Innostuin pääsiäisenä leipomaan Hokkaidon leipää tavallisista vehnäjauhoista ja siitä tulikin erinomaista. Niin rapeakuorista ja ihanan kuohkeaa.
Ja koska olin juuri ollut tutustumassa Semper:n tuotteisiin, ajattelin testata tuota ohjetta myös gluteenittomana.
Jauhoiksi valitsin Semperin gluteenittomat Tattari&Teff
–jauhot.
Näitä jauhoja suositellaan niin leipien, piiraiden, pullien
kuin kakkujenkin valmistamiseen. Lisää jauhoista voit lukea täältä.
Leivän paistoin pyöreässä irtopohjakakkuvuoassa (läpimitta
20 cm), mutta yhtä hyvin voit käyttää leipävuokaa.
En muista syöneeni aiemmin näin hyvää gluteenitonta leipää. Leipä nousi upeasti, kuori oli rapeaa ja sisus melkein samanlainen kuin olisin
leiponut tavallisilla jauhoilla.
Tämän leivän ohje eroaa ehkä eniten siinä, että ensin herätetään hiiva,
jonka jälkeen vasta aletaan alustamaan taikinaa.
GLUTEENITON HOKKAIDON LEIPÄ
Raaka-aineet:
- 1,5 dl maitoa
- 1 dl kevytkermaa
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 ps kuivahiivaa (Lidl Belbake 7 g)
- 2 rkl Tattari&Teff –jauhoja
-------
- 4,5 dl Tattari&Teff –jauhoja
- 1 kananmuna
- 70 g voita kuutioina ja huoneenlämpöisenä
- tilkka maitoa voiteluun ja pinnalle kesäkurpitsan siemeniä
OHJE:
Kaada maito ja kerma kattilaan. Lisää sekaan sokeri sekä
suola.
Lämmitä seos 46-48 asteiseksi ja kaada taikina kulhoon.
Sekoita käsin vispaten kuivahiiva sekä 2
rkl tattari&teff –jauhoja joukkoon ja anna seoksen seistä lämpimässä
paikassa noin 10 minuuttia, kunnes se alkaa käymään (poreilla).
Kun leipäpohja on valmis siirrä kulho yleiskoneeseen ja
jatka leivän alustusta.
Lisää ensin noin puolet eli 2 dl gluteenittomia jauhoja taikinaan.
Lisää seuraavaksi kananmuna ja jatka vaivaamista.
Lisää loput jauhot eli 2,5 dl vähitellen ja vaivaa taikinaa kokoajan.
Lisää lopuksi huoneenlämpöiset voi nokareet. Vaivaa niin
kauan, että voi on täysin sulanut taikinaan.
Taikinasta jää löysähkö.
Ota kulho ja peitä se liinalla tai tuorekelmulla ja aseta kulho
lämpimään ja vedottomaan paikkaan (esim. uuniin).
Kohota leipätaikinaa noin 40 minuuttia.
Ota leivinlauta esille ja ripottele sen päälle hiukan gluteenittomia
jauhoja. Käytä jauhoja apuna, koska taikina on löysähköä.
Leivo taikinasta n. 40 cm pitkä pötkö ja jaa se seitsemään
osaan.
(jos käytät leipävuokaa, riittää, että jaat pötkön 4 osaan)
Pyöritä palloiksi ja painele pallot suorakaiteen tai munan
muotoisiksi.
Taita pidemmät reunat keskelle ja rullaa pituussuunnassa.
Katso ohje.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Ota vuoka esille ja laita leivinpaperia vuokaan (pohjalle
ja reunoille).
Aseta kaulitut ja rullatut leipäpallot vuokaan
leivinpaperin päälle.
Voitele leivän pintaa tilkalla maitoa ja ripottele päälle
kesäkurpitsan siemeniä.
Laita vuoka uuniin (melko alas) ja paista noin 40-45
minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä ja on kypsä.
Aivan superherkullisen näköinen leipä ja niin kauniit kuvat. <3 Meillä oli niin kivaa viime viikolla, yhtä kivaa tätä viikkoa <3
VastaaPoistaHei, ja kiitos paljon ihanainen <3. Mukavaa viikkoa sinullekin, vaikka ilmat on mitä on, koskakohan se kevät alkaa!
PoistaTäydellinen leipä ja mitkä ruokakuvat - ihan pakko testata, jos osaan rullata oikein...; )
VastaaPoistaHeh heh hee Heli, mä tiedän, laita Amos rullaamaan niin tulee ihan täydellisiä :). Mukavaa ja tapahtumarikasta loppuviikkoa!
PoistaLoistava ohje! Sitä on tuon kipparin vuoksi ryhdyttävä harrastamaan näitä gluteenittomia leivonnaisia. Joten tämä menee jossakin vaiheessa kokeiluun. Ja mitkä kuvat, herkullisia kuvia! :)
VastaaPoistaHeissan Ihana ja kiva kuulla, että testailet näitä mun reseptejä, minä oon niin otettu, pusut sulle <3
Poista