Sain muutama viikko sitten ”Bloggaajan käsikirjan”
arvosteltavaksi. Kirja herätti heti mielenkiintoni, sillä pitihän minun
selvittää olinko tehnyt mitään oikein tai ylipäätänsäkään olenko vieläkään ”oikea”
bloggaaja.
Opuksen on kirjoittanut Minna Luoma alias Rouva Sana,
jota siteerataan tarinankertojaksi, sisällöntuottajaksi, toimittajaksi ja
bloggaajaksi. Ja varsin pitkän tien, reilun
parikymmentä vuotta, hän on kirjoittajana sekä toimittajana kulkenut.
Syy kirjan kirjoittamiseen lähti ajantasaisen
perustietoteoksen suuresta tarpeesta ja tietojen löytymisestä yksien kansien
välistä.
Minustako bloggaaja?
Blogin avulla voit kommunikoida suoraan asiakkaiden,
seuraajien, lukijoiden ja sekä potentiaalisen kohderyhmäsi kanssa ja auttaa
heitä juuri silloin, kun he sinua eniten kaipaavat.
Saat mahdollisuuden jakaa arvokasta tietoa sekä markkinoida
nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Blogin pitäminen on varsinkin yrityksille oman osaamisen
ja palvelujen näkyväksi tekemiselle yksi parhaimpia keinoja, se tukee muuta
verkossa tapahtuvaa sisältömarkkinointia.
Bloggaajan käsikirjan pääpaino on tavoitteellisessa
bloggaamisessa. Tosin tästä opuksesta on paljon apua ja hyötyä myös harrastajakirjoittajalle, jollaiseksi itsekin lukeudun.
MIKSI BLOGATA?
Se, miksi itse lähdin noin kolme vuotta sitten
bloggaamaan, oikeastaan melko
untuvikkona, olikin muutamien seuraamieni bloggaajien kehotus oman blogin perustamiselle.
Olin ennen blogia Saaran lautasella aktiivisesti mukana Facebookiin perustettujen ruokaryhmien jäsenenä. Kokkailin
ja kuvasin valmistamiani aterioita näihin ryhmiin. Jaoin ohjeita ja vastailin
kysymyksiin. Moni sitten tuskaili, kun reseptit hävisit sivuilta alta aikayksikön. Oli siis mietittävä, kuinka nämä reseptit jäisivät ”elämään” ja blogi
oli paras keino siihen.
Alku oli kyllä melko hankalaa. Piti opetella oikeastaan
kaikki alusta asti ja tällä tarkoitan ihan perusWordin käyttöä ja ennen kaikkea kirjoittamista.
Eihän noissa Fb-ryhmissä tarvinnut kuin kirjoittaa reseptit. Onneksi sain hyvän
ystäväni ja bloggaajakollegan Tiinan Tinskunkeittiöstä auttamaan varsinaisen
blogipohjan perustamisessa.
Kuvien siirtämisen ja käsittelyn opettelemiseen meni myös
tovi, mutta innostukseni oli valtava. Sitä ei haitannut edes blogin
ensimmäisten kuukausien aikana sattunut iso vedätys. Minut haluttiin mukaan
sisällöntuottajaksi erääseen mediasivustoon. No tottahan toki olin erittäin
otettu saamastani huomiosta, mutta kuinkas sitten kävikään.
Alussa luvattiin ummet ja lammet, kiristettiin ja
haukuttiin yöllisillä kännisillä messengeriviesteillä. Ensin syytin itseäni ja stressasin,
kunnes uskalsin puhua asiasta kotona ja sitten yhteisössä olevien muiden bloggaajien
kanssa. Reilu neljä kuukautta ehti
kuitenkin kulua ennen irtisanoutumista ja olin melko loppuun palanut ja sen
vuoksi myös kyllästynyt koko bloggaamiseen. Mietin, että tätäkö se bloggaaminen todellisuudessa sitten on. Kesäloma kuitenkin auttoi ja alkoi
jo naurattamaan koko episodi. Oikeastaan aloin säälimään kyseistä herraa ja
avasihan se silmät, mitä ja mihin kaikkeen voi päätyä verkossa. Neuvoni sinulle
onkin se, että ole tarkka ja ota selvää mihin olet liittymässä. Sinänsä
puolustan ja rohkaisen liittymään blogiyhteisöön, sitä kautta saat helposti
apua ja se on myös mainio tapa verkostoitua ja tutustua muihin bloggareihin.
Tosiaan kolme vuotta ensimmäisestä julkaisusta on jo
ehtinyt kulua ja melko monta juttua olen maailmalle julkaissut (277) ottaen
huomioon sen, että olin sairauden vuoksi syrjässä reilun vuoden.
Kirjoitukseni ja blogien tarinat syntyvät kulloinkin omien
mielihalujeni ja kaupassa olevien tarjousten mukaan. Ja koska olen
ruokabloggaaja, myös sesongeilla on suuri merkitys.
Oman blogin tukena minulta löytyy myös Fb-sivut,
Pinterest sekä Instagram ja tuo jälkimmäinen on itselleni suurin innoittaja.
Instagramista löytyvät kuvat saavat minut ja keittiön kehräämään. Sieltä löytämäni kuvat, jos mitkä, tarjoavat inspiraatiota omien reseptien kehittelyyn ja kokeilemiseen. Harvoin, jos
koskaan teen valmiin reseptiikan mukaan mitään.
Mitä opin ja mitä jäi käteen Bloggajaan käsikirjasta?
No ainakin se vahvisti sen, että blogi on tätä päivää ja minulla on jotain tarjottavaa lukijoilleni.
Blogin pitäminen on paitsi kivaa, se myös antaa paljon.
On siis minusta itsestäni kiinni, kuinka paljon satsaan siihen aikaa ja
asettamalla riittävät tavoitteet, voin saavuttaa vaikka ja mitä.
Olipa ihana lukea kirjasta jo pidempään blogganneiden ja yrittäjinä toimivien mietteitä bloggaamisesta.
Kirjoittajana minun täytyy lukea enemmän muiden
bloggaajien julkaisuja ja panostaa enemmän omaan tyyliin. Myös otsikointiin täytyy panostaa,
jos haluan tulla nähdyksi.
Täysin uutta minulle oli tuo hakukoneoptimointi,
siihen pitääkin perehtyä enemmän.
Valokuvilla on suuri merkitys blogissa. Minä niin odotan, että pääsisin pian uudelle valokuvauskurssille.
Sinä, joka vielä harkitset oman blogin perustamista, älä enää epäröi, sillä tämän upean ja kattavan Bloggaajan käsikirjan avulla onnistuminen on taattu!
Onnittelut sekä suuret kiitokset sinulle Minna ihanainen mainiosta ja
syväluotaavasta opuksesta, kirja herätti paljon ajatuksia ja sen neuvoista on apua pitkään.
Haluan päättää tämän kirja-arvostelun Minnan itsensä
sanoihin:
”MIKÄÄN
TARINA EI OLE LIIAN PIENI
KERROTTAVAKSI”
Kirjan saat tilattua ainakin täältä.
*Kirja on saatu arvostelukappaleena