Helppo ruispiirakka syntyy ranskalaisesta galetesta. Tämä
piirakka on ihanan ronski ja rouhea. Taikinasta kaulitaan iso ympyrä, täytteet
päälle ja reunat käännetään täytteen päälle.
Galetesta riittää useammalle syöjälle vaikka iltapalaksi.
Täytteeksi valitsin savulohta sekä broccoliineja (niitä
ihania pikkuruisia parsakaaleja). Vielä muutama kananmuna ja ripaus
juustoraastetta, joka ei ole kuitenkaan välttämätöntä.
Monitoimikoneella ruistaikina valmistuu muutamassa
minuutissa eikä käsinkään tehtynä vie kuin hetken.
Laitoin tuon oman pohjan ulos odottamaan siksi aikaa, kun
putsasin lohen ruodoista, no hitsiläinen siellähän oli jo melkoisesti pakkasta,
joten tuo reunojen taittelu ei sitten mennytkään kuin Strömsössä (älä siis tee
samaa virhettä). Onneksi kaikki reunat eivät haljenneet eikä se vaikuttanut
makuun mitenkään.
RUKIINEN SAVULOHI-BROCCOLIINI GALETTE
Raaka-aineet:
Pohja:
- 2,5 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½- 1 tl suolaa
- 100 g voita
- 1 dl vettä
Täyte:
- 400 g savulohta
- 1 ps broccoliineja (150-200g)
- vettä keittämiseen
- 3-4 rkl kylmäsavulohi tuorejuustoa
- 3-4 kananmunaa
- 1 dl juustoraastetta
- mustaa pippuria
- sormisuolaa tarjoiluun
OHJE:
Puhdista lohi nahasta ja ruodoista.
Keitä broccoliineja pienessä määrässä vettä noin 5 minuuttia.
Aseta uuni 200 asteeseen.
Sekoita jauhot sekä suola keskenään.
Sulata voi ja sekoita se sekä vesi taikinaan tasaisesti.
Muotoile taikina palloksi.
Ota leivinpaperia ja kauli taikinapallo ohueksi levyksi.
Siirrä galette uunipellille.
Levitä kylmäsavulohi tuorejuustoa piirakan pohjalle.
Levitä lohenpalat ja broccoliinit tuorejuuston päälle (jätä
reunoihin noin 2-3 cm tyhjää).
Tee kolot kananmunia varten ja riko ne niihin.
Pyöräytä pippuria myllystä.
Lisää lopuksi juustoraaste.
Paista galettea noin 30-40 minuuttia uunin alatasolla.
Nauti lämpimänä, tarvittaessa käytä sormisuolaa ja limen viipaleita.
Blogista löytyy myös kesäkurpitsasta tehty galette, ohje täältä
Blogista löytyy myös kesäkurpitsasta tehty galette, ohje täältä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti