Kun syö paljon vihanneksia ja kasviksia haluaa myös
vaihtelua aterioihin. Vaikka keitot, vuokaruuat ja salaatit ovatkin hyviä ja
helppoja valmistaa, niin myös pavuista saa maistuvia aterioita.
Tunnustan, että pavut eivät ole koskaan olleet mulle
mikään ykkösjuttu (tosin härkäpavut on ihan jees), niin mustapavuista olen
pitänyt ja tehnyt hampurilaispihvejä niistä aiemmin.
Omasta mielestäni pavut ovat melko kuivahkoja (paitsi
padoissa) ihan itsellään, joten kun haluat niihin mehukkuutta, niin lisää massaan
esim. sieniä, tomaattia tai vaikka munakoisoa.
Sunnuntain päivällisellä tarjosin herkkusienillä ja
tuoreella rakuunalla höystettyjä mustapapupyöryköitä. Voi nam, olivatpa ne
hyviä, muutaman popsin jo suoraan uunipelliltä.
Toki voit käyttää näihin
pyöryköihin niitä pakkasesta löytyviä sieniä, mutta tuohon tuoreeseen rakuunan
kannattaa panostaa eli etsiä kaupasta. Hätätapauksessa voit käyttää myös
kuivattua, mutta kyllä sen maussa huomaa. Se ylimääräinen rakuuna mitä jää yli,
kannattaa laittaa pussiin ja pakkaseen. Se on sieltä helposti tarpeen tullen
otettavissa.
MUSTAPAPU-HERKKUSIENIPYÖRYKÄT
Raaka-aineet:
- 1 tlk mustapapuja (380g/230g)
- 3 isoa herkkusientä/6 pientä/1,5 dl pakastesieniä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ tl suolaa
- mustapippuria myllystä, veitsenkärjellinen cayennepippuria
- 2-3 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
- 0,5 dl oliiviöljyä sekä 2 rkl paistamiseen
- 3 rkl mantelijauhoja/vehnäjauhoja
- 1 dl pankojauhoja/korppujauhoja
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.
Valuta mustapavut, laita kulhoon ja survo niitä haarukalla
(ei tarvitse kokonaan muussata).
Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet ja silppua ne.
Silppua herkkusienet pieniksi.
Laita 2 rkl öljyä pannulle ja kuumenna. Lisää silputut
herkkusienet sekä sipulit. Kuullota (älä paista) noin 5 minuuttia ja kaada
kulhoon mustapapujen seuraksi.
Lisää kulhoon suola, mustapippuria sekä veitsenkärjellinen
cayennepippuria sekä silputtu rakuuna, sekoita.
Mittaa kulhoon ½ dl oliiviöljyä sekä 3 rkl
manteli/vehnäjauhoja, sekoita.
Laita leivinpaperi uunipellille ja leivo mustapapumassasta
pyöryköitä, massasta tulee noin 20 pyörykkää.
Pyöritä pullat ennen uuniin laittoa panko/korppujauhoissa.
Paista pullia uunissa noin 20 minuuttia.
HELPPO JA RAIKAS KASTIKE MUSTAPAPU-HERKKUSIENIPYÖRYKÖILLE
- 3-4 rkl turkkilaista jogurttia
- ½ sitruunan mehu
- 1-2 valkosipulinkynsi
- 1 tl hunajaa
- 1 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
Sekoita kaikki aineet.
Voit tarjota pyöryköitä riisin, perunoiden, pastan kanssa
tai syö ne salaatin kera.
Onpa herkullisen näköisiä pulleroisia. Syön töissä pari kertaa viikossa kasvisruokaa ja voin sanoa, että jos se on hyvin tehty, ei kyllä todellakaan ole ikävä lihaa ollenkaan. Muutenhan kyllä olen armoton lihansyöjä :)
VastaaPoistaKiitos Outi ja olen samaa mieltä sun kanssa tuosta kasvisruuasta. Nyt kun olen muuttanut ruokavalioni kasvispainotteiseksi ja vieläpä monipuoliseksi sellaiseksi, niin ei sitä lihaa oikeasti kaipaa niin paljoa, kerta tai kaksi riittää ja sekin kanaa tai kokonaan kalaa.
PoistaIhana ohje taas. Nää testiin. :)
VastaaPoistaHeissan Kaura, mukavaa kun poikkesit täällä <3. Kiitos paljon sinulle ja juu kannattaa ehdottomasti kokeilla.
PoistaMukavaa loppuviikkoa :).
Terveisiä toiselta palleroiden pyörittelijältä :D Pitää minunkin testata seuraavaksi näitä! Ihanaa Ystävänpäivää Sari <3
VastaaPoistaHeh heh heh, meillä on ollut samat ajatukset mielessä :D.
PoistaIhanaista Ystävänpäivää Anni <3 <3 <3.
Herkullisen näköistä🌺Mähän syön paljon papuja ja linssejå, jotka mulla on lihan korvikkeena kunnen syö lihaa, .Mustapapuja en vielä ole papupihveihin kokeillut, joten pitääpä kokeilla. Ihanaa viikonloppua Sari❤
VastaaPoista