HYVÄ-PAHA KETO, FIILIKSIÄ ENSIMMÄISELTÄ VIIKOLTA SEKÄ MAUKAS VHH SUPPILOVAHVERO-SELLERIKEITTO



Joo, tiedän, että ketoilu on nyt niin pinnalla ja siitä ollaan montaa mieltä, mutta minkäs teet, kun halusin vielä kerran niiden kymmenien (olen jo 60v.) epäonnistuneiden dieettien jälkeen kokeilla tätä ruokavaliota.


            Pariloitua munakoisoa, fetajuustoa, tomaattia sekä aurinkokuivattuja tomaatteja

Noin 8 vuotta sitten kokeilin toista vähähiilihydraattista ruokavaliota eli karppaamista. No, tämän kyseisen kokeilun suoritin erittäin huonoin tuloksin. Voipi tosin olla, että silloinen  tietotaitoni oli liian vajavaista, mutta kuitenkin ukkokultani pudotti samaan aikaan reilut 10 kiloa, siinä missä minä lihosin neljä.


       Grillattua lohta, artisokkapyrettä, parsaa sekä miniluumutomatteja

Ketogeenisellä tai karppauksella toteutetulla ruokavaliolla ei ole paljoakaan eroa, tosin ketoilussa pidetään päivän aikana syödyt hiilarit noin 20-30g/päivä ( karppauksessa riittää alle 100g), myös syötyjen proteiinien määrissä on eroja, ketoilussa  sallittava proteiinimäärä on maksimissaan 30%.

Pitämällä hiilihydraatit näin alhaisella tasolla varmistetaan, että keho pääsee ”ketoosiin” eli tilaan, jossa se käyttää energianlähteenä pääosin kehon omia rasvoja.

Enempää en halua analysoida näillä ruokavaliotiedoilla, enkä ole yhtään varma osaisinko sitten kuitenkaan antaa mitään tarvittavaa ja varsinkaan tarkkoja, faktoihin perustuvaa tietoa, sillä oma kokemukseni on vain viikon vanha.


                  Vihersmoothie

Ilmainen ja hyvä appsi ravintoaineiden laskemiseen ja aktiivisuusrannekkeen tietojen keräämiseen on MyFitnessPal.

No miksi sitten lähdin ketoporukkaan mukaan?

Suurin syy siihen on siskoni tänä syksynä (elokuussa) aloittama ketoilu. Se miltä hän näytti lokakuussa synttäreilläni, asumme eri maissa tapaamme harvoin kasvokkain, oli jotain niin uskomatonta. Yli 53v nainen, upea naisellinen vartalo, täynnä energiaa ja iloa. Jännä positiivisuus sekä kauneus ympäröi häntä kauttaaltaan, hyvän olon näki siis jo kaukaa. Tämä kaikki, vaikka hänellä oli takanaan vasta pari kuukautta ketoilua, teki minuun suuren vaikutuksen. Ja hän itse vannoo ketoilun nimiin.


            Kuva otettu mun 60v s        synttäreiltä Tallinnassa

Tuohon ruokavalion vaikutukseen omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin olen alkanut uskoa oikein todella. Olen väsynyt siihen, miten väsynyt olen aika ajoin. Inhottaa oma saamattomuus, enkä oikein jaksa innostua enää mistään.
Häh! enhän mä ennen ole ollut tuollainen, mutta ilmeisesti, kun ikää on tullut lisää, se on osaltaan tehnyt tehtävänsä. Mutta siihen on tultava muutos!



Toki haluan samalla myös pudottaa painoa, sillä olen melkein yhtä pitkä kuin leveä, no usko pois. Oman tavoitteen olen asettanut melko kohtuulliseksi eli 12 kiloon ja silti mulle jää vielä ne kahvat mistä pitää kiinni. Kunhan hiukan kiloja karisee, pitää myös alkaa miettiä vakavissaan tuota liikuntapuolta. Kyllä mä haluan olla hyvässä kunnossa vielä ainakin seuraavat 20 vuotta ja siitä mulla on esimerkkinä omat rakkaat ikinuoret vanhempani.




Sitten itse tähän ketoiluun palatakseni, niin parasta olisi ollut ehkä liittyä heti Anni Sirviön vetämään Ketokickstart -ryhmään, jonne jo tuhannet ovat  liittyneet. Mutta tunnetusti  olen sellainen jäärä, minä itte –tapaus, joten hain tietoja netistä (esim. https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/ketogeeninen-ruokavalio-kokemuksia/ https://tomikokko.com/blogi/ketogeeninenruokavalio/
sekä siskolta.

Todella paljon kyllä pitää tietää, opetella ja sisäistää ennen aloittamista, ettei hommat mene päin mäntyä.
Ensin tietenkin pitää tietää, mitä ketoilulta haluaa. Tarkoitan siis sitä, että haluaako samalla pudottaa painoa ja kuinka paljon. Sitten pitää laskea omat tarvittavat makrot eli ravinnemäärät (rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit), mitä päivän aikana tarvitsee, jotta pääsee alkuun (näitä kaavoja löytyy kyllä netistä). Oman kalorimäärän pienuus kyllä hirvitti, 1056 kcal kuulostaa niin pieneltä, mutta koska haluan laihtua sen 0,7-1 kilon/viikko niin näillä mennään. Oon just sellainen tyyppi, että sen laihtumisen piti tapahtua jo eilen.




Tuosta kalorimäärästä suurin osa on rasvaa, laitoin tuohon tuon kuvan, josta näet tarkalleen, mitä tarkoitan. Olet varmaan nyt kauhuissasi, mutta jo pelkällä aamun Bullet Proof –kahvilla saan 1/3 päivän rasvoista eikä sitä tarvitse lotrata päivän aikanakaan kuin teelusikallinen tai ruokalusikallinen lounaan ja illallisen joukkoon. Kuitujen saamiseksi syön pähkinöitä ja siemeniä, joissa on myös hyviä rasvoja. Kaiken ruuan voi paistaa voilla tai oliiviöljyllä ja jos haluaa, niin voihan sitä pekonia mättää ja kermaa kaadella. Mulla ei ole kyllä vielä ollut tarvetta sellaiseen. Tämän postauksen ruokakuvat ovat kaikki tällä viikolla syömiäni aterioita ja kuten näet, ne näyttävät oikein terveellisiltä. Ateriat koostuvat aamupalasta, lounaasta sekä illallisesta ilman välipaloja.


            luulientä sienireissun päälle ja taas jaksaa

Ikävintä tässä ruokavaliossa on kuitenkin hedelmien ja marjojen välttäminen, tosin mustikoita voi syödä kourallisen pari kertaa viikossa. Vielä en ole niitä syönyt, ehkä sitten viikonloppuna.


            Kukkakaalia, peuran jauhelihaa ja kookoskermaa

Miten mulla sitten sujui ensimmäinen viikko, no tietty neljäntenä yönä iski aivan hirveä nivelkipu koko roppaan. Särki olkapäitä, polvia ja nilkkoja niin paljon, että piti käydä buranaa ottamassa. Seuraavana päivänä selvisi, että mulla oli suolat liian vähissä, joten lusikallinen himalajan suolaa riitti tuohon vaivaan. Oishan se pitänyt itsekin ymmärtää, sillä vettä juodaan päivän aikana paljon ja pissalla saa juosta yhtenään, iltajuomisen opin lopettamaan kantapään kautta.


                                      Grillatua broilerin sisäfilettä ja kesäkurpitsa-spagettia

Olen tuntenut jo keskiviikosta asti itseni paljon energisemmäksi ja tuolloin alkoi myös mittauksen mukainen ketoosi. Nälän tunnetta ei ole aterioiden välissä ja ihme kyllä ei juuri mielitekojakaan. Pelkäsin hieman tulevaa viikonloppua, sillä silloin olen tottunut ottamaan viiniä, mutta hyvinhän se sujui teen merkeissä, vaikka vieressä mieheni ja siskoni muutaman lasillisen ottivatkin.

No lauantaina alkoi ”ketoflunssa”, nappasin c-vitamiinia ja yhden histecin ja jo sunnuntaina olo oli ihan normaali. Kääk, mä heräsin jo kello 6 ja sienimetsällä oltiin jo 9 jälkeen, tosin olihan noita kellojakin siirretty, mutta silti, ei ole ollut mun tapaista herätä vapaapäivänä tuohon aikaan.



Ihan halpaa ei tämä dieetti ole alussa, sillä elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseksi, pitää hankkia, hyviä öljyä, suolatonta voita, kunnollisia magnesiumtabletteja, kaliumia tarpeen mukaan, gollagenjauhetta sekä hyvää suolaa. Mulla taisi mennä näihin ostoksiin hiukan reilu satanen, mutta kyllä näistä riittää kuukauden satsiin kummasti. Vielä en tiedä miten paljon kauppalasku tulee muuttumaan, mutta sekin on seurannassa.

Laitan sulle vielä vinkiksi vhh-ruokien reseptejä, mitä multa löytyy blogista ja tietty sieniretken saalista tehdyn herkullisen keiton ohjeen.


               Sieni-sellerikeittoa tulossa


MAUKAS VHH SUPPILOVAHVERO-SELLERIKEITTO 4:lle

Tarvitset:

  • 200g pekonia kuutioituna
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl gheetä/voita/oliiviöljyä
  • 150g paistettuja suppilovahveroita
  • 300g (noin 4-5 vartta) lehtiselleriä
  • ½ litraa lihaluulientä/kanalientä
  • 2 dl creme fraichea


OHJE:

1. Kaada kylmälle paistinpannulle pekonikuutiot ja paista niitä muutama minuutti.

2. Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet silpuksi ja lisää pannuun pekonin seuraksi, lisää myös ruokalusikallinen voita ja jatka paistamista niin kauan, että sipulit pehmenevät.

3. Lisää lopuksi paistetut suppilovahverot pannuun, anna hautua muutama minuutti.

4. Mittaa kattilaan ½ litraa lihaluulientä tai vahvaa kanalientä ja leikkaa lehtisellerin varret paloiksi ja laita kattila kiehumaan. Lisää pekoni-sipuli-sienipaistos sekaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes selleri on pehmeää ja kaada keitto sitten tehosekoittimeen, mittaa 2 dl creme fraichea sekaan ja aja soseeksi.

5. Kaada keitto takaisin kattilaan, lämmitä tarvittaessa ja mausta pippurilla ja suolalla.

Keiton päälle voit lorauttaa hyvää oliiviöljyä, kuivattuja sieniä ja sellerinlehtiä koristeeksi. Myös siemenet sopivat keittoon.

Kiva kun kävit täällä blogin puolelle, arvostan myös suuresti jättämääsi kommenttia.

8 kommenttia:

  1. Hei, sullahan on lähtenyt käyntiin hyvin. Onkohan minulla suolavaje, kun polvinivelet ovat kipuilleet nyt jo parin kuukauden ajan? Tosin mulla on myös psoriasis, ja olenkin pelännyt että oireet ovat nyt siirtyneet niveliin. Pitääpä tuota suolaa kokeilla...
    Upean näköisiä ruokia taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna :) ja eikö olekin. Oon niin hämmästynyt näin upeasta alusta ja kuinka kaikki on sujunut niin loistavasti.
      Harmi tuo sinun nivelsärkysi, mutta tosiaan testaa ihmeessä sitä suolan lisäystä. Mulla loppui siihen ja ostin vielä Kärkkäiseltä kaliumtabletteja, joita otan yhden joka aamua.
      Loistavaa aurinkoista syyspäivää sinulle!

      Poista
  2. Hienosti lähtenyt sulla ketoilu käyntiin. Tsemppiä. Taidan itsekin kokeilla tässä jonain sopivana ajankohtana josko saisi tämän painonpudotusjumin selätettyä lisäämällä reilusti rasvaa. Hiilarit mulla onkin yleensä melko alhaalla, mutta protskuja varmaan liikaa. Pitääpä tutkiskella asiaa. Aurinkoisen pirteää pakkaspäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Tiina <3 ja oikeasti tosi hienosti tämä dietti/ruokavalio on alkanut mulla toimimaan. Oon niin innoissani, jospa tällä vihdoin ja viimein pääsisin tavoitteeheni.
      Kokeile ihmeessä sitä uutta Carnivorea, se on ollut nyt tosi suosittu pitkään vhh:lla olleille.
      Toivottavasti sun flunssa pian ohi, voi hyvin <3.

      Poista
  3. Tosi hyvä alku! Itse kokeilen tässä ensin yhtä diettiä ja jos sen avulla ei tule tuloksia niin taidan sitten kokeilla kanssa tätä. Siskoni mies on saanut ketoilulla todella hyviä tuloksia ja painoa on hällä tippunut 20 kiloa. En meinannut miestä tunteä, kun oli niin pieneksi mennyt :D

    VastaaPoista
  4. Heissan Marina ja kyllä, ketoilulla on saaneet ihmiset upeita tuloksia aikaan ja tää on musta paras dietti, sillä tässä ei tarvitse kärsiä nälkää 😊 ja syödä saa hyvää ruokaa.

    VastaaPoista
  5. Itseäni kiinnostaa myös ketogeeninen ruokavalio. Olenkin miettnyt sen ja karppauksen eroja, hyvä kun tätä informatiivista tekstiä nykyään kuitenkin löytyy helposti. Mukava myös nähdä minkälaisia ruokia muut tekevät kun noudattavat ketogeenistä, itselläni tuntuu että ideat loppuisivat varmasti aika nopeasti. Ainakin näin alkuun. Hyvin sinulla lähtenyt tämä käytiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna, juu noita ruokavalioitahan löytyy. Ja tämä ketogeeninen sopi minulle hyvin, jaksoin 4 kuukautta ja sitten siirryin vähähiilihydraattiselle dieetille. Sain pudotettua painoa noin 8 kiloa puolessa vuodessa, mutta arvaa vaan onko ne taas takaisin, Tuo retkahtaminen on niin helppo, huoh. Pitänee aloittaa joulun jälkeen taas tehokuurit.

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo
Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä