PAAHDETTU TAHINI-KUKKAKAALI, KASVISRUOKA, JOKA MAISTUU TAIVAALLISELTA




Eilen syötiin tämän viikon ensimmäinen kokonaan kasviksista tehty ateria ja voi pojat miten herkulliselta tämä ruoka maistuikaan. Onneksi ruoka on keksitty! Tai no niitä elämän pikku nautintoja saa helposti lunastettua, kun ateria on maustettu hyvin ja se vie kielen mennessään.


Paahdettua kukkakaalia on syöty ennenkin, mutta kyllä tämä tahinilla maustettu menee ihan ykköseksi. Siippakin totesi, että jos kasvisruoka maistuisi aina tältä, hän voisi jättää lihan pois kokonaan. Juu ..u, tuohon yhdyn helposti.


Tahinista mulla on ensimmäiset kokemukset jo -80 luvun lopusta, kun ystäväpiiriimme liittyi Libanonista kotoisin tuleva George. Hän halusi järjestää meille Lähi-idän illallisen, jossa tarjoiltiin lammasta, pitaleipiä, tahinia ja jonkinlaista salaattia (nimeä en enää muista). Ihastuin jo silloin tähän pähkinältä maistuvaan kastikkeeseen. Silloin Georgin piti tehdä tahini itse, ei sitä löytynyt kaupoista ja me muut katseltiin valmistusta silmät pyöreinä ja ehkä vähän epäuskoisinakin, koska tämä oli meille muille niin uutta.


Tällä kertaa tahini oli Sevanin valmistamaa ja sitä voin lämpimästi suositella myös sinulle.

Näin Sevan kertoo tahinista tai tahinasta niin kuin he nimittävät sitä:
 
Tahini tai paahdetut murskatut seesaminsiemenet, rakkaalla raaka-aineella on monta nimeä. Öljyinen tahna, jota käytetään leivällä, kastikkeena falafeleille (lisää vain vähän sitruunaa ja vettä, niin sinulla on taratorkastike). Tahina sisältää paljon E-vitamiinia ja enemmän kalsiumia kuin maito! Tahinaa käytetään paljon jälkiruokiin, kuten esimerkiksi halvaan. Yhdessä taatelisiirapin kanssa saat tahinasta herkullisen makean dipin, joka syödään pitaleivän kanssa.


Pientä tulisuutta maustekastike sai harissatahnasta, mutta jos sitä ei sinulta löydy niin voit korvata sen jollain muulla chilitahnalla, lisää ensiksi 1 tl ja maista, ettei kastikkeesta tule liian voimakasta.

PAAHDETTU TAHINI-KUKKAKAALI

Raaka-aineet:
  • 1 kukkakaali (mielellään kilo)
  • 6 rkl tahinia (reilu ½ dl)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ¼ tl kanelia
  • ¼ tl jauhettua korianteria
  • 2 sitruunaa
  • 2 tl harissatahnaa /srirachaa /chilitahnaa /sambal oelak
  • 1 tl suolaa
  • noin 1 dl hyvää oliiviöljyä
  • 1 nippu/ruukku persiljaa
  • kourallinen mantelilastuja ja muita pähkinöitä

OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 180-200 astetta.
Keitä kukkakaalia (suolattomassa vedessä)  ensin noin 5 minuuttia ja laita se sen jälkeen kevyesti öljyllä voideltuun uunin kestävään pannuun/vuokaan.
Valmista seuraavaksi tahini maustekastike. Kuori valkosipulit.
Mittaa tehosekoittimeen 6 rkl tahinia, lisää 3 valkosipulinkynttä, 1 sitruunanmehu, ¼ tl kanelia sekä saman verran jauhettua korianteria, 1 tl suolaa, 2 tl harissaa/chilitahnaa, 4 rkl oliiviöljyä sekä noin 6 oksaa persiljaa. Aja tahnaksi. Jos seos jää kovin kiinteäksi, lisää 1 rkl vettä.
Lusikoi tahini maustekastike kukkakaalin päälle, paras tapa levittää se tasaisesti,on tehdä se käsin.
Laita kukkakaali uuniin alatasolle paahtumaan noin 20-30 minuuttia. Voit kokeilla haarukalla kypsyyttä. Ota pois uunista ja lisää vielä päälle manteleita ja pähkinämurskaa, jatka paahtamista muutama minuutti niin että mantelit saavat kauniin värin.
Valmista sitruunainen yrttiöljy valmiin kukkakaalin päälle.
Tehosekoittimeen yhden sitruunanmehu, loput persiljapuntista ja reilu ½ dl öljyä sekä ripaus suolaa ja halutessa 1 valkosipulinkynsi.
Kaada sitruunainen yrttiöljy paahtuneen kukkakaalin päälle ennen tarjoilua.
TOIVOTTAVASTI  SINÄ NAUTIT TÄSTÄ  ATERIASTA  YHTÄ PALJON  KUIN  ME,  HYVÄÄ  RUOKAHALUA!


10 kommenttia:

  1. Voi nam! Minä olen tottunut syömään kukkakaalin niin, että se dipataan maustettuun kananmunaan ja sitten paistetaan pannulla :) Tämä on kyllä ehdottomasti kokeiltava resepti.
    Ihanaa iltaa Sari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ja ehdottomasti teidän pitää kokeilla, varmasti tuttuja makuja teidän perheelle.
      Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3.

      Poista
  2. Voi veljet, tätä on kyllä pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Marina ja aivan mahtavaa jos tätä testaat :).
      Mä niin rakastuin tähän, jotta seuraava pitää tehdä jo viikonloppuna.
      Aurinkoista loppuviikkoa sinulle <3.

      Poista
  3. No nam! Ihana ohje, tää testiin pian. :) Vähän vastaavaa näin Jamie Oliverin ruokaohjelmassa joku aika sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Kaura.... okei, se jakso on multa jäänytkin väliin, mutta toisaalta kaikki ruoka on varmaan jo keksitty, menee vaan vähän aikaa, että itse löytää niitä helmiä.
      Aurinkoista loppuviikkoa sinulle <3.

      Poista
  4. Nam nam. Tahini on mun lempiaineksis, ja aina pakko olla sitä kotona Täällä on hurjan monta tahinitehtailijaa,ja paljon eroja niissä. Kukkakaalin kanssa ihan nappivalinta:täälläpäin monessa ravintolassa tarjolla. Ihanaa loppuviikkoa Sari💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistin että mulla ollut monra ohjetta kukkakaali+tahinikombosta,mutta yleensä olen lisännyt tajinin jälkeenpäin, mutta esim. tässä olen kypsentänyt tahinin kanssa, jos haluat kokeilla vähän eri versiota http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2014/04/hurrrjan-hyvaa-uunipaahdettua.html?m=1

      Poista
    2. Heissan Jael ja todellakin kukkakaali ja tahini on erinomainen ja herkullinen makupari!
      Kiitos tuosta ohjeesta, kävin jo lukemassa ja huomasin muitakin kukkisohjeita. Pitää kokeilla seuraavilla kerroilla.
      Aurinkoista viikonloppua sinulle ihana <3.

      Poista
  5. Kiitos ihanasta reseptistä!�� Tein täsmälleen ohjeen mukaan, paitsi unohdin pähkinät. Oli erinomaisen herkullista, tehdään varmaan uudelleen! Mukavaa tulevaa, toivottavasti keväistä, viikkoa!☀️

    VastaaPoista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä