SITRUUNASIRKKIKSET JA PAAHDETUT ENDIIVIT





                                      *yhteistyössä Entis

Syötiin miehen ja siskon kanssa eilen kyllä melkoista gourmeeta, että harvoin arkisin sellaista suuhun laitetaan.  Toki ruuanlaittoon piti panostaa astetta tai jopa kahta enemmän, mutta lopputulos todellakin palkitsi kaiken vaivannäön.

Raaka-aineet aterialla olivat suurimmaksi osaksi ihan peruskauraa, mutta yllätyksen virkaa ruoassa toimitti erittäin proteiinipitoiset (maksimissaan peräti 70%) lihan korvikkeet eli Sirkkikset.


Olin erittäin iloinen, kun kuuden nuoren perustama turkulainen hyönteisalan yritys, Entis (Entomophagy Solution Oy),  tarjosi minulle kokeiltavaksi  näitä tuottamiaan jauhelihan korvikkeita.

Ensipuraisu kylmää grillimaustettua sirkkistä ei kyllä herättänyt minkäänlaista intoa tai himoa tuotetta kohtaan, tosin eihän se jauhelihakaan miltään maistu ennen kuin se on maustettu ja valmistettu. Onneksi grillimauste ei kuitenkaan maistunut, pikemminkin suuhun tuli jauhomainen ja oikeastaan melko mitäänsanomaton maku.


Mutta sitten pienen tuumailun jälkeen sain oivan ajatuksen, mitä tästä kasvisproteiinia ja sirkkajauhoa sisältävästä tuotteesta kokkaisin.

Pitkän aikaa oli täytetyt endiivit olleet mielessä (olihan edellisten syömisestä mennyt jo tovi) ja Sirkkikset toimivat tässä vallan mainiosti, lisäksi vielä muita kasviksia, niin monipuolinen, terveellinen ja oikeasti tosi herkullinen ateriakokonaisuus oli valmistumassa.


Aterian ytimenä ja kokonaisuuden sitovana makuna toimi sitruuna. Ensin keittelin porkkanat al denteksi, jonka jälkeen paahdoin ne vielä uunissa. Pohjaksi valmistin sitruuna-voivaahdon, endiivit keitin mausteliemessä ja nekin vielä paahdettiin pannulla. Sirkat paistoin voi-öljyseoksessa ja mausteeksi ne saivat niin sitruunamehua kuin sitruunapippuria ja toki ripauksen suolaa. Punasipulin lehdet pikkelöin nopesti ja parsat kiehautin pienellä suolalla maustetussa vedessä. Pikantin maun antoi vielä uunissa paahdetut valkosipulinkynnet, joista valmistin smetanan kanssa tahnan.

Sitruuna sopi vallan mainiosti Sirkkoihin ja antoi raikkaan sekä täyteläisen maun, hassua, mutta näin pienellä maustamisella tämä tuote nousi uusiin sfääreihin.  Ja voisin jopa väittää, että moni ei arvaisi edes syövänsä sirkkoja.


Sirkat tulevat varmasti olemaan tulevaisuuden ruokaa, sillä niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa paljon vähemmän vettä kuin lihantuotanto.
Näitä grillimaustettuja sirkkoja löydät parhaiten Prismoista ja yhdestä paketista riittää useampaan annokseen.

Muihin Etniksen tuotteisiin voit tutustua täällä ja samalla lukea enemmän myös yrityksestä.

Myös paljon reseptejä miten käyttää sirkkiksiä löydät googlettamalla.



SITRUUNASIRKKIKSET JA PAAHDETUT ENDIIVIT


  • 4 Endiiviä (salaattisikuri)
  • 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
  • 1 punasipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 valkosipuli
  • 3-4 rkl smetanaa
  • voita
  • 2 sitruunaa
  • hunajaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 fond du chef kanafondi/vegetable


SITRUUNA-VOIVAAHTO

  • 100g voita
  • 1,2 dl vettä
  • 1 fond du chef kanafondi
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • suolaa tarvittaessa


Sulata voi kattilassa ja anna sen hetki hautua. Kuumenna vesi mikrossa ja liuota kanafondi siihen, sekoita voin sekaan. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunan mehu (ensin puolikas)kastikkeeseen. Lisää kerma ja mausta tarvittessa tilkalla suolaa. Kiehauta ja ota syrjään. Ennen tarjoilua kuumenna kastike pikaisesti uudelleen ja vaahdota se sauvasekoittimella.

ENDIIVIT

  • 4 endiiviä
  • 1,5 l vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 50g voita
  • 2-3 rkl sitruunamehua


Mittaa vesi kattilaan, lisää hunaja, voi ja sitruunamehu.
Kun vesi kiehuu lisää puolitetut endiivit joukkoon ja keitä noin 4-5 minuuttia. Nosta reikäkauhalla paperin päälle kuivumaan. Paahda endiivejä ennen tarjoilua tilkassa voita sisäpuolelta.

PAAHDETTU VALKOSIPULI-SMETANA

  • 1 Valkosipuli
  • 3-4 rkl smetanaa
  • öljyä, suolaa


Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta. Kuori valkosipulinkynnet, laita pieneen uunivuokaan ja pirskota hiukan öljyä päälle. Paahda kynsiä noin 8-10 minuuttia, jäähdytä ja soseuta mikserillä. Lisää smetana ja mausta tilkalla suolaa. Laita kylmään odottamaan.

SITRUUNASIRKKIKSET

  • 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
  • voita ja öljyä
  • noin puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa ja sitruunapippuria


Lisää pannulle nokare voita sekä pari rkl öljyä. Kun pannu on kuuma lisää sirkkikset ja paahda niitä hetki, kunnes pinta on rapea. Purista sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla.

PIKKELÖITY PUNASIPULI

  • Punasipuli
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 4 rkl sokeria
  • 6 rkl vettä


Kuori sipuli ja leikkaa ensin puoliksi ja puolikkaat vielä puoliksi, irrota lehdet toisistaan. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi ja lisää sipulin lehdet, anna jäähtyä ja laita kylmään odottamaan.
Keitä porkkanat nippa nappa kypsiksi ja paahda ne pikaisesti grillivastuksen alla, pirskota ennen sitä hiukan öljyä pintaan. Keitä parsoja muutama minuutti.
Kokoa annos
Laita sitruuna-voivaahto ensin lautaselle, nosta endiivin puolikas tai kaksi lautaselle kastikkeen päälle. Annostele sirkkiset endiiveille. Lisää pikkelöidyt sipulit ja laita nokare valkosipuli-smetanaa muutamalle lehdelle. Asettele porkkanat ja parsat lautaselle.

HYVÄÄ RUOKAHALUA, TOIVOTTAVASTI MYÖS SINÄ KOKEILET SIRKKOJA!

10 kommenttia:

  1. Oli kyllä Gourmeeta kerrakseen <3 <3 <3 ihana makunautinto ja kokemus ☆♡☆ kiitos ja halaus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi avusta sisko rakas ❤️, näitä tehdään kyllä varmasti uudelleen!

      Poista
  2. Aikas namilta näyttää. Meidän perheestä poika on ainoa, joka on sirkkoja maistanut. Ne olivat paahdettuja ja poika sanoin maun muistuttavan pähkinää.
    Herkullista loppuviikkoa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi 😘 ja juu sirkoista varmasti saa maustamalla mitä vain hyvää.
      Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle 😘

      Poista
  3. Ensiajatus sirkoista oli minulla kieltämättä hyvinkin ristiriitainen. Kun uskaltui maistamaan niin saikin heti todeta, että sirkat on tosi maukkaita. Ja kuten Outi tuolla aikaisemmassa kommentissa mainitsikin, niin ainakin paahdetut sirkat maistuvat tosiaan vähän pähkinältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta puhut, onhan nämä melko erikoista syötävää, mutta annas olla kun rohkeasti kävi kiinni, niin syötäväähän ne nämäkin on. Sain peräti tyttärenkin maistamaan, joka on suuri ihme :)

      Poista
  4. Sari tätä saattaisin erehtyä syömään, koska näyttää niin herkulta. Mutta en tiedä mikä mulla on noiden sirkkisten kanssa? En pysty ajatella syöväni. Voisitko rohkaista mua ja tätä ötökkäkammoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Anni, aika monella on tuo sama kammo, mutta niin kauan kun tuotteet näyttävät ihan muulta kuin sirkoilta, niin hyvinhän se silloin sujuu :).

      Poista
  5. Näyttää herkulliselta ja reseptit ovat upeita. Pakko silti sanoa, että sirkat eivät oikein innosta. Taidan proteiinit hankki tulevaisudessakin muualta... sitruuna-voivaahtoa sen sijaan taidan tehdä ihan piakkoinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ymmärrän Tuuli, on ne vielä melko eksoottisia proteiinin lähteitä.
      Ja tuo sitruuna-voivaahto.....Ooh... niin herkkua, mulla myös tulossa kampasimpukoita tällä samaisella kastikkeella.

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä