Ihanaa tuoreita aprikooseja on taas
kaupan hyllyillä.
Aprikoosit ovat olleet minun ihan suosikkeja
lapsuudesta lähtien. Muistan, kun äiti hyvissä ajoin ennen joulua osti
kuivattuja hedelmiä mm. taateleita, luumuja, sukaatteja ja aprikooseja.
No
minä hiiviskelin äidin huomaamatta pussille ja imeskelin hartaasti näitä hiukan
kirpeälle maistuvia herkkuja. Taisin
kyllä jäädä kiinni itse teossa viimeistään silloin, kun joulukakkuja piti alkaa
leipomaan.
No silloin ei karkkeja liiemmin osteltu
eikä nautittu muulloin kuin juhlapäivinä.
Aprikoosit maistuivat niin hyviltä,
vieläkin joskus ostan niitä, kun haluan herkutella.
Eilen illalla päätin keittää hillon
aprikooseista ja timjamista, mutta eihän minulla kotona ollutkaan kyseistä
yrttiä. Onneksi naapurissa asuu viherpeukalo Kati ja sieltä löytyi apu. Olipa
muuten kiva, että näin tapahtui, matkaan sain myös sitruuna-ajuruohoa, timjamin
sukulaiskasvia, ihana uusi tuttavuus minulle. Ja sainpa maistaa myös
ananassalviaa, jonka tuoksu ja maku todellakin muistutti ananasta , sopii
varmasti loistavasti jälkiruokiin.
Tänään taas työpäivän jälkeen käännetään
auton nokka kohti Asikkalaa ja päästään nauttimaan keskellä metsää
sijaitsevalle rakkaalle mökillemme.
Meillä on APRIKOOSIJUHLAT mökillä :)
Hilloa voi käyttää ihan sellaisenaan sekä juomiin ja marinaadeihin.
APRIKOOSIHILLOA TIMJAMILLA JA SITRUUNA-AJURUOHOLLA
Raaka-aineet:
- 500 g tuoreita aprikooseja
- 1,5 dl hunajaa
- ½ tl tuoretta timjamia
- 1 tl tuoretta sitruuna-ajuruohoa (voi korvata tavallisella timjamilla)
OHJE:
Pese aprikoosit ja poista kivet.
Pilko pienemmäksi ja soseuta mixerillä
soseeksi.
Laita sose kattilaan ja lisää joukkoon
hunaja sekä yrtit.
Kuumenna ja anna kiehua noin 10
minuuttia.
Jäähdytä ja purkita (säilyy jääkaapissa
noin kuukauden)
APRIKOOSIA JA BROILERIA VARTAASSA ( 4:lle)
Raaka-aineet:
- n. 500 g broilerin ohut fileeleikkeitä
- n. 250 g tuoreita aprikooseja
- varrastikkuja (jos käytät puisia, liota niitä vähintään 15 minuuttia)
- Marinaadiin:
- 3 rkl aprikoosihilloa
- ½ dl tummaa sokeria
- 4 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl sambal oelak kastiketta ( tai srirachaa)
- 2 rkl kalakastiketta
- 1 tl raastettua inkivääriä
- 1 valkosipulin kynsi raastettuna
OHJE:
Valmista ensin marinadi.
Laita kaikki aineet kattilaan ja
kuumenna. Anna kiehua noin 3-5 minuuttia.
Jäähdytä marinadi.
Leikkaa broilerin fileeleikkeet 4-6
osaan.
Kaada puolet jäähtyneestä marinadista
broileripalojen päälle.
Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 2
tuntia.
Puolita aprikoosit.
Ota lihat lämpenemään noin 15 minuuttia
aiemmin.
Tikuta vartaat vuoron perään broilerin
pala ja tuore aprikoosi.
Kannattaa käyttää kahta varrastikkua
vierekkäin, silloin on helpompi kääntää vartaita grillatessa (liha ei pyöri
tikussa).
Lämmitä grilli n. 200 asteeseen.
Öljyä parila tai grilliritilä.
Paista vartaita noin 4 minuuttia / puoli,
kunnes ne ovat kypsiä.
Lopuksi valele jäljelle jäänyt
marinadikastike vartaiden päälle.
Nautiskele aprikoosin piristämistä
broilerin vartaista.
Kurkkaa myös seuraava postaus, jossa
herkutellaan ihanan grillatun Camembert juuston TÄSTÄ ja aprikoosihillon kera J
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti