Oon tässä alkuvuodesta halunnut lisätä kasvisruokaa
meidän arkipäivien ruokalistalle, pyhä pyrkimys olisi korvata sillä 3-4 päivää
viikossa, viimeiset viikot ollaan jo selvitty kunnialla. Pitää vaan vaihdella raaka-aineita ja etsiä aina jotain uuttakin listalle. Pelkillä salaateilla tai sopilla kyllästyisin varmaan heti alkuunsa, heh heh.
Myös tuota valkoisen sokerin ja vehnäjauhojen määrää haluan
pienentää ja etsiä niille parempia vaihtoehtoja.
Eilen sitten kokeilin kikhernejauhoista tehtyä pizzaa ja
tiedätkö, sehän ei maistunut yhtään hullummalta. Vaikeaa oli kuitenkin tuon
jauhon löytäminen kaupasta. Mene tiedä onko sillä juuri nyt kova kysyntä vai
toisinpäin, mutta vasta neljännestä kaupasta sitä löytyi.
Tuo kikhernejauhoista valmistettu taikina eroaa normi
pizzataikinasta kyllä melkoisesti, sillä sen juoksevuuden takia sitä ei voi
varsinaisesti leipoa ollenkaan, vaan se kaadetaan leivinpaperin päälle suoraan
kulhosta ja levitetään esim. lusikalla.
Pohjaa paistetaan ensin noin 10-15
minuuttia, kunnes sen päälle vasta laitetaan kastike ja halutut täytteet ja
paistamista jatketaan vielä 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut kauniisti.
Pohjan ohjeen otin Risentan sivuilta, mutta jouduin
muuttamaan sitä sen löysyyden vuoksi ja samalla lisäsin taikinaan ½ tl leivinjauhetta.
Näin jälkikäteen harmittelen, etten lisännyt silputtua pinaattia ja tuoretta rakuunaa
jo taikinaan, mutta sen teen varmasti ensi kerralla. Myös oregano toimisi
varmasti.
Jokainen voi valita mieleisensä täytteet ja ihan kaikki
toimii myös tällä pohjalla. Tässä kasvisvaihtoehto:
KASVISPIZZAA KIKHERNEPOHJALLA (gluteeniton)
Pohja:
- 3,5 dl kikhernejauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 2,5 vettä
- 1 rkl öljyä
- vaikka itse en laittanut mitään yrttiä pohjaan, niin suosittelen sitä lisäämään joko tuoreena (1 dl) tai kuivattuna (1 rkl)
Tomaattikastike:
- 1 dl paseerattua tomaattia (voi olla myös valmiiksi maustettua)
- 2 valkosipulinkynttä raastettuna
- pieni hippu chilijauhetta
Sekoita kaikki yhteen.
Päälle:
- 10-12 kpl herkkusieniä
- ½ - 1 punasipuli
- ½-1 dl parmesanjuustoraastetta
- 1 mozzarellapallo
- pinaattia, rucolaa tai esim salaatti mix
- mustapippuria, öljyä
Puhdista sienet talouspaperilla, siivuta ja paista
pannulla.
Siivuta punasipuli.
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta (kiertoilma 200).
Mittaa kulhoon kikhernejauhot, leivinjauhe sekä suola ja
jos käytät yrttejä niin lisää nekin tässä vaiheessa, sekoita.
Sekoita vesi joukkoon ja lopuksi vielä öljy.
Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja kaada taikina
yhdeksi isoksi pizzaksi tai muutamaksi pienemmäksi pellille. Käytä
ruokalusikkaa levittääksesi taikinan tasaiseksi.
Paista pohjaa noin 10-15 minuuttia. Ota pois uunista ja
käännä pohja(t).
Levitä nyt päälle tomaattikastike ja raastettu parmesan juusto.
Lisää paistetut herkkusienet, sipulit, paprikasuikaleet ja revi mozzarellasta
paloja pizzan päälle. Paista vielä uunissa 10 minuuttia.
Tarjoillessa laita päälle vielä pinaattia tai rucolaa,
myllystä mustapippuria ja hyvää öljyä loraus. Nauti J.
Ahh on kyllä niin hyvännäköistä pizzaa täälläkin, etten ehkä kestä :P En tiennytkään kikhernejauhoista.
VastaaPoistaKiitos Anni, samaa totesin sun pizzasta. Ja juu kikhernejauhoista voi taikoa vaikka ja mitä 😊
PoistaEn ole kikhernejauhoja kokeillut koskaan, täytyykin testata jossain vaiheessa.
VastaaPoistaEn ole tietoisesti vähentänyt lihansyöntä, mutta olen huomannut tekeväni enemmän kasvisruokia. Etenkin kevättä kohden mennessä kaikki raikas ja vihreä innostaa.
Melko uusi tuttavuus noi jauhot on mullekin, jossain leivonnassa käyttänyt aiemmin. Jännä juttu kun lihan jättää pienemmälle, ei sitä juuri edes kaipaa 😊
PoistaOi mitä herkkua täältä löytyikään. Pitäisikin testata välillä jotain muita jauhoja pizzaan kuin sitä ainaista vehnäjauhoa.
VastaaPoistaHerkullista iltaa sinulle Sari <3
Heissan Outi ja juu aina kannattaa testata jotain uutta. Mulle tää "kasvuslandia" on kuin aarreaitta, joka puolelta löytyy kaikkee herkullista uutta kokeiltavaa 😊
Poista