Samettiset, pehmeät alkukeitot kruunaavat juhlapöydän!






Valmistatko juhlapäiväksi ateriat pitkän kaavan mukaan? Tarjoatko alku-, pää- ja jälkiruoan?

Onhan se hieno tapa korostaa niiden juhlapäivien viettoa, kun aikaa on kaikilla ja päähuomion saa ruokailu.

Herkullisen alkuruuan taiot vaikka lohikeitosta, kunhan teet siitä hiukan juhlavamman ja erilaisen arjesta poiketen.





Alkukeitto on muutenkin helppo ja kiva tarjottava, vaikka ruokailijoita olisi enemmän, ei kokki joudu hääräämään ylettömästi keittiössä.

Yleensä keittoa tarjotaan noin 1,5-2 dl/annos. Sen on tarkoitus herätellä lisää ruokahalua.

Valitsin tähän alle kaksi erilaista kalakeittoa, joissa kummassakaan ei ole käytetty perunaa. Keitot ovat ihanan samettisia sekä pehmeitä ja sopivat näin hyvin juhla-aterialle. Kummastakin keitosta löytyy hienostunut maku.





1 EHDOTUS

JUUSTOINEN SELLERI-FENKOLI LOHIKEITTO (6-8:lle alkukeittona)

Raaka-aineet:

  • 400 g selleriä (iso selleri)
  • 300 g fenkolia
  • 1 iso sipuli
  • 8 dl vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 2 laakarinlehteä
  • 10-12 viherpippuria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 150 g piparjuuri tuorejuustoa
  • 700-800 g lohifilettä
  • tilliä, limeä


OHJE:

Kuori selleri ja paloittele noin 1-1,5 cm kuutioiksi.
Huuhtele fenkoli ja siivuta ohuiksi siivuiksi.
Pilko sipuli pieneksi.

Lisää kasvikset kattilaan ja kaada päälle 8 dl vettä.
Lisää kalaliemikuutio, laakerinlehdet ja viherpippurit.
Keitä noin 15-20 minuuttia, kunnes sellerikuutiot ovat kypsyneet.

Leikkaa tällä välin lohifilee melko isoiksi paloiksi.

Ota kattila sivuun ja poista laakerinlehdet.

Lisää kattilaan 2 dl kuohukermaa ja piparjuuri tuorejuusto.
Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna.

Kun keitto alkaa kiehua, käännä liesi nollille ja lisää lohipalat.
Älä enää anna kiehua, ettei kala murene pieniksi paloiksi.

Leikkaa tuoreesta tillistä noin 1-2 kourallista silppua keiton sekaan.

Maista suola ja purista noin ½ limen mehua joukkoon.

Tarjoa paahdetun tumman leivän kera.






2 EHDOTUS

SAMETTINEN SAVULOHIKEITTO (6-8:lle alkukeitoksi)

Raaka-aineet:
  • 600-700 g  savulohta
  • 2 kpl    sipulia silputtuna
  • ½       purjoa ohuina siivuina
  • 2 kpl    valkosipulinkynttä murskattuna
  • 50g      voita
  • ½ tl     fenkolinsiemeniä riko huhmareessa
  • 1dl      valkoviiniä
  • 1 kpl    laakerinlehti
  • 1 prk    tomaattipyrettä  (70g)
  •  7 dl   vettä
  • 2 rkl     kalafondia tai 1 kalaliemikuutio
  • 4 dl     kuohukermaa
  • 1 kpl    sitruunankuorta raastettuna ja mehu
  • ¼      tl valkopippurijauhetta
  •                   tuoretta tilliä





OHJE:

Putsaa savulohi (ruodot sekä lohen alapuolella oleva tumma osa pois) jätä lohi isoiksi paloiksi.

Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilppu, purjorenkaat ja murskatut valkosipulinkynnet.

Kuullota sipuleita pienellä lämmöllä muutama minuutti niin, että ne pehmenevät.

Lisää kattilaan valkoviini, laakerinlehti, murskatut fenkolinsiemenet ja tomaattipyre. Anna kiehahtaa hetki.

Kaada vesi ja kalafondi kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.

Lisää keittoon kuohukerma ja savulohen palat. Anna keiton kiehahtaa. Älä keitä enää.

Purista keittoon sitruunan mehu ja raastettu kuori. Mausta valkopippurilla.

Maista suola (savulohet ovat eri suolaisia, lisää jos keitto vaatii sitä)


Koristele tuoreella tillillä ja nauti esim. saaristolaisleivän kera.

IHANAA YHDESSÄOLOA JA HERKULLISIA HETKIÄ SINULLE, PERHEELLESI JA YSTÄVILLESI!



Ja toki näitä keittoja voi nauttia myös arkena lisäämällä annoskokoa.

2 kommenttia:

  1. Nam! Tolkuttoman herkullisia noi molemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanainen <3 ja kiitos tuhannesti kun huomasit sen kahteen kertaan vahingossa tulleen nestemäärän, välillä sitä tulee niin sokeaksi omalle tekstilleen. Ihanaa Pääsiäisviikkoa teille <3

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä