SUSU- KIRJA, RAKKAUDESTA RUOKAAN
Reilu kuukausi sitten postilaatikkoon kolahti ihanalla turkoosilla ja pinkillä päällystetty Super Market Survival , Olli Postin kirja, jota tuttavallisimmin kutsutaan SuSu-kirjaksi.

Se miksi nyt vasta itse kirjoitan kyseisestä kirjasta, ei johdu mielenkiinnosta teosta kohtaan, vaan ironisesti kyllä siitä, että muutettuani oman ruokavalioni vuoden alussa täysin, niin olen sairastanut jos jotakin flunssaa ja vatsatautia kohta kaksi kuukautta. Mutta kysymys kuuluukin, että miten sairas olisin, jos en olisi muuttanut suuntaa?

Oikeastaan parempaan saumaan ei tämä rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin syventynyt kirja olisi voinut päätyä käsiini.Olli Posti on oman elämänsä parantaja tai guru, niin kuin olen kuullut häntä nimitettävän. Enkä kyllä ihmettele yhtään, sillä jos miehellä on todettu jo vuonna 2003 Ms-tauti ja tänä päivänä 2019 hän on täysin terve, niin jotain todella oikein on hän silloin päätynyt tekemään.

”Tämän kirjan teesi on, että saadaksemme ravinnosta aidosti maukasta ja hyvää tekevää, meidän on suurelta osin vaihdettava kemikaalit takaisin luonnon luomiin makuihin.”

Kirjan alku kertoo Ollin omasta intohimoisesta halusta löytää totuus. Miten iso merkitys ravinnolla on hyvinvointiin sekä miten sen avulla voi vaikuttaa omaan terveyteen. Tämän kaiken eteen tehtyään töitä vuosikaudet, hän tiivistää oppimansa sanaan rakkausruoka; nautinnosta, mielitekojen luonnollisesta täyttämisestä ja hyvää tekevästä ravinnosta.Kirja perehtyykin seuraavaksi jakamaan informaatiota paremmista valinnoista sekä siitä, kuinka suuri merkitys on sillä, mitä juomme ravinnoksi ja miten nesteytämme itsemme.

Ja omaksi hämmästyksekseni, miksi juuri hyvällä suolalla on suuri merkitys makeanhimon taltuttamiseen.

Kahlatessani kirjaa eteenpäin, itseäni ilahdutti suuresti juuri se, että ne kasvikset, joihin olen itsekin ihastunut, siis ne luonnollisesti värikkäät, ovat niitä parempia valintoja. Onhan jo itsestään selvää, että ruoka joka näyttää lautasella kauniilta, houkuttelee myös syömään sitä (varo kuitenkin erehtymästä niihin teollisesti värjättyihin versioihin).Myös mausteilla sekä yrteillä on Ollin mukaan suuri vaikutus niin makuun, ruuan sulamiseen ja imeytymiseen. Hänen mukaansa niillä on tulehduksia alentava vaikutus. Kunhan vielä muistaa, että välttää niitä markettien mausteita, joista löytyy teollisia lisäaineita.

Vähitellen kirjassa käydään läpi kaikki ruokatarvikkeet, mitä on tarjolla tavallisessa ruokakaupassakin. Niin leivät, leivonnaiset, jauhot, riisit, pastat, öljyt, levitteet, maitotuotteet, kananmunat, kalat, kanat sekä lihatuotteet unohtamatta makeisia, virvoitusjuomia tai alkoholia.Olli kehottaa syömään hyvin ja tyydyttävästi, ihastuman ruokaan sekä nauttimaan siitä.

”Mitä parempaan totut, sitä parempaa haluat. Huonot houkutukset poistuvat, kun tilalle tulee herkullisempia syntejä.”

Kirjan lopusta löydät vielä muutamia Ollin rakkausreseptejä.

Mitä minulle jäi kirjasta käteen? No ainakin se antoi paljon ajattelemisen aihetta. Samalla sain vinkkejä ihan uusista tuotteista, joista muutamaa olen jo ehtinyt kokeilla. Olen myös huomannut, että käyttäydyn paljon kriittisemmin kauppareissulla. Mietin huomattavasti tarkemmin mitä suuhuni laitan. Kirjassa on toki myös sellaista, joihin en lähde mukaan, mutta niitä en halua eritellä tässä, sillä haluan sinunkin tutustuvan tähän mainioon kirjaan ja tekevän omat johtopäätöksesi.Se myös laukaisi hirveän hingun ensi kesään, että pääsen metsään keräämään marjoja, sieniä sekä villiyrttejä.

Hyvää jatkoa Olli ja menestystä rakkaudesta ruokaan -kirjalle!

Kirja saatu arvosteltavaksi.

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista Sari. Kiitos kun jaoit tämän. Olen kuullut kirjasta - pitääkin lukea lisää <3 Ihanaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anni ja kun kirja vastaasi tulee, niin suosittelen lämpimästi lukemaan. Vaikka itsekin luulin jo tietäväni paljon, niin silmät aukesivat enemmän ja entistä kriittisemmin suhtaudun tehotuotantoon. Oikeastaan niitä valintoja on melko helppo tehdä tämän kirjan oppien mukaan.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoiselta kuulostaa Ollin kirja. Muistan seurannseuranneeni hänen blogiaan oman blogini alkuaikoina, jolloin tein paljon raakajuttuja. Tuossa kirjassa varmaankin monta hyvää vinkkiä. Se että olet saanut kaikenlaisia pöpöjä uuden ruokavalion myötä tarkoittaa että elimistössäsi on mmenossa jonkinlainen puhdistusprosessi, samalka kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon. Kyllä se siitä vielä tasaantuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jael ja tosiaan Olli kirja on lukemisen arvoinen ja hieno tieto pläjäys.
   Mä oon tullut samaan tulokseen tuosta omast kipuilusta, luulen että nyt viimeistään saan karistettua ne syöpähoitojen myrkyt pois ja eiköhän tämä tästä ennen kesää riemuksi muutu :).

   Poista
 4. Tykkään juuri sellaisista "ohjeista", joita on helppo toteuttaa. Värikäs ruoka on aina ollut minulle mieluista, ei tulisi mieleenkään syödä vain jotain väritöntä mössöä :) Kuulostaa hyvältä kirjalta!
  Mukavaa tiistaita sinulle Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasta tykkäsin kovasti j se vain vahvisti niitä omia ajatuksiani muuttaa ruokavaliotani parempaan suuntaan.
   Värikäs ruoka on ihan must!
   Iloa loppuviikkoosi Outi <3

   Poista
 5. Helppous edellä menen minäkin ruuanlaitossa ja yritän koko ajan lisätä ruokavalioon marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän sitä on alkanut miettiä mitä suustaan alas pistää....

  Ihanaa loppuviikkoa Sari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, munkin piti elää näin vnhaksi :D :D, että tajusin mitä kaikkea se ruoka on ja miten paljon se vaikuttaa meihin. Ainahan oon ruokaa rakastanut, mutta se mitä nyt ostan ja valitsen, on muuttunut ja olen paljon kriittisempi. Punainen liha on jäänyt kokonaan, en oikein oo koskaan siitä pahemmin piitannutkaan.
   Toki peuraa vielä syödään, mutta ei sitä voi verratakkaan, se on paljon eettisempää ja maut ihania sekä aitoja (ei tehotuotantoa tai lääkkeitä joukossa).
   Ihanaista loppuviikkoa myös sinulle <3.

   Poista
 6. Onpa mielenkiintoinen kirja. Pitääpä tutustua. Alkuvuosi on muutenkin sellaista aikaa, että taudit jyllää. Ja tottakai kroppa voi ensialkuun olla hyvinkin kummissaan, että mitä ihmettä nyt tapahtui. Hieman ja protestoi, tottuu lopulta ja huomaa voivansa paremmin kuin ennen. Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä vuosi on ollut monelle oikein tautien vuosi, mutta nyt varmaan tai toivottavasti parempaa kohti mennään.
   Kirja kannattaa etsiä käsiin, erittäin mielenkiintoinen.
   Mukavaa uutta j aurinkoista viikkoa sinulle Tiina <3.

   Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä