Pages

tiistai 29. tammikuuta 2019

VHH/KETO, MAUSTEINEN KANAKASTIKE JA SITRUUNA-KESÄKURPITSANUUDELIT




Tammikuun viimeistä viikkoa viedään ja hyvin on edennyt uuden vuoden lupaukseni terveellisemmästä ruokavaliosta. Oikeastaan kun mietin tarkemmin, niin oikein täytyy ihmetellä, miten helposti tämä onkaan sujunut. Mitään mielitekoja pizzojen tai hamppareiden suhteen ei ole ollut, mutta pitää mun tunnustaa yks juttu.


 Tytär oli perheineen vierailulla viikonlopun ja tietty sitten heitä varten oli herkkujakin hankittu eli karkkia, limua yms. No mä sorruin nameihin ja sitten sunnuntaiaamuna podin ihan hirveetä morkkista, hyvä etten purskahtanut itkuun, näin helposti ne mieliteot muuttuvat. Pakko oli vähän moittia itseäni tai no keskustella, että oliko se tarpeellista ja oliko kuitenkaan niin vaarallista, jos palaan ruotuun takaisin. Sunnuntai sujui jo uuden elämän normien mukaan, jumpalla kävin ja ateriat suunnitelmien mukaan vhh:na.


Eilen tein broilerin sisäfileestä mausteista kanakastiketta ja tarjoilin sitä sitruuna-kesäkurpitsanuudeleilla ja raejuustolla. Sori, mut pakko kehaista, maistuu muuten vielä tänäänkin tätä postausta kirjoittessani, niin hyvältä, viimeisiä suupaloja tässä maiskuttelen.


MAUSTEINEN KANAKASTIKE  JA SITRUUNA-KESÄKURPITSANUUDELIT (4-5 annosta)





Raaka-aineet:
  • 3-4 kesäkurpitsaa (noin kilo)


Pese, kuivaa ja raasta spiraalileikkurilla tai veitsellä suikaleiksi ja laita keittiöpyyhkeen päälle.

Marinadi:

  • 600g broilerin sisäfilettä
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sweet-chilikastiketta
  • ¼ tl chilijauhetta


Pilko sisäfileet suupaloiksi, laita kulhoon ja lisää loput aineet. Anna marinoitua vähintään 15 minuuttia.

Kastike:

  • 1 sipuli silputtuna
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl kuumaa vettä
  • ½ -1 sitruunan mehu
  • timjamia/persiljaa
  • (sweet-chilikastiketta/chilijuhetta oman maun mukaan)


Laita 1-2 rkl öljyä pannulle ja paista marinoituja sisäfilepaloja, lisää sipulisilppu ja jatka paistamista, kunnes fileet ovat kypsyneet (noin 10 minuuttia yhteensä).

Mittaa 1 rkl tomattipyrettä ja sekoita joukkoon, kaada myös 2 dl kuumaa vettä ja mausta suolalla. Anna hautua vielä 5 minuuttia, kastike saa kiehua hiukan kokoon. Maista lopussa tulisuus, lisää tarvittessa sweet-chilikastiketta tai chilijauhetta. Ota pois pannusta, jätä sivuun odottamaan.

Kääri keittiöpyyhe rullalle ja purista kesäkurpitsoista mahdollisesti lähtevä vesi pois.

Laita kuivatut kesäkurpitsanuudelit nyt pannulle (laita tarvittaessa pannulle öljyä/voita) ja kaada joukkoon ensin puolikkaan sitruunan mehu. Anna hautua muutamia minuutteja (maista nuudeleiden sitruuna) ja tee sitten pannun keskelle aukko, johon kaadat kanakastikkeen, anna lämmetä.

Ripottele päälle timjami/persiljaa.

Tarjoa raejuuston ja vihreän salaatin kera.





perjantai 25. tammikuuta 2019

RAIKAS VERIGREIPPI-FENKOLISALAATTI




Ja kuten tuossa edellisessä postauksessa (kanakebab) lupasin, niin tässä tämä ihanan raikas verigreippi-fenkolisalaatti.

Verigreippien ja appelsiinien satokausi on nyt parhaimmillaan ja omasta mielestä ne ovat mehukkaampia ja maku muutenkin syvempi.


Joten niitä kannattaa hyödyntää eri tavoin. Ne sopivat hyvin leivontaan, jälkiruokiin, tietysti mehuiksi ja smootheihin, mutta myös salaattiin.


Fenkolia tulee käytettyä ihan liian vähän ja useimmiten keitän sen liemessä (simpukat, kalakeitto), vaikka tämä maistuu erittäin hyvältä myös raakana.

Siispä suosittelen kokeilemaan kumpaakin yhdessä.


Ohjeen määrä riittää kahdelle ruokaslaattina, lisukesalaattina neljälle


VERIGREIPPI-FENKOLISALAATTI 


Raaka-aineet:

  • 2 verigreippiä
  • 1 pieni fenkoli tai ½ iso
  • ½ ruukku rapeaa salaattia (esim frisee)
  • mustia isoja oliiveja
  • 2 kevätsipulia (ei pakollinen)
  • tuoretta minttua, (mimis versoja)


Kastike:

½ dl hyvää öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa, pippuria
1 rkl verigreipin mehua

OHJE:

Kuori verigreipit veitsellä niin, että leikkaat valkoisen kalvon pois. Leikkaa verigreippi fileet terävällä veitsellä kalvoista. Ota mehu talteen.

Pese fenkoli, ota lehdet (tillit) talteen koristeeksi. Puolita fenkoli ja leikkaa siitä ohuita suikaleita veitsellä tai mandoliinilla (isosta fenkolista käytetään vain puolet).

Revi salaattia tarjoiluastialle. Laita päälle vuorotellen fenkolin siivuja ja kalvottomia verigreipin lohkoja.
Lisää mustia oliiveja, mintun lehtiä, fenkolin tillit sekä mimis versoja.

Valmista kastike: mittaa öljy ja sekoita loput aineet joukkoon, kaada salaatin päälle.
Tämä salaatti sopii hyvin tarjottavaksi niin lihan, kalan kuin juustojen kanssa tai vaikka sellaisenaan.

Täältä löydät kanakebabin ohjeen



HERKULLISTA JA KUITENKIN KEVYTTÄ, KANAKEBAB, VHH/KETO




Broilerin jauhelihaa on ollut monessa kaupassa tarjouksessa, no sehän passaa hyvin, sillä se sisältää vain vähän rasvaa ja mukavan määrän proteiinia. Just nyt tähän terveellisempään ruokavalioon passeli raaka-aine.

Pullia, pihvejä sekä mureketta on tästä jauhelihasta valmistettu. Onpa sitä laitettu moneen erilaiseen keittoonkin, mutta kebabia en ole vielä koskaan siitä valmistanut.

No eipä jää viimeiseksi kertaa, sillä tästä tuli ihan huikean hyvää! 


 Ja mikä parasta kanakebabista on moneksi. Siitä pystyy leikkelemään siivuja niin leivälle, salaattiin kuin syödä vaikka riisin tai perunamuussin kera. Ainoa huono juttu (tai miten sen nyt ottaa) on se, että tämä valmistuu 2-3 tunnissa uunissa ja pitää vielä kiinteyttää jääkaapissa yön yli, ennen kuin pääsee herkuttelemaan.


Toinen uutuus meidän keittiössä oli ihanan raikas verigreippi-fenkolisalaatti (siitä postaus heti perään). Tälläkin aterialla on terveysvaikutuksia, sillä verigreipistä  ja fenkolista saat sekä vitamiineja että hivenaineita. 



Meillä syötiin  siis  edellisenä iltana kanakebabia leivän päällä ja seuraava iltana verigreippi-fenkolisalaatin kera. Siinä tuli yhdellä aterialla jo reilu puolet tavoitteesta syödä puolikiloa hedelmiä ja kasviksia/päivä.


En tiedä kiinnostaako sinua, mutta nyt -5 kiloa vähemmän ja mä on niin happy J.  Lauantaina pidän kuitenkin pienen tankkaus päivän ja vähän herkuttelen, mutta vieläkin ilman valkoista sokeria. Ostin intiaanisokeria tänään kaupasta, meinasin tehdä pikku Nealle ja mulle puolukka-mansikka vispipuuroa.


Kotona tehtyä kanakebabia ei voita mikään!

Ja tässä sinulle resepti KEBABISTA:

KANAKEBAB


Raaka-aineet:

  • 800g broilerin jauhelihaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1,5 tl sipulijauhetta
  • 2,5 tl mangocurrya
  • 2 tl savupaprikajauhetta1/2-1 tl chilijauhetta
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 rkl BBQ-kastiketta
  • 1-2 rkl worchesterkastiketta (ei pakollinen)
  • 2 rkl pofiberiä tai peruna/tapiokajauhoja
  • 0,5 dl hyvää öljyä

Aseta uunin lämpötilaksi 150 astetta.

Laita/mittaa kaikki aineet yleiskoneeseen ja sekoita reilu 10 minuuttia, kunnes massa on tasaisesti maustunut.

Ota foliota sopiva arkki ja muotoile jauhelihamassa pötköksi, rullaa tiukaksi, niin ettei massaan jää ilmakuplia. Kierrä päät kireälle (kuin karkkipaperia kääntäisit). Laita vielä toinen folio päälle ja aseta lämpömittari 80 asteeseen, aseta keskelle mureketta.

Paista ensin 20 minuuttia 150 asteessa ja pienennä sitten lämpö 100 asteeseen. Paista kunnes sisälämpö on 80 (menee noin 2 tuntia). Anna olla vielä jälkilämmössä uunissa puoli tuntia ja siirrä sitten jäähtynyt kebabrulla jääkaappiin yön yli tai vähintään 8 tunniksi.

Ota pötköstä lastuja juustohöylällä.

Tarjoa (pita)-leivän, riisin, muusin tai salaatin kera. turkkilaisesta jogurtista ja valkosipulista saat hyvän kastikkeen, sopii myös happamien marjojen kanssa tarjottavaksi.

Tulehan kertomaan mitä mieltä olit tästä kebabista :)

Verigreippi-fenkolisalaatin ohjeeseen tästä

tiistai 22. tammikuuta 2019

KODINKONE, JOKA ON YHTÄ KALTEVA KUIN PISAN TORNI JA SILLÄ ON SUPER HYVÄ PULSSI




Kalteva kuin Pisan torni ja hyvä pulssi! Siis, niin kuin mitä?

*yhteistyö Electroluxin kanssa

No se on Electroluxin uusi, uljas ja supertehokas Explorer 7 -tehosekoitin.


Sain joulukuussa miellyttävän tilaisuuden osallistua viiden muun bloggaajan (Kulinaari, Beach house kitchen, Taste of Nikinmäki, Pullahiiren leivontanurkka, Syncro89) kanssa tämän uutuuden tiimoilta järjestettyyn Electroluxin Explorer7 -blenderi kokkikouluun.


Vetäjänä meille toimi huippukokki Arto Rastas, jonka kehittelemiä reseptejä pääsimme tekemään samalla, kun tutustuimme lähemmin itse laitteeseen, sen useisiin eri toimintoihin sekä muihin ominaisuuksiin.


Sain valmistaa ihanan raikkaan, täyteläisen ja houkuttelevan kevään vihreän vihersmoothien. Tätä smoothieta on sekoiltu jo useamman kerran kotonakin.




Sweet Greens! Smoothie

1 avokado
1,5 dl mangososetta
1 ruukku pak choita
0,5-2 limen mehu
muutama mintunlehti
n. 3 dl cashew-/mantelimaitoa

koristeluun:
limenkuorta

Resepti: Arto Rastas

Lisää Arton suunnittelemia reseptejä löydät täältä.

            appelsiini-kahvin valmistus on tarkkaa puuhaa

Tämä Explorer 7 on nimensä mukaisesti kehitelty tutkimusmatkailijan tavoin perehtymään ja toimimaan niin, että se täyttää vaativammankin käyttäjän tarpeet:

 Tärkein innovaatio on PowerTilt –teknologia. Explore 7 blenderissä on optimaalinen 10 asteen sekoituskulma. Tämän ansiosta voidaan käyttää matalampaa sekoitusnopeutta, jolloin seoksen lämpötila pysyy alhaisempana ja ainesosat eivät yliprosessoidu.

Lopputuloksena on parempi maku, koostumus ja väri. Smoothie on tuoreempi ja ravintoaineet säilyvät paremmin.


PowerTilt –teknologian ansiosta Explore 7 sekoittaa siis ainesosat tarkasti ja hellävaraisesti juuri oikealla nopeudella.
Tehosekoittimesta löytyvät toiminnot:

·        Pulssi-toiminnon avulla haluttu koostumus. Pulssi toiminto on saatavilla joka nopeudelle jonka ansiosta saat juuri oikean koostumuksen eri resepteihin. Pulssi + 1 à jättää koostumukseen suutuntumaa, hyvä esim. guacamoleen. Pulssi + 2 à vähän tasaisempi koostumus, hyvä esim. salsaan. Pulssi + 3 àsilkkisen pehmeä koostumus, hyvä esim. jäätelön valmistukseen.



·        Älykäs nopeuden säätö. Sekoitusnopeus säilyy tasaisena ainesosien rakenteesta ja määrästä riippumatta. Esimerkiksi valmistaessa raskaampaa seosta tai täyden kannullisen smoothieta, laite nostaa automaattisesti tehoa juuri oikean sekoitusnopeuden saavuttamiseksi. 

·        4 reseptiohjelmaa. Automaattiset reseptiohjelmat kestävät noin minuutin ja sisältävät eri nopeuksia, paussi- ja pulssivaiheita, joiden avulla saat paremman koostumuksen ja herkullisemman lopputuloksen kuin käyttämällä vain yhtä nopeutta. Explore 7 blenderissä on reseptiohjelmat jäänmurskaukselle, smoothielle, juomalle (drinkkien tekoon huvä!) ja keitolle.



· Pakkauksen mukana tulee monitoimisilppuri, jonka avulla voi silputa kasviksia, yrttejä ja lihaa tai hienontaa esimerkiksi pähkinöitä ja kahvipapuja. Lisäksi mukana tulee mehusuodatin, jonka avulla voi valmistaa siististi ja nopeasti tuoretta appelsiinimehua vaikka joka aamu. Matkapullon avulla smoothien voi ottaa mukaan evääksi esimerkiksi töihin.



·        Keittiön ja olohuoneen raja on hämärtynyt, jonka vuoksi keittiötuotteiden täytyy sulautua sisustukseen. Explore 7 blenderiä on saatavilla upeissa väreissä ja se on tyylikkäästi muotoiltu. Sekä kannu että terät ovat astianpesukoneen kestäviä. Kosketusnäyttö on tarvittaessa helppo pyyhkäistä käytön jälkeen kostealla liinalla.

          smoothiet vain koristelua vailla valmiit

Ja koska tein monen muun tavoin uuden vuoden lupauksen aloittaa ja toivon mukaan myös päättää tämä vuosi terveellisemmin, niin mikäpä muu, kuin tämä blenderi explorer7 on saanut minut äärimmäisen onnelliseksi.

Oikeastaan en ole tainnut kattilan ohella paljon muita välineitä koko kuukauden aikana käyttääkään. Eikä muuten haittaa, että se on niin tyylikkään näköinen ja värinen.Tällaiselle tiskausta inhoavalle tyypille on tärkeää myös se, että voi heittää kaikki osat tiskikoneeseen.

Tässä vielä muutama mun terveellisemmän tammikuun kokkailuista.

Joka aamu smoothieta ja tässä yksi viikonlopun suosikeista, olen nimennyt sen Auringonnousuksi:



2 ½ dl mantelimaitoa, noin 3 dl jäisiä mansikoita, 1 banaani (pieni), n. 200g cantaloupemelonia (punnittu ilman kuoria ja siemeniä), ½-1 dl vettä, 2 rkl neitsytöljyä.

Kaada mantelimaito sekä jäiset mansikat blenderiin, kannattaa käyttää ensiksi jäämurskaohjelmaa. Lisää sitten pieni banaani sekä meloni ja öljy. Soseuta pirtelötoiminnalla ja lisää kylmää vettä tarpeen mukaan.

Myös sosekeittoja on valmistettu jo montaa erilaista, tässä kevyt paprika-tomaattikeitto (4 annosta)



1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja, 1 tlk (500g) paseerattua tomaattia YRTTI, 1 sipuli, 2 valkosipulinkynttä,  1 punainen paprika, 1 kanafondi, 1,5 rkl öljyä, ¼ tl sokeria, mustapippuria myllystä, 0,4 dl vettä

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Mittaan kattilaan 1,5 rkl öljyä ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Pese paprika ja leikkaa pieneksi, laita sipuleiden sekaan ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia.
Kaada kummatkin tölkit (kuorittu tomaatti sekä paseerattu tomaatti yrtti) kattilaan ja lisää vielä 4 dl vettä ja kanafondi sekä ¼ tl sokeria ja hiukan mustapippuria myllystä. Anna keiton hiljalleen kiehua 15 minuuttia.  Soseuta keitto-ohjelmalla ja tarjoa raejuuston kera. Voit lisätä päälle vielä 1 tl neitsytoliiviöljyä.

Myös leikkuriosa on ollut kovassa käytössä! Sillä on tehty esim. pähkinäkastiketta ja herkullista chimichurria.

Pähkinäkastike: 1,5 dl Estrella roasted peanut, huom eivät sisällä suolaa!, 1 valkosipulinkynsi, ½ sitruunan mehu, ½ dl hyvää öljyä (esim neitsyoliiviöljy), ½ dl vettä, ½ tl suolaa ja ripaus chiliä.
Mittaa ensin öljy ja pähkinät ja soseuta pulssi 1:llä ja jäämurskain toiminnolla. Lisää sitten loput aineet (jos haluat rouheampaa niin käytä vain pulssi 1:stä). Pähkinäkastike toimii niin dippinä kuin esim. grillatun kanan kera.
Kastike säilyy kylmässä noin viikon.


Chimichurri: Kastike: 1 1/2 dl persiljaa silputtuna, 1/2-1 mieto chili, 2 valkosipulinkynttä, 1 dl neitsytoliiviöljyä, 1/4 dl punaviinietikkaa, 1/4 tl suola, 1/2 tl paprikajauhetta. Kastike maistuu parhaiten grillatun lihan päällä, maustevoin tapaan.Tämä kastike riittää ainakin 4:lle ja säilyy jääkaapissa reilun viikon hyvänä.


Ja juu niitä coctaileja ja moctaileja ei pidä unohtaa, taidan palata niiden kanssa uudelleen asiaan.


Lämmin kiitos vielä kerran kutsusta Electrolux sekä isäntämme Simo ja emäntämme Emilia.

TERVEELLISTÄ JA ENERGISTÄ ALKANUTTA VUOTTA SINULLE!

maanantai 21. tammikuuta 2019

VHH/KETO LEHTIKAALI-KANA-KOOKOSKEITTO




Kylläpä meitä hellittiin kauniilla talvisella säällä koko viikonloppu. Vaikka en tunnustakaan olevani mikään talvi-ihminen, niin nautin tällaisina päivinä lenkkeilystä järven jäällä.

Maanantai aamuna kyllä vähän järkytyin, koska ulkona oli -24,7 pakkasta, mutta ulos oli lähdettävä ihailemaan super verikuuta. En meinannut ensin löytää koko kuuta taivaalta, sillä se oli piilossa isojen kuusien takana, mutta onneksi näin edes pilkahduksen siitä, oli se vaan sen verran upeaa katseltavaa. Tarkenitko sinä käydä sitä ihailemassa?


Kuvaa en kummoista siitä saanut, olisi pitänyt taas järvelle lähteä, mutta arvaa vaan juuri sängystä nousseena, se ei todellakaan houkutellut.

Tällaisina pakkaspäivinä tykkään itse syödä lämpimiä keittoja. Keitot lämmittävät samalla myös sisältä, kuten esim. tämä lehtikaalista ja kanasta keittämäni aasialainen runsaasti vihanneksia sisältävä keitto. Lämmön määrää voi itse säätää chiliä lisäämällä.

Liemi on keitetty kookosmaidon kera (tosin suurin osa on vettä) ja täyteläisyyttä (aasian makuja) keitolle antaa kalakastike sekä riisiviinietikka. Vaikka keittiöstäsi niitä ei löydy, niin kehotan ostamaan ja kokeilemaan, sillä niitä tarvitaan useampiin thaimaalaisiin, japanilaisiin ja kiinalaisiiin ruokiin. Ja vaihtelu virkistää, vai mitä?


Keitto on vähähiilihydraattinen, mutta toki voit lisätä lopuksi vaikka nuudeleita, jos kaipaat enemmän ruokaisuutta.

Jätin yhden lehtikaalivarren aamun smoothieta varten ja suosittelen! Smoothie sisälsi rahkaa, makeuttamatonta mantelimaitoa, lehtikaalia, kurkkua ja ruokalusikallisen siemeniä. Sori, mutta kerkesin nauttia sen, ennen kuin nappasin kuvan :).



LEHTIKAALI-KANA-KOOKOSKEITTO (6 annosta)

Raaka-aineet:

  • 600 g broilerin fileepihvejä
  • 1 ps (200g) lehtikaalia
  • 1 kesäkurpitsa
  • 6 isohkoa herkkusientä
  • 4 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1,5 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • suolaa tai 1 kanafondi
  • ½-1 tl chilijauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 l vettä
  • ½ sitruunan/limen mehu
  • 3 rkl öljyä


OHJE:

Leikkaa broilerin fileeleikkeet suikaleiksi.

Huuhtele lehtikaalit ja revi lehdet pieniksi (irti ruodista).
Pese kesäkurpitsa ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa myös herkkusienet viipaleiksi.

Mittaa 3 rkl öljyä kattilaan. Lisää joukkoon raastettu inkivääri, valkosipulinkynnet, chilijauhe, kurkuma ja kuullota niitä hetki.
Lisää litra vettä kattilaan ja perään kanasuikaleet sekä 1 tl suolaa tai 1 kanafondi. Anna kiehua 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi kesäkurpitsasuikaleet, herkkusieniviipaleet sekä lehtikaalit. Mittaa joukkoon myös 1,5 rkl kalakastiketta sekä 1 rkl riisiviinietikkaa. Anna kiehua 5 minuuttia.

Lopuksi kaada joukkoon kookosmaito ja kiehauta keitto ja mausta ½ sitruunamehulla. Maista suola, lisää tarvittaessa.

Jos haluat niin:

Voit lisätä nuudeleita ( 2-3 pientä pussia) yhdessä kookosmaidon kera, jos kaipaat hiilihydraatteja ja ruokaisuutta keittoon, itse laiton ainoastaan 2 rkl raejuustoa päälle proteiineja lisätäkseni.

IHANAA UUTTA TALVISTA VIIKKOA SINULLE!



perjantai 18. tammikuuta 2019

KAHDEN VIIKON ENERGIAA LISÄÄVÄ TEHOSTARTTI RESEPTEINEEN, OSA 5, VIIMEISET 2 PÄIVÄÄ



Hip hurraa, aivan mahtavaa, se on perjantai ja vieläpä aurinkoinen sellainen. Ulkona on niin kaunista ja ympärillä puhdasta uutta lunta, tosin pakkasta on mulle vähän liikaa (-13*).

Hip hurraa muutenkin. Olen niin iloinen, kun aloitin tämän tehostartin, sillä olen jo nyt (vaikka aikaa kulunut vain 2 viikkoa) niin eri ihminen. Mä jaksan enemmän, olen kiinnostunut ja jopa innostunut. Se on paljon se!


Painoa on pudonnut peräti 4,2 kiloa (toivottavasti jo pieni osa siitä on rasvamakkaroitani), aika huimaa, vai mitä? Olen kyllä pitänyt tiukkaa linjaa ja noudattanut tämän pari viikkoisen aikana tunnollisesti ohjeita. 

Liikuntaa en ole vielä lisännyt, vaikkakin nyt tulevana sunnuntaina on tarkoitus mennä elämäni ensimmäiselle Fascial Method tunnille, jännää.

Jatkoa tähän (toivottavasti) pysyvään elämänmuutokseen tulen jatkamaan ihan taatusti, sen olen luvannut pyhästi itselleni ja nyt teille. Toukokuussa toivottavasti tapaan peilin edessä onnellisen, terveen ja solakamman itseni.


Ajattelin ensin noudattaa 5/2 dieettiä, mutta nuo kaksi paastopäivää ovat kyllä melkoisen rankkoja (vain 500 kcal/päivä), joten luulenpa, että jatkan näillä ohjeilla mitä olen nytkin noudattanut, tosin hiilareita pitää alkaa lisäämään ruokavalioon (oikeesti ainut asia mitä olen kaivannut, on pasta).
Toivottavasti sinä ihana lukijani ja tukijani olet saanut näistä kahdesta viikosta myös itsellesi energiaa sekä iloa ja ennen kaikkea terveellisemmän tavan syödä. Ja mikä parasta, ei tarvitse puputtaa pelkkää salaattia/tonnikalaa/raejuustoa/rahkaa, sillä vaihtoehtoja hyvin syömiselle on paljon. Varmasti tulen jatkossa laittamaan lisää reseptejä blogiin, joten tervetuloa katsomaan ja kommentoimaan.


Viikonlopun reseptit on tehty vähän sillä silmällä, että palkitaan itsemme. Olemme sen ansainneet! Kuitenkin kalorimäärät ovat edelleen annetuissa rajoissa. Sunnuntai-aamun kauravohvelit voit paistaa myös lettupannulla (tosin silloin joutuu käyttämään paistorasvaa, mutta muista siinäkin kohtuus).  Lauantai-illan pähkinäiset kanavartaat voit paistaa kaikki kerralla ja syödä kylmänä seuraavana päivänä tai jätä marinadiin jääkaappiin ja grillaa loput vasta sunnuntaina.



Ja nyt resepteihin:

PÄIVÄ 6

A: Auringonnousu smoothie (ohje edelliseltä viikolta)

2 ½ dl mantelimaitoa, noin 3 dl jäisiä mansikoita, 1 banaani (pieni), n. 200g cantaloupemelonia (punnittu ilman kuoria ja siemeniä), ½-1 dl vettä, 2 rkl neitsytöljyä.

Kaada mantelimaito sekä jäiset mansikat smoothiekoneeseen (kannattaa käyttää jäämurskaohjelmaa jos löytyy) ja soseuta. Lisää sitten pieni banaani sekä meloni ja öljy. Soseuta ja lisää kylmää vettä tarpeen mukaan.

L: Savukalasalaatti 2:lle (ohje edelliseltä illalta)

300g savukalaa, lehtisalaattia (reilu puolikerää), pätkä kurkkua, 1 pieni porkkana, 2 tomaattia/10 kirsikkatomaattia, 1 avokado, 2 keitettyä kananmunaa, 1 dl raejuustoa, 1/2 dl karpaloita/puolukkaa, yrttejä (esim, persilja, tilli, basilika).

Revi salaatti, pilko kurkku, tomaatti, avokado lisää salaattin, kuori porkkana ja vedä kuorimaveitsellä siitä lastuja. Pieni kananmunat kahteen osaan, lisää raejuusto ja karpalot. Valmista kastike.

Kastike: 3 rkl neitsytoliiviöljyä, 1 tl hunajaa, 1/2 sitruunan mehu, ripaus pippuria ja suolaa

V: hedelmä

P:  Grillattuja pähkinäkanavartaita  (4 annosta), vihreää salaattia ja keitettyä parsaa

800g broilerin ohutleikkeitä, 8 varrasta tai bambutikkua (muista laittaa likoamaan väh. 15 minuutiksi)

Marinadi: 2 rkl soijakastiketta , 1 rkl öljyä,  1 valkosipulinkynsi, ½ tl kurkumaa

Sekoita kaikki aineet keskenään, leikkaa broilerin ohutleikkeet pituussuunnassa kolmeen osaan ja laitat kanat marinoitumaan vähintään ½ tunniksi.

Tee sillä välin pähkinäkastike.

Pähkinäkastike: 1,5 dl Estrella roasted peanut, huom eivät sisällä suolaa!, 1 valkosipulinkynsi, ½ sitruunan mehu, ½ dl hyvää öljyä (esim neitsyoliiviöljy), ½ dl vettä, ½ tl suolaa ja ripaus chiliä.

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseeksi. Kastike säilyy kylmässä noin viikon.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 ja käännä grillivastuksille.

Pujota 3 leikattua broilerin palaa yhteen tikkuun ja laita tikut uunipellille leivinpaperin päälle. Kun vartaat on valmiit, grillaa vartaita ensin 10 minuuttia, ota pois uunista ja käännä ja jatka paistamista vielä noin 8 minuuttia.
Tarjoa vartaat (2 varrasta/annos) vihreällä salaatilla, parsakaalilla ja pähkinäkastikkeen kera.

I: Kainuun juustoleipää (noin 80g /annos) ja tuoreista luumuista keitettyä hilloa

Luumuhillo:  7-8 luumua, 1 rkl ruokosokeria (tai hunajaa) ½ dl vettä
Pese luumut, puolita ja poista kivet. Laita puolikkaat kattilaan, lisää vesi sekä ruokosokeri.  Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Leikkaa pala juustoa lautaselle tai ota vaikka tähtimuotilla palat lautaselle (saa vähän silmän iloakin) ja lisää päälle 2 rkl luumuhilloa. Juustoleipää voit toki hiukan lämmittää pannulla ja jos luumuhillo ei kiinnosta ja sulla on pakkasessa lakkoja, niin syö sitten niillä.

PÄIVÄ 7

A: Kauravohvelit, rahkavaahto ja marjoja

2 banaania, 2 dl kaurahiutaleita, 2 tl leivinjauhetta, 1 dl kauramaitoa/soija/tavallista sekä 2 kananmunaa

Laita banaani, kaurahiutaleet, leivinjauhe sekä maito tehosekoittimeen, aja soseeksi ja lisää lopuksi kananmunat ja sekoita vielä massaa.

Rahkavaahto: 1,5 dl maitorahkaa, tilkka kauramaitoa (mikä vaan käy)  ohentaaksesi rahkaa, 1-1,5 tl hunajaa

Kuumenna vohvelirauta ja paista vohvelit (käytä tarvittaessa rasvaa, itse en tarvinnut). Jos et omista rautaa paista lettupannulla.
Tarjoa rahkavaahdon ja marjojen kera.

L:  Grillatuja pähkinäkanavartaita ja vihersalaattia (ohje edelliseltä päivältä)

V:  manteleita/pähkinöitä

P: Tomaatti-paprikakeitto  (4 annosta) ja raejuustoa

1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja, 1 tlk (500g) paseerattua tomaattia YRTTI, 1 sipuli, 2 valkosipulinkynttä,  1 punainen paprika, 1 kanafondi, 1,5 rkl öljyä, ¼ tl sokeria, mustapippuria myllystä, 0,4 dl vettä

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Mittaan kattilaan 1,5 rkl öljyä ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Pese paprika ja leikkaa pieneksi, laita sipuleiden sekaan ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia.
Kaada kummatkin tölkit (kuorittu tomaatti sekä paseerattu tomaatti yrtti) kattilaan ja lisää vielä 4 dl vettä ja kanafondi sekä ¼ tl sokeria ja hiukan mustapippuria myllystä. Anna keiton hiljalleen kiehua 15 minuuttia.  Soseuta ja tarjoa raejuuston kera. Voit lisätä päälle vielä 1 tl neitsytoliiviöljyä.



I: hedelmä


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA JA ENERGISTÄ TALVEN JATKOA SINULLE <3

JA KIITOS ROHKAISEVISTA JA KANNUSTAVISTA PALAUTTEISTA! NIITÄ ON KIVA SAADA AINA LISÄÄ <3

TÄÄLTÄ LÖYDÄT AIKAISEMMAT POSTAUKSET:  OSA 1   OSA 2  OSA 3  OSA 4