Näin pimeään ja kylmään vuodenaikaan kaipaa koko
kehoa lämmittäviä aterioita. Keitot ainakin meidän perheessä ovat silloin
omiaan.
Muistelin erästä italialaista keittoa viime
talvelta ja sitä hiukan muokkaamalla syntyi tämä Toscanalainen kanakeitto.
Aitoon Toscanalaiseen keittoon tulee tulisia raakamakkaroita,
mutta korvasin ne broilerin jauhelihalla eikä muuten keitto yhtään kalvennut
siihen aitoon verrattuna.
Pehmeyttä ja syvyyttä keittoon tuovat pekoni ja
kerma. Lehtikaalista soppa saa ihanan vihreyden ja aavistus chiliä ja
cayennepippuria tuovat sen lämmön.
Tämä on oikeastaan melko juhlava keitto, joka
varmasti ihastuttaisi myös ruokavieraat.
TOSCANALAINEN KANAKEITTO
Raaka-aineet:
- 400 g broilerin jauhelihaa
- 1 pkt pekonia
- 6 perunaa (n.800g)
- 1 sipuli
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 l lehtikaalia (n.200g)
- 9 dl vettä
- 2 kanafondia
- 1 pieni chilipalko
- (1/4 tl cayennepippuria jauheena ei pakollinen)
- ½ tl pippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 3 rkl öljyä paistamiseen
- 4 dl kuohukermaa/ruokakermaa
- 1 dl parmesan juustoraastetta
OHJE:
Kuori perunat ja viipaloi ne esim. mandoliinilla
n. 3 mm paksuiksi viipaleiksi.
Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet ja siivuta
chilipalko.
Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Poista paksu
lehtiruoti ja revi lehdet paloiksi.
Ota pekoniviipaleet pois paketista ja leikkaa
viiteen osaan. Irroita palat toisistaan.
Laita paistinpannu liedelle, lämmitä pannu (lisää
pekonipalat kylmälle pannulle) ja paista pekonit rapeiksi. Kaada valmiit
kattilaan.
Paista pekonin rasvassa sipulisilppu,
valkosipulinkynnet ja chiliviipaleet muutaman minuutin ajan, niin että ne
hiukan pehmenevät (älä ruskista) ja kaada kattilaan.
Lisää pannulle 3 rkl öljyä ja paista broilerin
jauheliha. Mausta jauhelihaa ¼ tl suolaa ja ½ tl pippuria sekä 1 tl paprikajauhetta
(1/4 tl cayennepippuria ei pakollinen). Kaada kattilaan.
Lisää perunaviipaleet kattilaan.
Lämmitä 9 dl vettä ja liuota 2 kanafondia. Kaada
kattilaan.
Keitä keittoa ensin noin 5 minuuttia.
Lisää lehtikaalisilppu ja keitä keittoa vielä n.
10 minuuttia kunnes perunat ja lehtikaalit ovat kypsyneet.
Lisää lopuksi 4 dl kuohukermaa/ruokakermaa ja kiehauta.
Kun keitto on valmis, ripauta pinnalle parmesan
juustoraastetta ja laita loput erillisessä astiassa tarjolle.
BUON APPETITO!!!
Onpa herkullisen näköinen keitto. Keittoja tulee kyllä syötyä enemmän kun ilmat kylmenee.
VastaaPoistaMukavaa maanantai-iltaa!
Kaunis kiitos Outi ja juu keitot sekä padat on ihan parasta talviruokaa 😋
PoistaOnpa herkullista. Meillä on pakkasessa itse tehtyjä mausteisia makkaroita, niitähän voisin kokeilla tähän!
VastaaPoistaWow Tuuli, mä muistan sun postauksen niistä itsetehdyistä makkaroista, tulis muuten varmasti hyvä keitto, laitahan kuvaa sitten tulemaan!
PoistaNyt hävettää tunnustaa, etten ole koskaan käyttänyt broitsun jauhelihaa. Keittija tykkäisin tehdä enemmänkin, sillä useamman päivän ruoka kerralla on aina plussaa. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun 😊
VastaaPoistaNo mutta, nyt jos koska on sen broiskun jauhelihan aika :). Saat keittoa ja uuden makuelämyksen yhtä aikaan :).
Poista