PIZZA KIKHERNE-POHJALLA (GLUTEENITON)




Oon tässä alkuvuodesta halunnut lisätä kasvisruokaa meidän arkipäivien ruokalistalle, pyhä pyrkimys olisi korvata sillä 3-4 päivää viikossa, viimeiset viikot ollaan jo selvitty kunnialla. Pitää vaan vaihdella raaka-aineita ja etsiä aina jotain uuttakin listalle. Pelkillä salaateilla tai sopilla kyllästyisin varmaan heti alkuunsa, heh heh.

Myös tuota valkoisen sokerin ja vehnäjauhojen määrää haluan pienentää ja etsiä niille parempia vaihtoehtoja.

Eilen sitten kokeilin kikhernejauhoista tehtyä pizzaa ja tiedätkö, sehän ei maistunut yhtään hullummalta. Vaikeaa oli kuitenkin tuon jauhon löytäminen kaupasta. Mene tiedä onko sillä juuri nyt kova kysyntä vai toisinpäin, mutta vasta neljännestä kaupasta sitä löytyi.


Tuo kikhernejauhoista valmistettu taikina eroaa normi pizzataikinasta kyllä melkoisesti, sillä sen juoksevuuden takia sitä ei voi varsinaisesti leipoa ollenkaan, vaan se kaadetaan leivinpaperin päälle suoraan kulhosta ja levitetään esim. lusikalla.

Pohjaa paistetaan ensin noin 10-15 minuuttia, kunnes sen päälle vasta laitetaan kastike ja halutut täytteet ja paistamista jatketaan vielä 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut kauniisti.


Pohjan ohjeen otin Risentan sivuilta, mutta jouduin muuttamaan sitä sen löysyyden vuoksi ja samalla lisäsin taikinaan ½ tl leivinjauhetta. Näin jälkikäteen harmittelen, etten lisännyt silputtua pinaattia ja tuoretta rakuunaa jo taikinaan, mutta sen teen varmasti ensi kerralla. Myös oregano toimisi varmasti.

Jokainen voi valita mieleisensä täytteet ja ihan kaikki toimii myös tällä pohjalla. Tässä kasvisvaihtoehto:

KASVISPIZZAA KIKHERNEPOHJALLA (gluteeniton)

Pohja:

  • 3,5 dl kikhernejauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 2,5 vettä
  • 1 rkl öljyä
  • vaikka itse en laittanut mitään yrttiä pohjaan, niin suosittelen sitä lisäämään joko tuoreena (1 dl) tai kuivattuna (1 rkl)


Tomaattikastike:

  • 1 dl paseerattua tomaattia (voi olla myös valmiiksi maustettua)
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • pieni hippu chilijauhetta


Sekoita kaikki yhteen.

Päälle:

  • 10-12 kpl herkkusieniä
  • ½ - 1 punasipuli
  • ½-1 dl parmesanjuustoraastetta
  • 1 mozzarellapallo
  • pinaattia, rucolaa tai esim salaatti mix
  • mustapippuria, öljyä


Puhdista sienet talouspaperilla, siivuta ja paista pannulla.
Siivuta punasipuli.

OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta (kiertoilma 200).

Mittaa kulhoon kikhernejauhot, leivinjauhe sekä suola ja jos käytät yrttejä niin lisää nekin tässä vaiheessa, sekoita.

Sekoita vesi joukkoon ja lopuksi vielä öljy.

Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja kaada taikina yhdeksi isoksi pizzaksi tai muutamaksi pienemmäksi pellille. Käytä ruokalusikkaa levittääksesi taikinan tasaiseksi.

Paista pohjaa noin 10-15 minuuttia. Ota pois uunista ja käännä pohja(t).

Levitä nyt päälle tomaattikastike ja raastettu parmesan juusto.

Lisää paistetut herkkusienet, sipulit, paprikasuikaleet ja revi mozzarellasta paloja pizzan päälle. Paista vielä uunissa 10 minuuttia.

Tarjoillessa laita päälle vielä pinaattia tai rucolaa, myllystä mustapippuria ja hyvää öljyä loraus. Nauti J.

6 kommenttia:

  1. Ahh on kyllä niin hyvännäköistä pizzaa täälläkin, etten ehkä kestä :P En tiennytkään kikhernejauhoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni, samaa totesin sun pizzasta. Ja juu kikhernejauhoista voi taikoa vaikka ja mitä 😊

      Poista
  2. En ole kikhernejauhoja kokeillut koskaan, täytyykin testata jossain vaiheessa.

    En ole tietoisesti vähentänyt lihansyöntä, mutta olen huomannut tekeväni enemmän kasvisruokia. Etenkin kevättä kohden mennessä kaikki raikas ja vihreä innostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko uusi tuttavuus noi jauhot on mullekin, jossain leivonnassa käyttänyt aiemmin. Jännä juttu kun lihan jättää pienemmälle, ei sitä juuri edes kaipaa 😊

      Poista
  3. Oi mitä herkkua täältä löytyikään. Pitäisikin testata välillä jotain muita jauhoja pizzaan kuin sitä ainaista vehnäjauhoa.
    Herkullista iltaa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Outi ja juu aina kannattaa testata jotain uutta. Mulle tää "kasvuslandia" on kuin aarreaitta, joka puolelta löytyy kaikkee herkullista uutta kokeiltavaa 😊

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä