*kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics
Minulla oli ilo päästä testaamaan sveitsiläistä Le
Gruyère AOP –juustoa bloggareille järjestettävässä juustohaaste reseptikilpailussa, jonka järjestivät Anna.fi, kotiliesi, Switzerland Cheese Marketing Nordics ja Otavamedia.
Itselleni tämä juusto on melko harvinainen herkku ja
olenkin vain kerran aikaisemmin käyttänyt kyseistä juustoa muutama vuosi sitten,
kun innostuin tekemään juustoisia röstiperunoita, btw niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla ja varsinkin tällä juustolla.
Tosin fondueta olen syönyt kerran vuodessa, joten uskonpa,
että myös niissä on maistunut tämä vähintään 6 kk kypsytetty hieno arominen
juusto.
Juusto on saanut nimensä Sveitsin Freiburgin kantonissa
sijaitsevasta La Gruyere – nimiseltä alueelta. Tätä kyseistä juustoa on
valmistettu samalla perinteisellä menetelmällä jo vuodesta 1115 lähtien ja se
on saanut (AOP) alkuperänimitys laatumerkinnän vuonna 2001.
Varsin paljon tarvitaan pastöroimatonta lehmänmaitoa,
peräti 400l, yhden 35 kiloisen juustokiekon tekoon, eikä sen valmistamiseen saa
käyttää mitään lisäaineita, iso plussa siitä!
Tämän ostamani juustopalan maku oli ihan omanlaisensa, tuoksu melko hentoinen ja maku aavistuksen pähkinäinen sekä kevyt ei lainkaan tunkkainen eikä myöskään liian suolainen. Ja vaikka juusto oli melko
tiivistä, niin kuitenkin siivu kielen päällä suli hyvin. Maistelimme juustoa
myös tuoreiden viikunoiden ja suippopaprikoiden kera ja ai että, makunautinto
oli taattu. Minusta taisi tulla tämän juuston fani.
Vaikka juusto on kovaa, niin erittäin hyvin se tosiaan
sopii sellaisiin ruokiin, missä se saa sulaa ja juuri tämän vuoksi sain idean
kokeilla Le Gruyèrestä tehtyä juustokastiketta turskan selkäfileiden kera.
Olisin erittäin iloinen, jos sinäkin osallistuisit äänestykseen tästä linkistä https://anna.fi/kilpailut/ koukuttavat-herkut-juustosta- aanesta-suosikkisi-ja-voita- lahjakortti
KEVYESTI GRATINOIDUT TURSKAN SELKÄFILEET JUUSTOKASTIKKEELLA 4-6:lle
Raaka-aineet:
- 500g turskan selkäfileetä
- 1 pkt prosciutto kinkkua
- 10 cm pala purjoa
- 1 sipuli
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 dl valkoviiniä
- 4 dl kuohukermaa
- 2 dl le gruyère AOP juustoa raasteena sekä 1 dl gratinointiin
- 1 sitruunan raastettu kuori ja ½ sitruunan mehu
- 2 rkl kaprismarjoja
- 70 g tuoretta pinaattia
- 1 dl persiljasilppua
- suolaa ja pippuria
- voita
- ruusukaaleja
OHJE
1. Puhdista ja keitä ruusukaalit, jätä ”al denteksi”.
2. Leikkaa turskan selkäfileet annospaloiksi, mausta
suolalla sekä pippurilla ja kääri ne prosciutto kinkun sisään.
3. Viipaloi purjo ja silppua sipuli sekä persilja. Raasta
juustoa 2+1 desiä.
4. Laita voita pannulle ja paista kalan paloja noin 1,5 minuuttia
per puoli, jonka jälkeen siirrä ne uunivuokaan. Lisää vuokaan myös ruusukaalit.
5. Puhdista pannu,jos tarpeen, muuten lisää voita pannulle
ja paista kevyesti purjoviipaleita sekä sipulisilppua, älä ruskista. Kun
sipulit ovat pehmenneet, lisää 1 rkl vehnäjauhoja pannulle. Anna jauhojen
turvota samalla koko ajan sekoittaen.
6. Lisää seuraavaksi 1 dl valkoviiniä ja anna kiehahtaa.
Kaada seuraavaksi 4 dl kuohukermaa pikku hiljaa pannulle, kun kastike alkaa
poreilla, lisää 2 dl juustoraastetta.
7. Anna kastikkeen kiehahtaa ja mausta sitä samalla
suolalla ja valkopippurilla. Raasta joukkoon sitruunan kuorta ja purista
joukkoon ½ sitruunan mehu. Lisää kastikkeen joukkoon 2 rkl kaprismarjoja,
pinaattia ja persiljasilppu. Sekoita ja kaada kastike kalojen ja ruusukaalien
päälle.
8. Ripottele pinnalle vielä 1 dl le gruyère juustoraastetta ja
paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Lisukkeeksi voit tarjota vihreää salaattia ja keitettyjä
perunoita.
*kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics
*kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics
Herkullisen näköistä ruokaa taas kerran!
VastaaPoistaIhanaa iltaa sinulle Sari <3
Kaunis kiitos Outi ja juu tämä juusto yhdessä herkullisen kalan kanssa teki ateriasta juhlapäivällisen.
PoistaMukavaa joulukuun alkua sinulle <3.