Aina määrätyin ajoin makumuistoista putkahtaa mieleen tuo mehevä ja ah niin ihanan suolainen ruoka
eli Janssoninkiusaus.
Näin talvella se kutkuttaa mieltä vielä enemmän kun ulkona
vihmoo oikein kunnon pakkanen.
Eihän silloin muu auta kuin ottaa tarvikkeet
esille ja alkaa kokkailemaan.
Mutta, mutta ... jospa tällä kertaa jotain uutta ja hiukan
erilaista.
Tuumasta toimeen ja lähdin tutuista aineista työstämään
kiusauksesta piirakkaa.
Niin herkullinen ja makuhermoja hivelevä siitä syntyi, että
haluaisin nyt tälle piiraalle ihan oman nimen.
Kiinnostaisiko sinua leipoa tätä ja keksiä piiraalle nimi?
Pikku palkinnolla ajattelin voittajaa muistaa.
MERIMIEHEN MUIJAN ANJOVISPIIRAKKA
Raaka-aineet piiraspohja:
- 250g voita huoneenlämpöisenä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl ruisjauhoja
- 2 rkl kuivattua ruohosipulia
- ¼ tl suolaa
- 4 rkl kylmää vettä
- vuokasprayta voiteluun
Raaka-aineet täyte:
- 4 isoa keitettyä perunaa
- 1 purjo
- 1-1 ½ tl pippurisekoitusta
- 2 dl kuohukermaa
- 200g ruohosipulituorejuustoa
- 150-200g ravintola-anjovista
- 175g juustoraastetta
- 3-4 rkl anjovislientä
- 2-3 rkl sitruunamehua
- 4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset erikseen
OHJE:
Valmistetaan ensin piirakkataikina.
Sekoita jauhot, kuivattu ruohosipuli sekä suola keskenään.
Lisää jauhoseokseen voi kuutioina ja nypi massa murumaiseksi.
Lisää lopuksi kylmää vettä.
Voitele 25x25x5 vuoka vuokaspraylla ja painele taikina
pohjalle ja reunoille. Laita kylmään noin 15-20 minuuttia.
Aseta uunin lämmöksi 190 astetta (kiertoilma).
Tehdään täyte tällä välin.
Kuori hyvin jäähtyneet perunat ja viipaloi ne.
Pese purjo ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
Sekoita kulhossa kuohukerma ja tuorejuusto. Lisää seokseen
juustoraaste, anjovisliemi, sitruunanmehu sekä kananmunan valkuaiset.
Esipaista piirakkapohjaa noin 10 minuuttia uunissa.
Lado perunaviipaleet esipaistetun piirakka pohjan päälle ja ripottele
päälle pippuria. Laita seuraavaksi päälle purjorenkaat.
Leikkaa anjovisfileistä ohuempia, jos käytät
ravintola-anjoviksia, muuten laita ne seuraavaksi sinne tänne vuokaa.
Tee täytteeseen pieniä kuoppia ja kaada rikotut keltuaiset
niihin.
Lopuksi kaada kerma-juustoseos vuokaan ja laita piirakka uunin
alaosaan ja jatka paistamista noin 35 minuuttia, kunnes piirakka on valmis.
Nyt varmaan ihmettele tuota munien erottelua, mutta mielestäni
piirakka jää kauniimman väriseksi ja se ei pala eikä tummu liikaa.
Anna piirakan hiukan jäähtyä ja voit tarjotessa laittaa
tilliä, persiljaa, timjamia tai vaikka rucolaa piirakan päälle.
Voit myös viimeistellä piirakan muutamalla murskatulla
viherpippurilla.
HYVÄÄ RUOKAHALUA JA OLISIPA KIVA JOS OSALLISTUT
NIMIKILPAILUUN JA MUUTENKIN JÄTTÄISIT JOTAIN VIESTIÄ ALLEKIRJOITTANEELLE.
Kokeiluun. Nimi vois olla Janssonskan parempi piiras
VastaaPoistaKiva kuulla Leena :) ja mukavaa sunnuntaita :). Kiitos nimi ehdotuksesta.
PoistaNo näyttääpä ihan hitsin hyvältä ja ruoan nimikin on mitä hauskin. <3 Ihanaa viikonloppua <<3
VastaaPoistaKiitos paljon Tiia ja aurinkoista sunnuntaita :).
PoistaJos ei merimiehen muija kelpaa, niin olkoon sitten kalamiehen kaiho :)
VastaaPoistaHeissan Hannu ja kiitos hauskasta nimi ehdotuksesta :).
PoistaNo jopas on piirakka! Mielenkiintoinen kokeilu ja kuvat antavat ymmärtää, että tämä on todellista herkkua! Huono olen keksimään yhtä hauskaa tai kilpailevaa nimeä, mutta osallistun silti: Se parampi Janssoninpiirakka :)
VastaaPoistaHei Anni ja kiva kun osallistuit nimikilpailuun. Loistavaa uutta viikkoa sinulle!
Poista