Näihin lihapulliin halusin jotain ihan uutta. Koska peuranliha itsessään on aika miedon riistan makuinen, en halunnut mitään vahvoja mausteita.
Hurahdin syksyllä latva-artisokkaan, siitä on tehty dippejä, kastikkeita ja piiraita. Nyt ne pääsevät lihapullien sisään yhdessä pinaatin kera.
Hunnukseen pullat saavat mozzarella juustoa ja tottahan toki ne upotetaan ihanaan tomaattikastikkeeseen. Tomaattikastike on tehty Himahellan ohjeella.
LIHAPULLAT PEURASTA, LATVA-ARTISOKKAA, MOZZARELLAA JA ITALIALAINEN TOMAATTIKASTIKE
- 500g peuranjauhelihaa (naudan jauhelihaa)
- 1dl kuohukermaa
- !/2 dl korppujauhoja (tai muutama leivän siivu)
- 1-2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 kpl sipuli silputtuna
- 1,5 tl suolaa
- 0,5 tl valkopippurijauhetta
- 100g pakastepinaattia (lidL:stä saa hyvää isokokoista pinaatinlehteä pakasteena)
- 1 kpl kanamuna
- 1 prk latva-artisokansydämiä auringonkukkaöljyssä (esim. lidl:stä)
- 2 pkt mozzarella palloa
- voita tai öljyä sipulien paistamiseen
OHJE LIHAPULLILLE:
Aseta uunin lämpötilaksi 180 (kiertoilma)
Kuullota sipulisilppua pannulla. Anna jäähtyä.
Laita kulhoon kuohukerma ja korppujauhot. Anna turvota
hetki.
Lisää jauheliha, mausteet, sulatettu pinaatti, paistettu
sipuli, valkosipuli. Sekoita hyvin.
Lopuksi lisää kananmuna jauhelihan joukkoon.
Leikkaa noin 10 kpl latva-artisokansydämiä neljään osaan.
Ota jauhelihamassasta n. 35 g vedellä kostutetuin käsin,
paina kädellä littanaksi ja aseta 1 leikattu lava-artisokansydän keskelle ja
pyöritä palloksi. Laita leivinpaperin
päälle uunipellille. Pyöräytä loput massasta samoin.
Paista lihapullia uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.
Leikkaa mozzarella palloista n. 1 cm paksuisia siivuja ja
puolita ne.
Ota lihapullat pois uunista ja laita puolikas juuston siivu
jokaisen pullan päälle. Paista lihapullia vielä muutama minuutti niin, että
juusto sulaa kauniisti pallon päälle.
Raaka-aineet tomaattikastikkeelle:
- 1tlk tomaattimurskaa (400-500g esim. Mutti)
- 1 kpl sipuli
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 3 rkl öljyä
- 1 tl sokeria
- 1 dl valkoviiniä
- 2 dl vettä
- 1 tl fenkolinsiemeniä (ei pakollinen)
- Lisäksi 0,5 dl hyvää neitsytöljyä (itse käytin artisokkien liemenä käytettyä auringonkukkaöljyä)
- tuoretta basilikaa
OHJE KASTIKKEELLE:
Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuullota sipulia ja valkosipulinkynsiä miedolla lämmöllä
vähintään 10minuuttia.
Lisää sokeri, tomaattimurska, viini ja fenkolin siemenet.
Anna hautua 10 minuuttia.
Lisää vesi tomaattimurskatölkin kautta. Hauduta kastiketta
silloin tällöin sekoittaen miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia.
Kun kastike on sakeaa, lisää suola, pippuri ja tuoretta
basilikaa.
Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 dl öljyä. Älä enää
keitä.
Lisää lihapullat kastikkeeseen ja tarjoa vaikka
tuorepastalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti