Kukkakaalista kokkailtua ruokaa oli jo pidemmän ajan
tehnyt mieli. No sitä piti sitten varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.
Olin törmännyt netissä jo aiemmin kultaiseen keittoon.
Nimi kuulosti niin hienolta, että se herätti silloin mielenkiintoni. Tuolla kultaisella
viitataan curryyn ja sen sisältämään kurkumaan, joka värjää ruuat kauniin
keltaisiksi, melkein kultaisiksi. No sehän sopii J.
Valmiita currytahnoja saa kaupasta ja niitä onkin helppo
käyttää. Tällä kertaa päädyin siis keltaiseen tahnaan.
Lisäsin keittoon vielä kurkumaa extra värin saamiseksi
sekä inkivääriä, valkosipulia ja cayennepippuria pientä ”lämpöä” tuomaan sekä
kookosmaitoa pehmentämään ja pyöristämään makua.
Usko tai älä, makuhermot heräsivät jo heti kun aloin
lämmittämään mausteita kattilan pohjassa. Sitten vain perään kukkakaalin palat
ja lisäksi vielä ½ purkkia kikherneitä (toisen puolen paahdoin uunissa keiton
päälle).
Keitto maistui niin herkulliselta ja menee vihanneskeittojen
kärkeen heittämällä. Ihanan vahvat, mutta kuitenkin samalla niin pehmeät
vivahteet maistuvat tässä keitossa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
KULTAINEN KUKKAKAALIKEITTO
Raaka-aineet:
- Kokonainen kukkakaali
- 1 omena
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä raastettuna
- 1 tl inkivääriä raastettuna
- 4 tl keltaista currytahnaa
- 1 tl kurkumaa
- veitsenkärjellinen cayennepippuria tai jos pidät tulisemmasta niin ¼ tl niin kuin meillä maistuu.
- 1 kasvis/kana fondi (itse käytin kanafondia)
- 6 dl vettä
- 1 tlk/prk kikherneitä (vähintään 380g/230g) voit toki ostaa kaksikin purkkia, joista toisen paahdat uunissa.
- 1 tlk kookosmaitoa
- 3 rkl öljyä sekä tilkka tarjoiltaessa
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Kaada kikherneet lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.
Ota puolet talteen keittoa varten. Ja laita toinen puoli leivinpaperilla
vuorattuun uunivuokaa/uunipellille. Ripottele päälle hiukan öljyä ja ripottele
päälle paprikajauhetta, juustokuminaa, cayennepippuria sekä suolaa. Paahda uunissa
noin 20-30 minuuttia.
Jos haluat jättää tämän vaiheen pois, niin käytä koko
tölkki kikherneitä keitossa.
Pilko kukkakaali, omena ja sipuli paloiksi.
Mittaa 3 rkl öljyä kattilaan, lämmitä ja lisää samalla 4 tl
currytahnaa, 1 tl kurkumaa,tilkka cayennepippuria, 2 raastettua
valkosipulinkynttä sekä 1 tl raastettua inkivääriä. Anna mausteiden lämmetä ja lisää
sitten paloitellut kukkakaalit, kikherneet, omena sekä sipuli. Pyörittele niitä
hetki mausteseoksessa koko ajan sekoittaen.
Lisää 6 dl vettä sekä kasvisfondi ja laita kansi päälle, anna kiehua noin 10
minuuttia. Lisää sitten kookosmaito ja anna kiehahtaa. Maista keittoa, lisää
suolaa tai cayennepippuria jos tarpeen. Aja keitto soseeksi. Keitto saa jäädä
melko paksuksi.
Koristele annos paahdetuilla kikherneillä, yrteillä ja
lorauksella hyvää öljyä.
Rakastan kukkakaalia eli taidanpa jossain vaiheessa testata tätä. :)
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa sinulle Sari!
Joo sama täällä, kukkis on niiiin hyvää 😋.
PoistaMukavaa loppuviikkoa myös sinulle 😘
Voi nam mitä keittoa. Tänään olisikin ollut oikein oiva keittopäivä, mutta me päädyttiin tekemään itse pizzaa...ei nyt ihan sama :D
VastaaPoistaNo mutta itsetehtyä pizzaa, kuullostaa tosi hyvältä sekin!
PoistaMut sitte ku teille tulee se keittopäivä, niin suosittelen kokeilemaan, oli tää niin hyvvee.
Mukavaa loppuviikkoa Outi <3.
Sari vaikka aina täällä kehun sun kuvia ja herkkuja. Varmaan vielä samoilla sanoilla, niin teen sen taas. Tämä keitto näyttää taivaalliselta. Tätä mä haluan, vaikka keitot on välillä ei niin houkuta <3 Nams! Jos tuut mun luo joskus kahville niin mä haluan sinne illalliselle!
VastaaPoistaAnni <3 voi että oot niin ihana... tiedätkös tällaiset palautteet saa uskomaan, että kannattaa jatkaa, vaikka välillä jopa turhauttaa, ymmärrät ja tietänet sen itsekin.
PoistaMutt joo tää keitto oli kyllä yksi parhaimmista mitä olen keitellyt ja kiinni veti nuo ruokatreffit! Ens kesänä piknik-korit mukaan ja istumaan johonkin puistoon :). Tulispa jo KESÄ!!!!
Oi että! Mä rakastan just tällaisia ruokia. Ja niin kauniin värinenkin on.
VastaaPoistaJa nuo paahdetut kikherneet on kuin piste i:n päällä, nam!
Heissan kaimani <3.
PoistaTiedätkös mä kun olen nyt kohta kuusi viikkoa ollut tällä elämäntavan muutos kurssilla itseni kanssa, mä oon huomannut rakastuneeni ihan eri ruokiin kuin aiemmin.
Tää keitto kyllä oli ihan erityisen hyvää ja varmasti tullaan keittämään usein.
Mukavaa loppuviikkoa sulle <3 ja toivottavasti alatte olemaan kunnossa <3.
Missä vaiheessa fondi laitetaan?
VastaaPoistaHei, vastasinkin sinulle jo tuolla facebookissa. Kiitos kun huomasit puutteen, korjailin sen uumoilta ohjetta.
PoistaMukavaa päivän jatkoa sinulle :)
Moikka! Vihdoin sain kokeiltua tätä reseptiä ja maku on kyllä ihana! :) Keittoni jäi tosin melko vetiseksi, eli kysyisinkin tuota kookosmaidon määrää kun tölkkejäkin on eri kokoisia - 200, 250 vai 400 ml? Itse käytin 400 ml, lieneekö syy se. Ja entä kanafondin määrä? Laitoin vajaa 2 rkl ottaen huomioon veden määrän.
VastaaPoistaKiitos etukäteen! :)
Hei, kiitos viestistäsi. Kuten huomaat kuvasta, keitto on melko paksuhkoa ja tuo 1 kpl knorr kanafondikuutio, on hyvä määrä tähän keittoon. Itse lusikoi kookosmaito purkista sen kaikkein "paksumman" keittoon tai toki voi käyttää 2 dl kookoskermaa, joka on paksumpaa.
VastaaPoistaKiitos kysymyksistä ja mukavaa joulunalus aikaa 😊