VILLAKERÄLEIPÄ! PUMPULIN PEHMEÄ TÄYSVILJA LUOMULEIPÄ

 



Sunnuntai on kyllä paras päivä leivontapäiväksi  ja varsinkin sellainen sunnuntai, kun ilma ei sateen vuoksi houkuttele ulkoilemaan.


Selaisin viikko sitten utubea, jotain biisiä etsien, kun silmiini osui erittäin kaunis ja mielenkiintoisen näköinen leivontavideo. Tuo videon leipä lumosi minut täysin kauneudellaan ja erilaisuudellaan. Videon oli julkaissut withapron.com.


Yritin etsiä lisää tietoa sivustosta Apron, The art of living, siinä kuitenkaan onnistumatta, mutta todella paljon sieltä löytyy kaikkia ihania leivontajuttuja. Jos ymmärsin oikein niin tuota sivustoa yllä pitää joku bloggaaja. Jos sinä tiedät enemmän, niin valaiseppa minuakin.



Tämä kyseinen leipä, "Wool Roll Bread" ja mun vapaasti kääntämäni "Villakeräleipä" sai mut herämään sunnuntaina jo kello 8, en edes keittänyt kahvia ensin, niin kova hinku oli leipomaan.


Leipä on melko työläs, sillä sitä nostatetaan 3 kertaan, joten varaa aikaa noin 3 tuntia. Sillä aikaa on hyvä juoda niitä aamukahveja ja nauttia rauhassa kunnon aamupalasta.




Alkuperäisessä ohjeessa käytetään valkoisia jauhoja, mutta halusin korvata ne täysjyväisillä luomujauhoilla. Taikina on toki hiukan raskaampi näillä jauhoilla, joten suosittelen laittamaan reilun teelusikallisen verran kuivahiivaa. 




Voi miten maukas, pehmeä ja kaunis tästä leivästä tulikin. Tämä leipä ei tarvitse päälleen kuin nokareen  sormisuolalla maustettua voita! Ja jos makeanhammasta kolottaa, niin toki voit sipaista nutellaa tai hilloa päälle, sopii siis hyvin nauttia silläkin tavalla.


VILLAKERÄLEIPÄ (Wool roll bread)


  • 80 ml 42 -asteista maitoa
  • reilu 1 tl (3,1g kuivahiivaa) 


  • 300g Myllärin luomu erittäin viljainen sämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 30g (2,5 rkl) hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1dl kuohu/vispikermaa

  • leivän sisälle mantelilastuja, tilkka maitoa voiteluun

Paisto lämpötila 170 kiertoilma,   n. 17-20 minuuttia 

Vuokakoko 18-20 cm


1. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Anna tekeytyä 5 minuuttia.


2. Mittaa leivontakulhoon 300g jauhoja sekä suola ja sokeri. Sekoita.


3. Riko kananmuna kulhoon ja kaada 1 dl kermaa sekaan.


4. Valitse taikinakoukku ja ala sekoittamaan taikinaa. Kun maito-hiivaseos on seissyt tarpeeksi kauan, kaada se taikinakulhoon. Jatka sekoittamista 10-15 minuuttia, ainakin niin kauan, että taikina on nätisti irronnut kulhon reunoista ja kaikki siemenet ovat taikinan sisällä. Pyörittele valmis taikina palloksi ja laita takaisin kulhoon.


5. Laita sitten liinalla peitetty taikina kohoamaan tunniksi. 


6. Ota kohonnut taikina kevyesti jauhotetun leivonta-alustan päälle ja jaa taikina viiteen osaan.


7. Ota yksi leikattu taikinanpala käteen ja kääntele kolmion muotoiset sakarat taikinapallon keskelle ja pyöritä palloksi. Tee näin kaikille viidelle ja jätä kohoamaan alustalle 15 minuutiksi liinalla peitettynä.


8. Voitele kakkuvuoka ja leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen paperi vuuan pohjalle..


9. Ota seuraavaksi yksi taikinapallo leivinpöydälle ja kauli se soikion muotoiseksi, n. 15 cm pitkäksi ja ohueksi. Leikkaa pituussuunnassa ohuita viiltoja veitsellä taikinan puoliväliin asti (jätä toinen puolileikkaamatta). Katso kuvaa alla. Laita seuraaksi leikaamattomaan osaan noin ruokalusikallinen mantelilastuja , käännä hiukan leikaamattoman osan sivuja keskelle ja rullaa taikina keräksi. Laita voideltuun vuokaan. Jatka samoin niin, että kaikki taikinapallot on täytetty, leikattu ja rullattu kakkuvuokaan. Peitä vuoka liinalla ja anna nousta vielä tunti.



10. Lämmitä keirtoilmauuni 170 asteeseen ja voitele leipä tilkalla maitoa. Paista leipää uunin alatasolla noin 17-20 minuuttia.


11. Anna leivän hiukan jäähtyä ennen vuuasta poistamista, nauti yrteillä ja sormisuolalla maustetulla voilla tai sivele päälle nutellaa tai hilloa.

6 kommenttia:

  1. No enpä ole hetkeen nähnyt näin kaunista leipää. Kaunis ja varmasti myös herkullinen.
    Ihanaa naistenpäivää sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Outi ❤️. Juuri tuo leivän ulkomuoto saikin mut kokeilemaan tätä leipää, kaunis ja maukas.
      Hyvää naistenpäivää myös sinulle Outi 🌹

      Poista
  2. Tosi ihanan ja erikoisen näköinen leipä:) Oikein hyvää viikkoa Sari:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kaunis leipä ja vaikka se aikaa viekin, niin lopputulos korvaa kaiken.
      Aurinkoa ja iloa sinunkin viikkoon Jael ❤️

      Poista
  3. Upean näköinen ❤️ Ei liian työläs, taikinahan kohoaa kuitenkin itsekseen ja sillä välin voi tosiaan vaikka juoda kahvit ja lukea päivän lehden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Tuuli ja tosiaan nuo nostatusajat voi tehdä ihan muuta, vaikka siivota, hah hah haa!

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo
Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä