KATASTROFI TAI JOKU MUU POIKKEUSTILA, OLETKO VALMISTAUTUNUT?
Oletko sinä miettinyt koskaan teidän perheen kotivaraisuutta?Minua hävettää kyllä myöntää, että enpä ole moista tärkeää asiaan liiemmin miettinyt. Enkä tiedä miksi, sillä varsin tärkeästä asiasta tässä on kuitenkin kyse.Kotivaralla tarkoitetaan niitä ruoka– ja muita arjen pyörittämisessä välttämättömiä tarvikkeita, joita ollaan hankittu kotiin vähän enemmän. Niin, että katastrofin,  tilapäisen häiriön (esim. veden/sähkönjakelun keskeytyminen) tai jonkun muun poikkeustilan vuoksi selviämme kotona tällaisen yli. Vesi varmasti ruuan lisäksi kuuluu niistä tärkeimpiin.Minua pyydettiin mukaan bloggaajien yhteiseen tempaukseen kertomaan henkilökohtaisesta kotivarasta. Idean äiteinä löytyvät Satu ja Johanna blogien Tsajut ja Jovela takaa. Meitä bloggaajia lähti tähän tempaukseen iso joukko ja tuolta lopusta löydät linkit mitä ajatuksia tämä kotivara on muissa herättänyt.No kurkistetaanpa sitten keittiöön. Meidän talouteen kuuluu vain me kaksi, mieheni ja minä.Niin kuin tiedät, kahden aikuisen talous ei vaadi mittavia ruokasuunnitelmia saati kauppareissuja. Suurin osa tehtävistä aterioista määräytyy vasta kauppareissulla, riippuen tarjouksista ja tarjonnasta. Joten tämä jo kertonee sinulle, että kaupassa käydään vähintään kolme/neljä kertaa viikossa, tehden pieniä ostoksia kerrallaan.Ateriat valmistan joko neljälle tai kuudelle hengelle kerrallaan. Niitä syödään ensin illalla ja seuraavana päivänä töissä lounaalla (kummallakaan ei ole mahdollisuutta poistua työpaikalta lounaalle). Toki välillä tulee ostettua enemmän, jolloin sitä kotivaraa löytynee jääkaapista hiukan enemmän kuin normaalisti.Olin muuten melkoisen yllättynyt, kun suosituksissa puhutaan ainakin 72 tunnin varautumisesta. Se tarkoittaa sitä, että esim. pelkkää vettä pitäisi olla varastoituna 6 litraa/henkilö ja siihen ei vielä ole laskettu henkilökohtaiseen hygieniaan tarvittavaa vesimäärää.

Joopa joo, no meiltä löytyy jääkaapista litran pullo valmista sooda streamer happovettä ja samanlainen pullo ihan tavallista hanavettä. Tosi harvoin on ollut vedenjakelussa yllätyksiä, ehkä yhden tai kaksi kertaa koko sen 30- vuoden aikana, mitä olemme tällä paikalla asuneet. Toki katkoja oli enemmän ja vähemmän viime kesänä, lähes viikottain, johtuen vesilaitoksen tekemästä viemäriverkoston parannuksesta, mutta niistä oli tiedotettu hyvissä ajoin etukäteen ja 10 litran vesikanisteri oli silloin käytössä. No ihan noin huonosti ei sitten niiden ruokatavaroiden osalta kuitenkaan meillä ole. Jauhoja, mausteita, siemeniä, pähkinöitä, kuivahedelmiä, riisiä ja pastaa sekä näkkäriä, tonnikalaa ja hedelmäsäilykkeitä löytyy aina kaapeista. Hengissä pysyisimme myös kananmunilla, sillä niitä löytyy aina iso kennollinen.Pakastin täytetään syksyisin marjoilla ja sienillä sekä ystävältä ostamalla kokonaisella peuralla, joten nyt kun kirjaan näitä ruokatarvikkeita yhteen, niin hei, ollaanhan me periaatteessa huolehdittu omasta korivarasta, ainakin syksystä -myöhäis kevääseen. Riista säilyy hyvin pakkasessa, kun se on käsitelty teurastamolla asianmukaisesti ja vakuumipakattu. Tuommoinen määrä lihaa pakastimessa (12-14kg) riittää moneksi, moneksi kuukaudeksi eikä sitä syödä joka päivä ei edes joka viikko, joten lihassa pysytään :D. Ja ateriat voisi kokkailla vaikka ulkogrillissä, jos sähköä ei olisi saatavilla.Esimerkiksi Marttojen sivuilta löydät tarkemmat ohjeet tarvittavien ruokatarvikkeiden määristä.Suositeltuja perunoita tai muita juureksia ei jääkaapista tällä hetkellä löydy, vaan jääkaapin vihanneslokeroita täyttää tomaatit, kurkut, avokadot sekä parsat ja kukkakaalit, unohtamatta salaatteja. Syy tähän on minun tämän hetkinen ruokavalio eli ketogeeninen dieetti. Ja koska, en niitä nytkään syö, niin enpä niitä sinne turhaa viitsi varastoida. Jokainen voi siis miettiä itse omaa ruokatarvikkeiden kotivaraa valikoiden ja tarpeen mukaan.Ihan pelkät ruokatarvikkeet eivät kuitenkaan riitä, vaan hyvä olisi pitää varastossa niin kynttilöitä ja tulitikkuja kuin taskulamppu ja paristoilla toimiva radiokin (huom. paristoja). Tällaiselle kynttilähullulle tuo ei ole vaikeaa, sillä kaapeista löytyy kynttilöitä varmasti myös naapureiden tarpeeseen. Radion paristojen koko pitää kyllä muistaa tarkistaa, meillä on yleensä vain 2 tai 3 A:n paristoja kaapissa.Kotimme on sähkölämmitteinen eikä meillä ole takkaa, joten kovin pitkään ei kyllä talvella viihdyttäisi siellä ilman sähköä. Hrrr, se olisi lähdettävä evakkoon viimeistään vuorokauden jälkeen. Joten se auton bensatankkikin olisi hyvä pitää edes puolillaan.

Tosin mies tuossa vieressä huomautti, että onhan meillä aggregaatti, joten siitä saisi virtaa ilmalämpöpumpulle ja näin kotikin pysyisi lämpimänä, jes!Tärkeää on myös hankkia sinulle määrätyt reseptilääkkeet ajoissa, ennen kuin purkki on kokonaan tyhjä! Ihan pikku vinkki vaan miehelleni, heh heh. Muistatko sen hysterian, kun joditabletit meinasivat loppua apteekeista, silloin Milleniumin vaihtumisen aikoihin ja toinen Japanin tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden aikaan. No tuon vuoden 2011 jälkeen ei meille ole uusia joditabletteja hankittu, vaikka se suositus onkin. En ole koko asiaa edes muistanut ja nuo joditabletit säilyvät vain 5 vuotta, pitäisköhän siivota lääkekaappi? Voisihan niitä ostaa, jos vain muistaa seuraavalla apteekkireissulla.Suositushan tämä kotivara vaan on, eikä mikään määräys, mutta oikeasti, kun sitä alkaa oikein pohtia, niin se on kuitenkin erittäin hyvä neuvo ja ohjeistus. Kukapa sitä jossain paniikissa enää edes ajattelee järjellä tai loogisesti, silloin parasta onkin, että perusasiat ovat kunnossa. Joten täytyypä korjata noita muutamia puutteita myös omalta kohdalta.Jos perheessäsi on lapsia tai kotieläimiä muista myös heidän speciaalit tarpeensa. 

Hyviä ohjeita löydät myös täältä ja jos sähköt ovat kauan poikki, niin mitä silloin pitää ottaa huomioon.

Myös nämä bloggarit kirjoittivat kotivara aiheesta:


Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/11/puutarhurin-kotivara.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/11/kotivara-arjen-turvana.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/11/kotivara-ja-puutarha.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2019/11/maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2019/11/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/2019/11/hashtag-72-tuntia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/11/selviaisitko-72h-ilman-ulkopuolista-apua.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/11/kotivara-omatoimista-varautumista.html
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihirmu…/allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/…/lapsiperheen-kotivara…
It's so mysigt https://www.somysigt.com/…/171…/kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/kesarannan…
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/…/kotivarasta-ja-sen…
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/…/11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/…/kotivara-keha…


  

26 kommenttia:

 1. Voi mitä herkullisia kuvia! Kotivarasta puhuttaessa ajatellaan usein, että se kotivararuoka olisi purkkiruokaa, jotain sellaista mitä ei ehkä muuten tule syötyä, mutta parhaimmillaan kotivara on juuri tuota mitä sun kuvissa näkyy. Mahdollisuus jatkaa arkea mahdollisimman tavanomaisesti, vaikka normaaliin arkeen tulisi hetkeksi muutos :) Ja hyvä että teillä on aggregaatti. Jos kohdalle osuu yli vuorokauden kestävä sähkökatko, olisi suuri harmi, että arvokkaat peuranlihat menisivät huonoksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Johanna, tämä postauskampanja oli todellakin herättävä, sillä koskaan ei voi tietää etukäteen mitä voi tapahtua ja todellisuushan on usein tarua ihmeellisempää. Meillä onkin jo korjattu se paristojuttu, vielä niitä joditabletteja, niin melkoisen hyvin asiat silloin.

   Poista
 2. Ihanat kuvat :)
  Teillä arki sujuisi myös poikkeustilanteissa.
  Sinun postauksesta sain ajatuksen, että perheen pitäisi pitää kotivarapalaveri.
  Ajattelin vain, kun et tiennyt/ muistanut aggregaattia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Kirsti Kaija ja juu ainakin ravinnon suhteen pysyttäisiin hengissä melko hyvin.
   Tuo kotivarapalaveri on muuten hyvä ajatus!
   Mukavaa uutta viikkoa sinulle :).

   Poista
 3. Niin herkullisia kuvia, taas kerran <3
  Teillä on kyllä ruoan puolesta todella hyvä ja maukkaan kuuloinen kotivara. Sitä ei aina ajattelematta hoksaa, miten hyvin on varautunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Satu, ensin huolestuin kun aloin kirjoittamaan juttua tästä kotivarasta, mutta hengissä todellakin pysyttäisiin tuon ravinnon suhteen.

   Poista
 4. Muo kiinnosti tosi paljonpäästä lukemaan tämä sun juttu, koska ruokaa rakastavana ihmisenä kiinnosti erityisen paljon, kuinka todellinen foodie hoitaisi hommat poikkeutilassa.
  Tosi hyvin, muuten. Tekisi mieli alkaa etsimään teidän lähistöltä kotia, että voisin sitten tulla ruoka-aikoina teille syömään ;)

  Tämä on kyllä ollut mielenkiintoinen blogiprojekti , katsella omia valmiuksia ja lukea muiden tilanteesta. Itseltäni löytyy paljon petrattavaa, aivan perushommista alkaen. Taidan lähteä tässä patterikauppaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Taru <3, kaunis kiitos sanoistasi, kylläpä lämmitti mieltä ja hei tänne vaan Järvenpää Teriojalle asumaan :).
   Tämä projekti oli kyllä herättävä, harvoin tulee ajateltua näin tärkeitä asioita etukäteen, tästä on hyvä jatkaa myös omalla kohdalla.

   Poista
 5. Olipas ihania kuvia. Katselin, että kuivakaapin ja pakastimen sisällöllä pärjättäisiin varmaan viikko, mutta vettä pitäisi olla enemmän tallella, nyt on vaan kolme pulloa jääkaapissa.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi Outi, sulla on myös melko hyvin asiat, tuo veden vähäisyys on meilläkin korjattava niiden paristojen ja lääkekaapin lisäksi.
   Mukavaa uutta viikkoa myös sinulle <3.

   Poista
 6. Siis apua, kuinka ihania ruokakuvia! Ihan tuli nälkä!

  Ensin sain sellaisen kuvan, että eihän teillä olla varauduttu mitenkään. Mutta sitten tulikin selväksi, että hyvinhän teillä siellä pärjättäisiin parin päivän poikkeustilanteesta!

  Sinun blogisi oli minulle uusi tuttavuus. Otin seurantaan!

  Terkuin Marketta rakkautta ja maan antimia -blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Marketta ja nöyrät kiitos kauniista sanoistasi.
   Totta muuten, ensin ajattelin itsekin, että nälkään kuoltaisiin, mutta tosiaan kaappien ja pakastimen annit riittäisivät pitkälle, vesivarastot pitää vielä korjata.
   Minäpä tulen pian poikkeamaan myös sinun blogissa, mukavaa uutta viikkoa <3.

   Poista
 7. Nyt täytyy myöntää, että tämä oli terminäkin uusi. En siis ole miettinyt yhtään! Kiitos postauksesta Sari ja aivan ihanaa uutta upeaa viikkoa! Ps. niin kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anni, ihanaa, että kerkesit tänne poiketa <3. Eikö olekin hyvä herätellä ihmisiä näin tärkeän asian suhteen, koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.
   Mukavaa uutta viikkoa sinulle ihanainen <3.

   Poista
 8. Mukavaa pohdintaa aluksi tuli kyllä sama fiilis kuin Marketalla. Tuli kyllä se nälkäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa, että kerkesit poiketa blogissa.
   Jännä juttu oli itsekin huomata, miten paljon oli varastoja, tosin löytyi niitä tärkeitä puuteitakin, joista osa jo korjattu.
   Mukavaa uutta viikkoa sinulle :).

   Poista
 9. Hyvä huomio tuo erikoisruokavalio. Itse en syö lihaa enkä esim. juo maitoa. Pidemmän jakson varautumisessa tulisi laskea esim. tarvittavat proteiinit. Pussikeitoissani niitä on tuskin tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Maija, sen kotivaran hankkiminen lähtee omista tarpeista :).

   Poista
 10. Voi taivas, miten upeita kuvia sinulla on! On kiva huomata, että moni luulee ettei ole kotivaraa ja sitten sitä kuitenkin on, niinhän tässä sinunkin kirjoituksessa tuli ilmi. On se ihan mukava olla, ainakin syrjemmässä asuvilla se on melko itsestään selvyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jännä juttu tuo, kun olettaa ettei mitään kaapeista löydy ja hupsista, kyllä niillä kotivaroilla pärjäisi pidempäänkin.
   Mukavaa viikkoa sinulle <3.

   Poista
 11. Kylläpä on herkullisia kuvia. Ensimmäinen kotivarapostaus jota katsellessa tuli oikein nälkä. Teillä näyttää herkkuja riittävän vaikka useammalle kuukaudelle. Minun pakastimessa taitaa olla vain jääpaloja.
  Terveisin Outi Helecleanerista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Outi ja kiitos paljon. Tiedätkö mitä, mä oon oikeasti alkanut nyt käyttää niitä pakastimen anteja ja hyvä tän postauksen.

   Poista
 12. Ihan ekaa kertaa blogissasi vierailevana ei voi kuin hämmästyä näitä kuvia. Voiko ruokaa saada enää upeammin esille? (puhumattakaan, että edes saisi näitä itse kokattua...) Muutaman muu teksti oli ihan pakko käydä myös katsomassa ja ihailemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Susa 😊, kaunis kiitos sanoistasi, kylläpä lämmitti mieltä.
   Oikein hyvää keskiviikkoa sinulle ❤️.

   Poista
 13. Onpas herkullisen näköisiä ruokakuvia!
  Voin samaistua todella hyvin tuohon ettei ollut tullut ajatelleeksikaan koko kotivara aihetta. Ensin kun aiheesta kuuli, tuli sellainen olo, että apua, eihän mulla ole kotona mitään millä selvitä. Toisaalta sitten samalla syntyi myös huojennus kun kurkkasi kaappiin ja tajusi, että onhan täällä sittenkin hiukan jopa yllättäen vaikka mitä. Veden saatavuus ja ruoan lämmittämismahdollisuudet olisivat itselleni suurimmat kysymysmerkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Anna ja juu ihmeesti sitä löytyy suuhun pantavaa kotoa ja mielikuvitusta vaan kehiin, niin varmaan pärjättäisiin vaikka viikko. Tuo vesihuolto olisi kyllä asia erikseen.

   Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä