Mä sitten rakastan tämän päivän keitto- ja
leivontakirjoja, sillä pelkät niiden kuvat herättävät jo kaikki aistit eikä
vähiten niitä makuhermoja.
Kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten tällä
kertaa ajaudun kirjan mukana Lähi-itään ja sen lumoavien vegeruokien,
mausteiden ja upeiden kokkien pariin. Kyllähän sä tiedät miten
värikkäitä siellä tehtävät ruuat ovat, unohtamatta heidän herkullisen
tuoksuisia mausteita. Oon ihan paratiisissa sivuja käännellessäni!
Sain viikko sitten ihastuttavan Lähi-idän keittiöstä
kertovan ”Värikästä Vegeä” -keittokirjan, jonka toinen tekijöistä on Ninarose
Maoz, Israelisssakin asunut toimittaja ja toinen kirjan kuvannut Robert Seger.
Kirja sisältää yli 400 sivua ja on sidottu erittäin taitavasti
eikä paperin laadustakaan ole tingitty. Nenään tuoksuu vielä painomuste, mutta
luulenpa, että se häviää melko pian, sillä tästä kirjasta tulen löytämään juuri
niitä kaipaamiani kasvisruokia.
Kirjan reseptit on koottu näiden kahden tekijän
kiertäessä Israelia etelästä pohjoiseen, poiketen niin pienissä kylissä maaseudulla, kuin suurkaupungeissa sekä kokatessa ruokaharrastajien ja huippuammattilaisten
kanssa yhdessä.
Kirjasta löytyy yhteensä 21 ruuanlaittajan ohjeet, joista
yksi on ihastuttava bloggaaja ystäväni Jael Ancker. Lisää hänen kasvisruokareseptejä löydät
muuten Appelsiineja ja hunajaa -blogista.
Israel on iloinen sekoitus eri ruokakulttuureja, sieltä
löytyy niin perinteisiä kuin moderneja ohjeita ympäri maailman, mutta
kaikille kuitenkin yhteistä on se, että ruokaa valmistetaan paljon kasviksista
ja hedelmistä. Toki lihaa ei ole unohdettu kokonaan, kuten ei myöskään näillä
kirjan sivuilla, vaan osaan resepteistä on liitetty mukaan myös lihaversio.
Värikästä Vegeä –keittokirja tutustuttaa lukijansa ensin
raaka-aineisiin ja neuvoo mistä niitä löytyy näin Suomen oloissa. Toki käytettävät kasvikset ovat suurin osa meillekin tuttuja.
Sitten siirrytäänkin jo herkullisten aamiaisten ja
alkupalojen pariin.
Kirjasta löytyy paljon meze-tyyppisiä alkuruokia, jotka
ovat kuin pieniä tapaksia. Meze- nimi tulee persian kielestä mazzidan, maistaa.
Ihania lisukkeita kuten hummusta ja tahinia sekä uusia
tuttavuuksia, kuten filfel (paahdettu
paprika) tai valkosipuli confit, nam!
Jotain pitää kyllä tarjota tuleville juhannusvieraille.
Ohjeita löytyy niin leivän kuin makeiden leivonnaisten leivontaan.
Mitä tuumaisit Challah-leivästä tai Sambusak juustotäytteisistä -piiraista?
Ja vaikka pääruuaksi on tarjottu perinteisesti lihaa,
kanaa tai kalaa, niin niille löydät kirjasta herkullisia kasvisvaihtoehtoja ja ihan huippu salaatteja. Ohjeet ovat helposti toteutettavia ja mikä parasta ne sopivat myös kesälomalla mökkeileville.
tässä polentaa sienten ja parsan kera
Vai mitä mieltä olet näistä vegekaalikääryleistä?
Koska itse ihastuin jo pari vuotta sitten shakshukaan ja
ilokseni löysin kirjan sivuilta uuden ja modernin version, vihreän shakshukan,
niin päädyin sitä ensimmäisiksi reseptiksi tekemään. Ruoka ei ole yhtä värikäs kuin se tomaattipohjaan tehty, mutta makua ei tästäkään puutu, ahmittiin kaksin käsin mieheni kanssa koko pannullinen.
VIHREÄ SHAKSHUKA
Raaka-aineet:
- 5 rkl oliiviöljyä
- ½ purjoa leikattuna renkaiksi
- 5-6 herkkusientä
- 250g pinaattia
- 2 ½ dl kermaa
- 6 munaa
- 80-100g vuohenjuustoa tai vuohenjuustosta tehtyä homejuustoa
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja mustapippuria
OHJE:
Paista purjo ja sienet miedolla lämmöllä niin, että ne
pehmenevät.
Lisää pinaatti ja
tuore valkosipuli ja jatka paistamista pari minuuttia.
Lisää hiukan suolaa ja pippuria.
Lisää kerma, sekoita ja riko munat keitoksen päälle niin,
että keltuainen jää ehjäksi. Älä enää sekoita. Pyöräytä kierros suolaa ja
pippuria myllystä päälle.
Lisää vuohenjuusto palasina päälle. Anna hautua niin,
että munat saavuttavat haluamasi kypsyysasteen. jos haluat nopeuttaa
kypsymistä, voit peittää pannun kannella. Ravistele pannua hiukan, ettei seos
tartu pohjaan.
Mun pisteet kirjalle on kyllä täysi kymppi, vaikka tuttuja ohjeita oli itselleni useita, niin aloittelijan on kyllä helppo lähteä rakentamaan omaa mezepöytää helposti.
Kirja tarjoaa niin herkullisia ohjeita joka lähtöön, joten enää ei kannata odottaa, vaan ihastuta itsesi ja perheesi maukkaiden kasvisruokien parissa!
Kirja saatu arvostelukappaleena.
Kirja on kyllä aivan ihsna, ja tosi kivan arvostelun kirjoitit siitä💚Vaikka monet kirjan ohjeet minulle ennestään tuttuja, löysin siitä paljon uutta kokeiltavaa. Kirja on kyllä ihanan visuaalinen, ja niin hyvin tehty.Oikein ihanaa loppuviikkoa Sari💚
VastaaPoistaOlen niin sama mieltä kanssasi Jael, upea resepti ja tunnelmien kirja tämä kyllä on. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle ja tiedätkös täällä kello 10 jo 26 astetta lämmintä, tulihan se kesä viimein myös tänne <3.
PoistaAivan ihanan kuuloinen kirja. Jaelin ruokaohjeet on aina niin kivoja.
VastaaPoistaKaunista iltaa sinulle Sari <3
Outi kylä, kirja on aivan ihana!!! Täältä löytyuisi varmasti sinullekin paljon kokattavaa <3.
PoistaHelteistä viikonloppua sinulle!
Ihanaa kun kirjoitat ja arvostelet kirjoja Sari! Tämä opus näyttää ihanalta <3 Pakko saada myös omiin käsiin!
VastaaPoistaAnni <3 <3 <3, oot aina yhtä kaunis kuin sun kommentitkin ja koska tiedän sunkin nauttivan kasvisruuista, niin hanki ihmeessä tämä kirja käsiisi!
PoistaMukavaa viikonloppua ja varsinkin Blogiperjantaita <3.
Tulin heti kurkkaamaan tän version. Kiitos vinkistä <3 Siis apua! Ensinnäkin toi kirja on pakko saada! Ja tää vihreä versio shakshukasta lähtee takuulla testiin.
VastaaPoistaIhanaa viikon jatkoa sinulle!
No arvasin, että innostuisit tästä kirjasta ja tuosta vihreästä shaksukasta :).
VastaaPoistaJa juu, tuo kirja on täynnä toinen toistaan upeampia vegereseptejä.
Ollaan kuulolla <3.