ISOÄIDIN PARHAAT RESEPTIT, KIRJA-ARVOSTELU


Kukapa meistä ei muistelisi rakkaudella omia isoäitejään, heidän lämpöisiä sekä turvallisia sylejä ja niitä heidän laittamia, muistoissa edelleen tuoksuvia herkullisia ruokia.

           ”mummot ovat kasvattajia, neuvojia,                               opettajia ja rakkauden osoittajia”

Itselläni tulvahti ainakin hymy huulille ja toisaalta taas kyynelkin silmään selatessani tätä syksyn uutuus keittokirjaa, Isoäidin parhaat reseptit.

                 Hunajaleipä, joka sopii mainiosti myös                           voileipäkakkujen valmistukseen.

Teoksesta löytyy paljon omankin lapsuuden ajan reseptejä, joista joihinkin niistä liittyy erityisen iloisia ja onnellisia muistoja.


         peltipiirakka

Sain tämän Sari Spåran uutuus keittokirjan arvosteltavaksi noin pari viikkoa sitten ja arvaa vaan montaako reseptiä olen jo kokeillut ja montako on suunnitteilla? No vastaukseksi saat, että tämän teoksen (paksun sellaisen/470 sivua) kaikki reseptit on todennäköisesti pakko pikku hiljaa leipoa ja kokata läpi.

 puolukkaleivokset, näitä olen tehnyt jo viime vuonna, aah!       niin herkullisia

Ensimmäisenä ruokana, joka on sadonkorjuun takia hyvin ajankohtainen, valmistin punajuuri-jauhelihakastiketta ja voi veljet meidän perhe oikeasti rakastui siihen niin, että sitähän laitettiin samalla viikolla vielä uudestaan. Kirjoitan tuonne loppuun ohjeen siitä sinullekin.

       oma kuva, punajuuri-jauhelihakastikkeesta

Ison urakan on Sari todella tehnyt kootessaan isoäitiensä sekä tätiensä rakkaita reseptejä tähän ainutlaatuiseen keittokirjaan.

      ranskalaiset marengit, näitä on ensi töiksi kokeiltava

Varmasti se on ollut kova ponnistus, mutta todettakoon, että usean keittokirjan kirjoittaneena (oisko jo peräti 9), hänellä on vankka kokemus takana ja niin upea ote tämänkin kirjan osalta.

           tiikerikakku, näitä ihania kuivakakkujen reseptejä               löytyy kirjasta useita

Sarin mukaan kirjaan päätyneet reseptit sisältävät monta tarinaa, joita hän on lapsena kuullut mummojen suista samalla, kun he ovat hänelle ruokiaan valmistaneet.

        kuorutettua kuhaa valkoviinikastikkeessa, tätä ensi              pyhänä kiitos!

Kirjan reseptit on kirjoitettu selkeästi ja helposti noudatettaviksi. Ja mikä ihaninta, jokaisen reseptin vieressä on kuva, josta vähintään selviää lopputulos.

         ruishapanleipää, myös hapanjuuren ohje löytyy

Mä rakastan visuaalisuutta ja siitä saa totisesti nauttia tätä kirjaa selatessa.Vaikka kuvat ovatkin astioineen tätä päivää, on kirjailija saanut niihin aidon ja perinteistä ruokaa tuovan tunnelman, arvostan!

             Hannatädin kakut

Kirja tarjoaa reseptejä pääruuista lisukkeisiin, leivistä leivonnaisiin, puuroista säilömiseen ja bonuksena perinteisen joulun ajan herkkujen valmistamiseen. Myös mehujen ja muutaman drinksunkin ohje löytyy resepteistä.

    sekametelisoppa, yksi parhaimmista kiisseleistä mitä tiedän

Muistatko koska olet laittanut silakkalaatikkoa tai tarvitseko apua lohen savustukseen? Tiedätkö mitä tulee Markkaskan kanapataan vai pitäisikö valmistaa kanaviillokkia? Mitä on tirripaisti vai haaveiletko leipovasi itse lanttu- tai muikkukukon? Näihin kaikkiin löydät reseptin kirjan sivuilta.

   pumpernikkelit ja muuten aika monen makeisen ohje on         myös taltioitu kirjaan 

Halusin esitellä kirjaan sinulle, sen kauniiden kuvien muodossa, joten olen sijoitellut niitä sinne tänne (kirjan sivuilla ne kuitenkin vasta pääsevät oikeuksiinsa).

       Tiedätkö mitä nämä ovat? No syrnikkejä, eräänlaisia             lettusia.

Ja jos minulta kysyttäisiin, niin suosittelisin tätä kirjaa ainakin kaikille niille, joiden mummujen herkut elävät muistoissa. Tässä jos missä, olisi oiva joululahjaidea niin tyttärille kuin omille pojillekin. Näitä perinneruokia tulee vaalia keittiössä!

            jouluinen rusinakakku

Kiitos tästä kauniista ja tunnelmallisesta kirjasta, sen aidoista ja rehellisesti ruokaa kunnioittavista resepteistä.

Tämän kirjan uskon tuovan hyvää mieltä sekä lämpimiä muistoja moneen keittiöön.

Ja lopuksi vielä se luvattu resepti kirjasta:

         oma kuva

PUNAJUURI-JAUHELIHAKASTIKE


  • 3 suurta punajuurta
  • 1 suuri sipuli
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 25 g voita
  • 3 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1/2 tl valkopippuria (taisin itse laittaa 1 tl, tykkään valkopippurista)
  • 1/2 tl meiramia
  • 150 g smetanaa


1. Kuori ja raasta punajuuret ja sipuli karkeaksi raasteeksi.

2. Kuumenna voi korkeareunaisessa suuressa kasarissa. lisää raasteet joukkoon ja kuumenna hetken aikaa samalla sekoitellen.

3. Lisää joukkoon jauheliha ja jatka paistamista vielä muutama minuutti samalla sekoitellen.

4. lisää kasariin vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Peitä kannella ja anna ruoan hautua kypsäksi miedolla lämmöllä noin 1/2 tuntia.

5. Sekoita smetana kastikkeeseen ja tarjoa lisukkeineen.

Itse lisäsin vielä 100 g aurajuustoa raastettuna joukkoon ja juu, kieli meni todellakin mukana.

Kirjan voit tilata esim. täältä

*kirja saatu arvosteltavaksi

4 kommenttia:

  1. Kiitos rakas kaimaseni tästä kauniista postauksesta <3
    Ihan tuli kyynel omaankin silmään, kun luin tämän. Arvostan kovasti, että otit kirjan näin kauniisti vastaan. En voi kuin ihastella myös sinun ottamiasi ruokakuvia ja varsinkin tätä punajuuri-jauhelikastiketta. Niin kuin olen ennenkin sanonut, olet niin taitava!
    Iso, iso kiitos Sari, olet kultaa <3

    VastaaPoista
  2. Tiedätkö Sari, että olen oikeasti kaivannut tällaista jo pidemmän aikaa. Tätä lukiessa tulee niin paljon muistoja mieleen, ne lapsuuden kesät, kun siskon kanssa vietettiin Elma mamman luona, perunat ja mansikat nostettiin itse maasta, ongella käytiin ja mamma valmisti meille niin herkullisia aterioita, saispa edes yhden päivän vielä siitä nauttia. Tämän kirjan mä haluan myös tyttärelleni ostaa ja hän laittakoon omille pienille sieltä ruokia, perinne jatkukoon❤️.
    Mitä parhainta syksyä sinulle ystäväiseni ��❤️��

    VastaaPoista
  3. Kyllä heti tuli isoäidin reseptistä mieleen kaupunkimummin lihapullat ja pannari ja maalla olevan mummin leivät ja piirakat <3
    Ihanaa viikonloppua sinulle Sari <3

    VastaaPoista
  4. Eikö ookki jännä juttu miten ne mummin herkut pysyy aina mielessä ja niitä rakkaudella muistelee ❤️
    Kivaa viikonloppua myös sulle Outi 😘

    VastaaPoista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

Follow by Email

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä