VHH/KETOLEIVONTA, RUNEBERGIN BRITAKAKKU (muunneltu vähähiilihydraattinen versio Perinneruokaa prkl -blogista)




Omistin viime viikonlopun totaalisesti leipomiselle ja miksikö näin tein? No vastaukseksi saat, että syynä tähän oli Perinneruokaaprkl –blogin herkullinen Runebergin britakakku.


         alkuperäinen, kuva lainattu googlesta

Tuo kakku on pyörinyt mielessäni ihan siitä asti, kun ensimmäisen kerran bongasin sen instagramista. Kakussa on taidokkaasti yhdistetty kaksi herkullista leipomusta eli Runebergin tortut sekä britakakku.


     jos katsot tarkasti niin näet vaaleanpunaistasokeria tortun pinnalla, se on mun yritys tehdä    karppisokerista ja pakastekuivatuista vadelmista pölysokeria, no yritystä ei ainakaan puutu :D



Kuten vallan hyvin tiedät, nuo kaksi leivonnaista ovat totaalisen kiellettyjä vhh ja keto ruokavalion aikana, niiden runsaan sokerin takia. Jotain oli siis tehtävä, jotta saisin maistaa tuota himoamaani kakkua.



Aloitin lauantaiaamuna aikaisin leipomisen. Käyttämäni raaka-aineet olivat kaikki tuttuja, paitsi tuo sweet stevia sokeri (jostain olin lukenut, että se toimisi paremmin makeissa leivonnaisissa), mutta väärin!

Ainakin tuo ensimmäinen kakku meni minulla pieleen, sillä marenki ei kovettunut tai edes kunnolla jämäköitynyt, joten sehän sitten tunnin päästä lässähti. Mielestäni juuri tuo sokerin väärä valinta oli suurin syy, sokeri ei sulanut marenkivaahtoon.


tässä ensimmäinen kakku ja kuten huomaat marenki on lässähtänyt, huoh!
nuo vadelmat tuossa päällä ovat muuten pakastekuivattuja (ostin Hollannista)



No ensimmäinen kakku lähti sitten miehen matkaan töihin vietäväksi (sori vaan pojat) ja huolimatta tuosta pieleen menneestä marengista, olivat työkaverit olleet tyytyväisiä. Muutenhan maku oli kohdillaan.



No sunnuntaiaamuna uusi yritys ja samalla tein pikku säätöjä maustepuolella sekä ohjeistuksessa. Alkuperäistä ohjetta olen yrittänyt noudattaa, missä vain pystyin.



   pohja menossa uuniin paistumaan

Voi miten ilo oli suuri, kun tuo kakku nro 2 onnistui niin marengin kuin pohjankin osalta. Tunsin lievää ylpeyttä itsekseni, mutta, mutta.  Kohtalo tai mikä lie, niin kasaus vaiheessa tuli sitten takkiin.

Suuruudenhulluuksissa laitoin ihan turhan paljon niin hilloa kuin täytettä kakkupohjien väliin, joten ihan pirun ruma tuli luomuksesta (no yläkuvista sitä ei näe) ja taas mä petyin. No eihän se mennyt kuitenkaan mihinkään kauneuskisaan, heh heh… joten lusikka käteen ja kakun kimppuun.


    nyt onnistui marenki

Sen verran tuo viikonlopun leivonta kuitenkin ottaa pattiin (koska en saanut täydellistä), jotta nyt saa makeat vhh/keto leivonnaiset jäädä vähäksi aikaan syrjään, tulee sitten eteen minkälaisia herkkuja vaan. Mutta leivo sinä ja herkuttele vähähiilihydraattisesti.




VHH/KETO RUNEBERGIN BRITAKAKKU


Pohja:

  • 4 kananmunan keltuaista (valkuaiset käytetään marenkiin)
  • ½ dl Sweet Steviaa tai karppisokeria
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1,5 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl piparkakkumaustetta
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 dl mantelilastuja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 100g sulatettua voita

OHJE:


Aseta uunin lämpötilaksi 175 astetta.

Vispaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi (niin, että keltuaiset vaalenevat).

Sekoita mantelijauhe, kookosjauhot, leivinjauhe sekä piparkakkumauste, kardemumma ja mantelilastut kulhossa ja vatkaa sitten muna-sokerivaahtoon.

Lisää taikinaan lopuksi vähitellen kerma ja voi vuoronperään.

Kaavi taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja käytä toista leivinpaperia apuna, kun painelet taikinan ohueksi joko käsin tai kaulimella.

Jätä odottamaan ja tee marenki.

MARENKI:

  • 4 valkuaista
  • 1,5 dl karppisokeria
  • tippa tai kaksi etikkaa


Vispaa ensin valkuaisia niin, että ne alkavat vaahtoutua.

Lisää sokeri vähitellen vaahtoon, jatka vaahdottamista ja lopuksi lisää tippa tai kaksi etikkaa. Vatkaa siihen asti kunnes vaahto on kovaa (ei valu kulhosta alaspäin käännettäessä) ja näyttää kiiltävältä.

Lusikoi marenki pohjan päälle ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista pohjaa noin 30 minuuttia uunin alaosassa. Koita marengin kovuutta ja jos marenki tuntuu märältä, käännä uunin asteet pois ja jätä pohja uuniin vielä 10-15 minuutiksi.

Jäähdytä pohja.

HILLO:

  • 125g mustikoita
  • 125g vadelmia
  • ½ dl karppisokeria tai sweet steviaa
  • 1 rkl vettä

Laita hilloainekset kattilaan ja anna hillon kiehua noin 7 minuuttia. Kaada purkkiin jäähtymään ja lisää joukkoon 1,5 rkl chian siemeniä (näin hillosta tulee paksumpi). Jos hillo tuntuu liian paksulta, lisäämällä vettä notkistat sitä.

TÄYTE:

  • 2 dl kuohu/vispikermaa
  • ½ prk philadelphia tuorejuustoa
  • 1 rkl karppisokeria/sweet steviaa
  • Vispaa kerma, sokeri ja tuorejuusto vaahdoksi.

KORISTEEKSI:

tuoreita vadelmia, mantelilastuja ja sitruunamelissaa

KOKOAMINEN:

Leikkaa pohja kolmeen osaan (tee sabluuna).

Lusikoi alimmaisen pohjan päälle hilloa ja sitten kermavaahtoa. Laita seuraava kerros päälle ja jatka täyttämistä. Koristele ylin pohja tuoreilla vadelmilla, mantelilastuilla sekä sitruunamelissalla.

9 kommenttia:

  1. ooh, mikä resepti! Kiitos testailuista! Voisikohan kookosjauhot korvata jollain muulla jauholla? Mantelijauho, pofiber?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos sinulle ja kiva kun vierailit täällä.
      Käytin kookosjauhoja tarkoituksella makeutta tuomaan, mutta toki voit korvata ne mantelijauholla, käytä silloin 1,5 -2 dl mantelijauhoja tai jos korvaat sen Profiberillä niin luulisin sitä tarvittavan 0,5 dl - 1 dl. Kannattaa laittaa ensin noi pienemmät määrät. Kerro sitten miten onnistuit:).

      Poista
    2. no hitsit sori tuo kirjoitusvirhe, siis pofiber tietty :D

      Poista
  2. Hyvältä näyttää ja varmasti maistui vaikka olikin lässähtänyt.

    Leivonta ei ole keittiössä ihan se ykkösjuttuni, kun reseptejä on yleensä noudatettava tarkasti ettei kakku juuri vaikka lässähdä. Tykkään sooloilla, eikä se leivonnassa yleensä käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuuli, tämä KETOLEIVONTA on kyllä astetta verran haasteellisempaa ja pelkän marengin saaminen onnistumaan ilman oikeaa sokeria oli se kompastuskivi, mutta onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin 😊

      Poista
  3. Voi miten herkullinen resepti. Linkkaan tämän ystävälleni, hän kun on etsinyt keto leivontaohjeita.
    Ihanaa tiistaita sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kulla jos resepti menee tarpeeseen, kiitos Outi ja mukavaa illan jatkoa 😘

      Poista
  4. Voiko mantelilastut jättää pois tai korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, toki voit jättää mantelilastut pois, ne vain oleellisesti kuuluvat britakakkuun, jos voit käyttää muita pähkinöitä, niin korvaa niillä, tulee kivaa purupintaa lisää kakulle.

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä