Pages

torstai 11. huhtikuuta 2019

Bloggaajan käsikirja, kattava opus bloggaamiseen




Sain muutama viikko sitten ”Bloggaajan käsikirjan” arvosteltavaksi. Kirja herätti heti mielenkiintoni, sillä pitihän minun selvittää olinko tehnyt mitään oikein tai ylipäätänsäkään olenko vieläkään ”oikea” bloggaaja.

Opuksen on kirjoittanut Minna Luoma alias Rouva Sana, jota siteerataan tarinankertojaksi, sisällöntuottajaksi, toimittajaksi ja bloggaajaksi. Ja varsin pitkän tien, reilun parikymmentä vuotta, hän on kirjoittajana sekä toimittajana kulkenut.



Syy kirjan kirjoittamiseen lähti ajantasaisen perustietoteoksen suuresta tarpeesta ja tietojen löytymisestä yksien kansien välistä.


Minustako bloggaaja?


Blogin avulla voit kommunikoida suoraan asiakkaiden, seuraajien, lukijoiden ja sekä potentiaalisen kohderyhmäsi kanssa ja auttaa heitä juuri silloin, kun he sinua eniten kaipaavat.

Saat mahdollisuuden jakaa arvokasta tietoa sekä markkinoida nopeasti ja kustannustehokkaasti.



Blogin pitäminen on varsinkin yrityksille oman osaamisen ja palvelujen näkyväksi tekemiselle yksi parhaimpia keinoja, se tukee muuta verkossa tapahtuvaa sisältömarkkinointia.

Bloggaajan käsikirjan pääpaino on tavoitteellisessa bloggaamisessa. Tosin tästä opuksesta on paljon apua ja hyötyä myös harrastajakirjoittajalle, jollaiseksi itsekin lukeudun.


MIKSI BLOGATA?


Se, miksi itse lähdin noin kolme vuotta sitten bloggaamaan,  oikeastaan melko untuvikkona, olikin muutamien seuraamieni bloggaajien kehotus oman blogin perustamiselle.



Olin ennen blogia Saaran lautasella aktiivisesti mukana Facebookiin perustettujen ruokaryhmien jäsenenä. Kokkailin ja kuvasin valmistamiani aterioita näihin ryhmiin. Jaoin ohjeita ja vastailin kysymyksiin. Moni sitten tuskaili, kun reseptit hävisit sivuilta alta aikayksikön. Oli siis mietittävä, kuinka nämä reseptit jäisivät ”elämään” ja blogi oli paras keino siihen.

Alku oli kyllä melko hankalaa. Piti opetella oikeastaan kaikki alusta asti ja tällä tarkoitan ihan perusWordin käyttöä ja ennen kaikkea kirjoittamista. Eihän noissa Fb-ryhmissä tarvinnut kuin kirjoittaa reseptit. Onneksi sain hyvän ystäväni ja bloggaajakollegan Tiinan Tinskunkeittiöstä auttamaan varsinaisen blogipohjan perustamisessa.



Kuvien siirtämisen ja käsittelyn opettelemiseen meni myös tovi, mutta innostukseni oli valtava. Sitä ei haitannut edes blogin ensimmäisten kuukausien aikana sattunut iso vedätys. Minut haluttiin mukaan sisällöntuottajaksi erääseen mediasivustoon. No tottahan toki olin erittäin otettu saamastani huomiosta, mutta kuinkas sitten kävikään.

Alussa luvattiin ummet ja lammet, kiristettiin ja haukuttiin yöllisillä kännisillä messengeriviesteillä. Ensin syytin itseäni ja stressasin, kunnes uskalsin puhua asiasta kotona ja sitten yhteisössä olevien muiden bloggaajien kanssa. Reilu neljä kuukautta ehti kuitenkin kulua ennen irtisanoutumista ja olin melko loppuun palanut ja sen vuoksi myös kyllästynyt koko bloggaamiseen. Mietin, että tätäkö se bloggaaminen todellisuudessa sitten on. Kesäloma kuitenkin auttoi ja alkoi jo naurattamaan koko episodi. Oikeastaan aloin säälimään kyseistä herraa ja avasihan se silmät, mitä ja mihin kaikkeen voi päätyä verkossa. Neuvoni sinulle onkin se, että ole tarkka ja ota selvää mihin olet liittymässä. Sinänsä puolustan ja rohkaisen liittymään blogiyhteisöön, sitä kautta saat helposti apua ja se on myös mainio tapa verkostoitua ja tutustua muihin bloggareihin.


Tosiaan kolme vuotta ensimmäisestä julkaisusta on jo ehtinyt kulua ja melko monta juttua olen maailmalle julkaissut (277) ottaen huomioon sen, että olin sairauden vuoksi syrjässä reilun vuoden.

Kirjoitukseni ja blogien tarinat syntyvät kulloinkin omien mielihalujeni ja kaupassa olevien tarjousten mukaan. Ja koska olen ruokabloggaaja, myös sesongeilla on suuri merkitys.

Oman blogin tukena minulta löytyy myös Fb-sivut, Pinterest sekä Instagram ja tuo jälkimmäinen on itselleni suurin innoittaja. Instagramista löytyvät kuvat saavat minut ja keittiön kehräämään. Sieltä löytämäni kuvat, jos mitkä, tarjoavat inspiraatiota omien reseptien kehittelyyn ja kokeilemiseen. Harvoin, jos koskaan teen valmiin reseptiikan mukaan mitään.




Mitä opin ja mitä jäi käteen Bloggajaan käsikirjasta?


No ainakin se vahvisti sen, että blogi on tätä päivää ja minulla on jotain tarjottavaa lukijoilleni.

Blogin pitäminen on paitsi kivaa, se myös antaa paljon.

On siis minusta itsestäni kiinni, kuinka paljon satsaan siihen aikaa ja asettamalla riittävät tavoitteet, voin saavuttaa vaikka ja mitä.

Olipa ihana lukea kirjasta jo pidempään blogganneiden ja yrittäjinä toimivien mietteitä bloggaamisesta.

Kirjoittajana minun täytyy lukea enemmän muiden bloggaajien julkaisuja ja panostaa enemmän omaan tyyliin. Myös otsikointiin täytyy panostaa, jos haluan tulla nähdyksi. 


Täysin uutta minulle oli tuo hakukoneoptimointi, siihen pitääkin perehtyä enemmän.

Valokuvilla on suuri merkitys blogissa. Minä niin odotan, että pääsisin pian uudelle valokuvauskurssille.





Bloggaaminen


Sinä, joka vielä harkitset oman blogin perustamista, älä enää epäröi, sillä tämän upean ja kattavan Bloggaajan käsikirjan avulla onnistuminen on taattu!

Onnittelut sekä suuret kiitokset sinulle Minna ihanainen mainiosta ja syväluotaavasta opuksesta, kirja herätti paljon ajatuksia ja sen neuvoista on apua pitkään.

Haluan päättää tämän kirja-arvostelun Minnan itsensä sanoihin:


   MIKÄÄN TARINA EI OLE LIIAN PIENI 

             KERROTTAVAKSI”





Kirjan saat tilattua ainakin täältä.

*Kirja on saatu arvostelukappaleena


8 kommenttia:

  1. Voi sinä <3. Mikään tarina ei todellakaan ole liian pieni kerrottavaksi. Bloggaajan tarinasi on oiva esimerkki siitä.

    Lämmin kiitos Bloggaajan käsikirjaan tutustumisestasi - ja myötäisiä tuulia blogillesi vastakin.

    Muista: tavoitteet ja tavoitteita kohti työskenteleminen. Se saa tähtiä aikaan <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on kyllä minun puolellani kokonaan ja mikä ihaninta jos alku olikin hankala, niin näiden uusien kirjasta saamieni oppien mukaan, mä pääsen eteenpäin.
      Kiitos sulle Minna <3 upeita ja mielenkiintoisia tarinoita kynääsi.

      Poista
  2. Kiitos kirjakatsauksesta :) en ole vielä ehtinyt tutustumaan Minnan kirjaan, aikeissa on kyllä. Tietoahan on saatavana netissä runsaasti, mutta itseäni häiritsee se, että se on tosi sirpaleista. On mukavaa, että perusasiat ovat yksissä kansissa, odotan mielenkiinnolla, että saan kirjan käsiini <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin Lea, tästä opuksesta löydät oikeastaan kaiken tarvittavan ja olennaisen yksistä kansista. Kirja antoi ainakin minulle paljon ajattelemisen ja miettimisen aiheita.

      Poista
    2. Osut Lea niin naulan kantaan arvioissasi. Koulutan tulevia bloggaajia työni ohessa, ja tapaan heitä vuoden aikana suuren joukon.

      Lähes poikkeuksetta kaikki toteavat saman: bloggaamiseen liittyvästä tiedosta on runsauden pula, mutta sillä on yksi ongelma - tiedot ovat levällään ja pirstaleina verkon syövereissä. Bloggaajat ovat kaivanneet yksinkertaista tietokirjaa, jonka kansien väliin on koottu kaikki blogin perustamiseen ja blogiarjen pyörittämiseen tarvittava tieto.

      No, nyt sellainen on olemassa :). Bloggaamisen iloa Lea sinulle!

      Poista
  3. Ihanasti kerroit Minnan kirjoittamasta kirjasta. Voi kun tällainen opas olisi ollut jo silloin, kun omaa blogia aloittelin.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Outi, ja totta tämän kirjan avulla olisin varmasti tehnyt joitain juttuja toisin. Tosin eihän se ole vieläkään myöhäistä.
      Aurinkoista viikonloppua myös sinulle ihana <3.

      Poista
    2. Kiitos Outi kauniista sanoistasi <3. Olen suuresti otettu, että nimenomaan bloggaajakonkarit ovat ymmärtäneet Bloggaajan käsikirjan merkityksen ja tarpellisuuden.

      Jos jokainen tuleva bloggaaja väistää yhdenkin kompastuskiven, johon me olemme kompuroineet, tietokirja on täyttänyt tehtävänsä.

      Blogi on loistava käyttöliittymä.

      Poista