JOULULEIVONTAA, MUHKEA SÄMPYLÄKUUSI





Kaikenlainen leipominen liittyy joulun aikaan vahvasti ja mikäs sen ihanampaa kuin piparien, torttujen ja muiden leivonnaisten tuoksu, joka levittäytyy keittiöstä koko kotiin.


Halusin yllättää ja herättää perheen aamupalalle leipomalla jouluisen sämpyläkuusen. Saahan sitä tällaista vanhaa rouvaakin lapsettaa ja tehdä vähän erilailla asioita joulukuussa, eikö vain J.



Mikään ei estä leipomasta sämpylöistä vaikka tähden muotoista, se on vain omasta mielikuvituksesta kiinni.


Sämpylät ovat briossimaisen kuohkeita sekä pehmeitä ja säilyvät vastaleivotun oloisina pari päivää, mutta pussittaa ne kannattaa vasta seuraavana päivänä leipomisesta (pidä ne liinan alla siihen asti).

Koristeiksi tähän sämpyläkuuseen valitsin focaccialle tyypillisiä kasviksia, kuten oliivia ja paprikaa sekä voiteluun sulatettua voita ja rosmariinin lehtiä ja siemeniksi pistaasipähkinää sekä seesaminsiemeniä.



Jokainen voi tietysti koristella sämpyläkuusen omien mieltymysten mukaan.

Ja tuosta kuusenjalasta sen verran, että kannattaa pyörittää se yhdestä sämpylästä, ettei se näytä "kulkusilta", jos ymmärrät mitä tarkoitan......hah hah haaa



Ja nyt ohjeen pariin...


SÄMPYLÄKUUSI, JOSTA RIITTÄÄ ISOMMALLEKIN PORUKALLE


Raaka-aineet:

  • 5 dl maitoa
  • 1 pkt hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl Myllärin luomu hurjan viljainen sämpyläjauho
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 100g sulatettua voita taikinaan
  • (50 g sulatettua voita valmiin kuusen voiteluun)
  • 1 kananmunan valkuainen sämpylöiden voiteluun

Koristeluun:
oliiveja, juustotäytettyjä paprikoita, fetajuustoa, rosmariinia, seesaminsiemeniä, pistaasipähkinää tai oman mielen mukaan



OHJE:

Lämmitä maito 37 asteiseksi. Kaada kulhoon.
Murenna hiiva sekä 2 tl suolaa ja sokeria kulhoon, sekoita.

Alusta taikinaa ensin 4 dl myllärin luomu sämpyläjauhoilla.

Sulata 100g voita ja anna jäähtyä.

Lisää vehnäjauhoja 7 dl, desilitra kerrallaan, kokoajan taikinaa vaivaten.

Lisää lopuksi sulatettu voi vähitellen taikinan joukkoon.
Laita liina kulhon päälle ja kulho vedottomaan paikkaan (esim uuniin).

Anna taikinan nousta noin 30-45 minuuttia.

Laita leivontapöydälle hiukan vehnäjauhoja ja jaa taikina kahteen noin 50 cm pitkään pötköön.

Leikkaa kämmenellä noin 5 cm pitkiä paloja (tarvitset kuusta varten vähintään 15 sämpylää ja yhden sämpylän jalaksi) ja pyörittele sämpylöiksi.

Aseta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille kuusen muotoon ja peitä liinalla. Anna nousta vielä noin puoli tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Paina pieni kolo sämpylöihin ja täytä oliiveilla, täytetyillä pikku paprikoilla ja fetajuustolla (ota piparimuoteilla halkaistusta fetajuustosta erilaisia paloja).

Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja pistaasipähkinämurua.

Paista sämpyläkuusta uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Sulata 50g voita ja voitele sillä sämpyläkuusi. Ripottele päälle muutama rosmariinin lehti.


TUOKSUVAA  JOULUN  ODOTUSTA  SINULLE  <3

10 kommenttia:

  1. En kestä! Näyttää niin mehevältä ja ihanan aromikkaalta! Fantastinen sämpyläkuusi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Anni <3, sinä se annat aina niin ihanan kaunista ja mieltä lämmittävää palautetta, KIITOS!

      Poista
  2. Onpa hauska ja herkullinen idea. Minun mies varmaan tykkäisi oliivisämpylöistä. Pitääkin joku päivä yllättää hänet leipomuksilla :)
    Kivaa tiistai-iltaa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Outi ihanainen ja kiitos paljon, mut oikeesti joo tää on kiva idea tuoda joko aamu- tai iltapalalle, siitä sitten jokainen voi repiä oman leipänsä.
      Sinulle mukavaa itsenäisyyspäivää <3.

      Poista
  3. Ihana idea! Pitää kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Kaura ja kaunis kiitos 😘. Joulua odotellessa on kiva hassutella 😊.

      Poista
  4. Nyt näyttää kyllä liian herkulliselta - vaan mitenkä tuosta raskii sämpylänsä lohkaista pois;)

    VastaaPoista
  5. Hei Arja ja kiitos 😘. Rohkeasti vain murtamaan omaa palaa ja ainakin meillä, innolla jokainen sämpylän tai kaksi söi.
    Hyvää itsenäisyyspäivää 🇫🇮

    VastaaPoista
  6. Hauska idea ja näyttää ihanan menevältä. Ja ehdottomasti: jouluna saa lapsettaa, iästä viis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna ja kiitos paljon <3. No koska noin lupasit, niin taidan lähteä tästä viikonlopun tonttuiluhommiin :D.

      Poista

Pinterest

My Taste

mytastefi.com

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

Pinterest

Follow by Email

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

aamiainen aamupala aasialainen alkuruoka aurajuusto basilika broileri broilerin jauheliha Crock-Pot fetajuusto fish&chips friteeraustaikina frittimuikku glaseerattu gluteeniton gluteeniton leipä grillattu grillaus hampurilaiset hedelmä helppo helppo ja nopea hunaja härkis illallinen iltapala intialainen kanaruoka intialainen lohicurry italialaiset lihapullat itsetehty juusto jauheliharuoka juhlaruoka juhlat. suolainen leivonnainen juusto juustokastike juustoraaste jälkiruoka jättikatkaravunpyrstö kaaliruoka kakku kala kala-ateria kala-ateria- lohi kalakastike kalakeitto kalapihvit kalapuikko kalaruoka kalkkuna kampelafile kana-ateria kana-ateria. broilerin siivet ja nuijapalat kanaruoka kasvisruoka katkarapu kebabvartaat keitetyt lihapullat keitot keittoruoka keksi kesäkurpitsa kesäkurpitsa gazpacho kesäkurpitsa-pinaattivohveli kesäkurpitsacannellonit kevyttä kirjolohi kookosmaito kukkakaali kylmäsavulohi kylmäsavulohikakku lampaankääpä leipätikut leivonta lihapata lihaperunavuoka lihapullat liharuoka lime lisuke lohifilee lohikeitto lohinuget lohipasta lohitartar lohitortilla lounas makea leivonnainen mandariinikeksi mantelinen suklaabanaanivohveli marinoidut päärynät marinoidut silakkafileet marinoitua punasipulia marja-aronia mozzarella opas tasapainoiseen ja pysyvään ruokavalioon paprika patonki pekoni peruna peura peuralihapullat peuran jauheliha peuran jauhelihapihvit peuran sisäpaisti peuranliha kääryleet peuranlihapullat peuranpaisti piirakka pimientos de padron. täytetyt pikkupaprikat possu possun ribsit possun sisäfile puikulaperuna pulla pullakakku purjo pääruoka reseptit riista teriyaki tuorejuusto vähähiilihydraattinen

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä