IHASTUTTAVAN INTOHIMOINEN, ILOINEN JA VÄRIKÄSTÄ VEGEÄ KEITTOKIRJA SEKÄ HERKULLINEN VIHREÄ SHAKSHUKA


Mä sitten rakastan tämän päivän keitto- ja leivontakirjoja, sillä pelkät niiden kuvat herättävät jo kaikki aistit eikä vähiten niitä makuhermoja.


Kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten tällä kertaa ajaudun kirjan mukana Lähi-itään ja sen lumoavien vegeruokien, mausteiden ja upeiden kokkien pariin. Kyllähän sä tiedät miten värikkäitä siellä tehtävät ruuat ovat, unohtamatta heidän herkullisen tuoksuisia mausteita. Oon ihan paratiisissa sivuja käännellessäni!


Sain viikko sitten ihastuttavan Lähi-idän keittiöstä kertovan ”Värikästä Vegeä” -keittokirjan, jonka toinen tekijöistä on Ninarose Maoz, Israelisssakin asunut toimittaja ja toinen kirjan kuvannut Robert Seger.


Kirja sisältää yli 400 sivua ja on sidottu erittäin taitavasti eikä paperin laadustakaan ole tingitty. Nenään tuoksuu vielä painomuste, mutta luulenpa, että se häviää melko pian, sillä tästä kirjasta tulen löytämään juuri niitä kaipaamiani kasvisruokia.

Kirjan reseptit on koottu näiden kahden tekijän kiertäessä Israelia etelästä pohjoiseen, poiketen niin pienissä kylissä maaseudulla, kuin suurkaupungeissa sekä kokatessa ruokaharrastajien ja huippuammattilaisten kanssa yhdessä.

Kirjasta löytyy yhteensä 21 ruuanlaittajan ohjeet, joista yksi on ihastuttava bloggaaja ystäväni Jael Ancker. Lisää hänen kasvisruokareseptejä löydät muuten Appelsiineja ja hunajaa -blogista.


Israel on iloinen sekoitus eri ruokakulttuureja, sieltä löytyy niin perinteisiä kuin moderneja ohjeita ympäri maailman, mutta kaikille kuitenkin yhteistä on se, että ruokaa valmistetaan paljon kasviksista ja hedelmistä. Toki lihaa ei ole unohdettu kokonaan, kuten ei myöskään näillä kirjan sivuilla, vaan osaan resepteistä on liitetty mukaan myös lihaversio.


Värikästä Vegeä –keittokirja tutustuttaa lukijansa ensin raaka-aineisiin ja neuvoo mistä niitä löytyy näin Suomen oloissa. Toki käytettävät kasvikset ovat suurin osa meillekin tuttuja.


Sitten siirrytäänkin jo herkullisten aamiaisten ja alkupalojen pariin.

Kirjasta löytyy paljon meze-tyyppisiä alkuruokia, jotka ovat kuin pieniä tapaksia. Meze- nimi tulee persian kielestä mazzidan, maistaa.


Ihania lisukkeita kuten hummusta ja tahinia sekä uusia tuttavuuksia, kuten filfel (paahdettu paprika) tai valkosipuli confit, nam! Jotain pitää kyllä tarjota tuleville juhannusvieraille.

Ohjeita löytyy niin leivän kuin makeiden leivonnaisten leivontaan. Mitä tuumaisit Challah-leivästä tai Sambusak juustotäytteisistä -piiraista?



Ja vaikka pääruuaksi on tarjottu perinteisesti lihaa, kanaa tai kalaa, niin niille löydät kirjasta herkullisia kasvisvaihtoehtoja ja ihan huippu salaatteja. Ohjeet ovat helposti toteutettavia ja mikä parasta ne sopivat myös kesälomalla mökkeileville.

                            tässä polentaa sienten ja parsan kera

              Vai mitä mieltä olet näistä vegekaalikääryleistä?

Lopuksi vielä päästään jälkiruokien pariin.

                           kaneli babka

                     tahini-pistaasi pikkuleipiä

Koska itse ihastuin jo pari vuotta sitten shakshukaan ja ilokseni löysin kirjan sivuilta uuden ja modernin version, vihreän shakshukan, niin päädyin sitä ensimmäisiksi reseptiksi tekemään. Ruoka ei ole yhtä värikäs kuin se tomaattipohjaan tehty, mutta makua ei tästäkään puutu, ahmittiin kaksin käsin mieheni kanssa koko pannullinen.



VIHREÄ  SHAKSHUKA

Raaka-aineet:

  • 5 rkl oliiviöljyä
  • ½ purjoa leikattuna renkaiksi
  • 5-6 herkkusientä
  • 250g pinaattia
  • 2 ½ dl kermaa
  • 6 munaa
  • 80-100g vuohenjuustoa tai vuohenjuustosta tehtyä homejuustoa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria


OHJE:

Paista purjo ja sienet miedolla lämmöllä niin, että ne pehmenevät.

Lisää pinaatti ja tuore valkosipuli ja jatka paistamista pari minuuttia.

Lisää hiukan suolaa ja pippuria.

Lisää kerma, sekoita ja riko munat keitoksen päälle niin, että keltuainen jää ehjäksi. Älä enää sekoita. Pyöräytä kierros suolaa ja pippuria myllystä päälle.

Lisää vuohenjuusto palasina päälle. Anna hautua niin, että munat saavuttavat haluamasi kypsyysasteen. jos haluat nopeuttaa kypsymistä, voit peittää pannun kannella. Ravistele pannua hiukan, ettei seos tartu pohjaan.

Aseta pannu keskelle pöytää ja tarjoa tuoreen leivän kanssa.


Mun pisteet kirjalle on kyllä täysi kymppi, vaikka tuttuja ohjeita oli itselleni useita, niin aloittelijan on kyllä helppo lähteä rakentamaan omaa mezepöytää helposti.

Kirja tarjoaa niin herkullisia ohjeita joka lähtöön, joten enää ei kannata odottaa, vaan ihastuta itsesi ja perheesi maukkaiden kasvisruokien parissa!



Kirja saatu arvostelukappaleena.

8 kommenttia:

  1. Kirja on kyllä aivan ihsna, ja tosi kivan arvostelun kirjoitit siitä💚Vaikka monet kirjan ohjeet minulle ennestään tuttuja, löysin siitä paljon uutta kokeiltavaa. Kirja on kyllä ihanan visuaalinen, ja niin hyvin tehty.Oikein ihanaa loppuviikkoa Sari💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin sama mieltä kanssasi Jael, upea resepti ja tunnelmien kirja tämä kyllä on. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle ja tiedätkös täällä kello 10 jo 26 astetta lämmintä, tulihan se kesä viimein myös tänne <3.

      Poista
  2. Aivan ihanan kuuloinen kirja. Jaelin ruokaohjeet on aina niin kivoja.
    Kaunista iltaa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi kylä, kirja on aivan ihana!!! Täältä löytyuisi varmasti sinullekin paljon kokattavaa <3.
      Helteistä viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Ihanaa kun kirjoitat ja arvostelet kirjoja Sari! Tämä opus näyttää ihanalta <3 Pakko saada myös omiin käsiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni <3 <3 <3, oot aina yhtä kaunis kuin sun kommentitkin ja koska tiedän sunkin nauttivan kasvisruuista, niin hanki ihmeessä tämä kirja käsiisi!
      Mukavaa viikonloppua ja varsinkin Blogiperjantaita <3.

      Poista
  4. Tulin heti kurkkaamaan tän version. Kiitos vinkistä <3 Siis apua! Ensinnäkin toi kirja on pakko saada! Ja tää vihreä versio shakshukasta lähtee takuulla testiin.
    Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  5. No arvasin, että innostuisit tästä kirjasta ja tuosta vihreästä shaksukasta :).
    Ja juu, tuo kirja on täynnä toinen toistaan upeampia vegereseptejä.
    Ollaan kuulolla <3.

    VastaaPoista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä