Anteeksi, jos taas urputan säästä, mutta kun ulkona on
niin kylmä! Miten ihmeessä tuun toimeen talvella? Pakkasta ei tosin ole, mutta
tuuli käy ihan luihin ja ytimiin. Voittaisinpa lotossa niin pakenisin oitis
lämpöön. Miten on sun laita, pärjäätkö kun kylmä iskee?
Syksy sinänsä on ollut kaunis. Metsä varsinkin tuoksuu
hyvälle, erilaiselle kuin kesällä. Siskon kanssa löydettiin sunnuntaina kivasti
vielä suppilovahveroita, tosin ne olivat kuin pieniä rautakankia, pakkasen
panemia.
No koska ulkona on kylmä ja hyvin varhain pimeää, niin
silloin pitää hemmotella itseään kynttilän valolla ja lämpimällä glögillä.
Maistoimme Blossan alkoholitonta glögiä. Lämmittäessä
sitä kattilasta nouseva tuoksu oli turhan
voimakas, mutta onneksi se vaimeni. Glögi itsessään oli melko hyvää, ei makeaa
eikä liian maustettua, mutta loraus tuoretta appelsiinin mehua puristettuna joukkoon,
teki siitä oikein maukasta, ainakin meidän mielestä.
Filotaikinasta leivoin suolaista iltapalaa, täytteitä
tein kolmea erilaista.
Täytteiden pohja on kaikissa sama eli tuorejuuston ja
parmesan/mozzarellajuuston sekä smetanan yhdistelmä, yhteen laitoin
katkarapuja, toiseen pekonia ja kolmanteen suppiksia.
Filomuffineita on kiva ja helppo tehdä, kunhan muistaa
ottaa taikinan tarpeeksi ajoissa sulamaan (esim. aamulla) ja nämä rapeat piiraat maistuvat erityisesti
juuri glögin kera.
FILOMUFFINIT ELI RAPEAT PIIRAAT KOLMELLA ERI TÄYTTEELLÄ 12
kpl
- 50 g voita sulatettuna
TÄYTEPOHJA:
- 200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai maustettua)
- 2 dl parmesanjuustoa raastettuna
- 2 dl mozzarellajuustoa raastettuna
- ripaus pippuria myllystä
Sekoita täytepohjan aineet keskenään ja jaa kolmeen osaan
siinä tapauksessa, että haluat tehdä näitä kaikkia eri makuisia. Jos kuitenkin
teet vain yhtä tai kahta eri makuista, muista lisätä pohjatäytteeseen tulevia raaka-aineiden
(rapujen, pekonin, suppilovahveroiden) määriä.
RAPUTÄYTE
- Reilu 1 dl sulatettuja katkarapuja
- tilliä
- 1.5-2 tl sitruunatiivistettä
- 1 tl tomaattisosetta tuubista
- ripaus suolaa
Sekoita kaikki yhteen osaan pohjatäytettä.
PEKONITÄYTE
- 4 valmiiksi paistettua pekonisiivua silputtuna
- rose/viherpippuria
Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.
SUPPPILOVAHVEROTÄYTE (myös muu sieni käy)
- 1 dl valmiiksi paistettuja suppilovahveroita silputtuna
- kuivattua timjamia
- Jos sienet ovat suolattomia, niin lisää ripaus suolaa.
Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Avaa sulatettu filotaikinarulla varovasti ja ota ensimmäinen
arkki leivontapöydälle. Voitele kevyesti voisulalla sutia käytäen, reunat kannattaa voidella tarkemmin. Lisää seuraava arkki päälle ja voitele samoin.
Jatka kunnes arkkeja on 5 päällekäin.
Peitä jäljelle jääneet arkit kostean pyyhkeen sisään.
Leikkaa veitsellä ensin arkkipinon keskeltä pystysuuntaan
ja sitten vielä puolikkaat puoliksi. Seuraavaksi leikkaa vaakasuoraan niin,
että arkkipinoja muodostuu 12 kpl (vaakasuoraan arkit kolmeen osaan).
Voitele muffinipelti (vuokaspray on helpoin) ja painele
filotaikinasta leikatut arkkipinot reikiin.
Kun kaikki muffinipellin kupit on peitetty filotaikina-arkeilla,
niin lusikoi täytteet pohjiin (reilu ruokalusikallinen jokaiseen).
Paista filomuffineja noin 20 minuuttia.
Anna hetki jäähtyä ja laita tarjolle.
Lopuista arkeista voit tehdä vaikka ”näkkäreitä”.
Laita arkki kerrallaan päällekkäin, muista voidella aina
välissä.
Leikkaa haluamasi kokoisiksi ”suiruiksi” ja laita
leivinpaperin päälle uunipellille, paista noin 10 minuuttia. Voit ripotella päälle vaikka unikonsiemeniä tai kuivayrttejä.
Onpa herkullisen näköistä :)
VastaaPoistaKaunis kiitos Kati <3, hyvältähän ne maistuivat :).
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaEi olisi teillä jäänyt minun jäljiltä suppismuffinseja ollenkaan, niin paljon tykkään sienistä :) Onneksi en siis ollut kylässä teillä :D
VastaaPoistaIhanaa tiistaita Sari ja yritetään kestää tämä kylmyys!
Voi Outi, olisi voinut käydä käsirysyksi meidän syöminen, hah hah haaa.
PoistaMukavaa uutta viikkoa <3.
Kyllä nyt maistuisi glögi ja filotaikinaleivonnaiset! Kiitos taas, tuli nälkä. :D
VastaaPoistaNäin syksyllä alkaa se glögin kittaus oikein tosissaan ja mikä ihaninta, niitä on niin paljon erimakuisia tarjolla ja pikkupurtavat hyvä makupari.
PoistaIhanan houkuttelevia leivonnaisia ja niin tunnelmallisia kuvia <3 Kestää, kestää. Kyllä se kevät ja kesä sieltä taas tulee aikanaan.
VastaaPoistaHeissan ihanainen ja kiitos kaunis kommentistasi <3.
PoistaJoo pitää vetää nyt parhaat päältä eli keitellä glögejä :D.
Ihanan tunnelmallisia kuvia. Sattumoisin rakastan glögiä ja sen kanssa maistuu pienet suolapalat. Mä en ole koskaan käyttänyt filotaikinaa, mutta nuo näyttää niin hyviltä, että saatanpa kokeilla. Ihanaa iltaa!
VastaaPoistaHeissan Hanna ja suo anteeksi, huomasin vasta kommenttisi.
PoistaKaunis kiitos sinulle kommentistasi ja mukavaa keskiviikkoa <3.
Testiin menee vielä joskus, kiitos Sari!
VastaaPoistaEniten tunnelmoin nyt kuviesi parissa. Kun niitä katselee, on sama minkälainen sää ulkona vihmoo: olo on lämmin. Kuvasi ovat ihan mielettömiä, hei <3!
Voi kiitos ihanainen <3, mukavaa päivän jatkoa sinulle!
Poista