihreän salaatin ja
sämpylöiden kera.
Tunnistatko tämän yrtin, hopeanhohtoinen curry, aika ihana vai mitä, kiitos naapurin Katin <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti