Joo, tiedän, että ketoilu on nyt niin pinnalla ja siitä
ollaan montaa mieltä, mutta minkäs teet, kun halusin vielä kerran niiden
kymmenien (olen jo 60v.) epäonnistuneiden dieettien jälkeen kokeilla tätä
ruokavaliota.
Pariloitua munakoisoa, fetajuustoa, tomaattia sekä aurinkokuivattuja tomaatteja
Pariloitua munakoisoa, fetajuustoa, tomaattia sekä aurinkokuivattuja tomaatteja
Noin 8 vuotta sitten kokeilin toista
vähähiilihydraattista ruokavaliota eli karppaamista. No, tämän kyseisen kokeilun suoritin erittäin huonoin tuloksin. Voipi tosin
olla, että silloinen tietotaitoni oli
liian vajavaista, mutta kuitenkin ukkokultani pudotti samaan aikaan reilut 10 kiloa, siinä missä minä lihosin neljä.
Grillattua lohta, artisokkapyrettä, parsaa sekä miniluumutomatteja
Ketogeenisellä tai karppauksella toteutetulla ruokavaliolla ei ole paljoakaan eroa, tosin ketoilussa pidetään päivän aikana syödyt hiilarit noin 20-30g/päivä ( karppauksessa riittää alle 100g), myös syötyjen proteiinien määrissä on eroja, ketoilussa sallittava proteiinimäärä on maksimissaan 30%.
Grillattua lohta, artisokkapyrettä, parsaa sekä miniluumutomatteja
Ketogeenisellä tai karppauksella toteutetulla ruokavaliolla ei ole paljoakaan eroa, tosin ketoilussa pidetään päivän aikana syödyt hiilarit noin 20-30g/päivä ( karppauksessa riittää alle 100g), myös syötyjen proteiinien määrissä on eroja, ketoilussa sallittava proteiinimäärä on maksimissaan 30%.
Pitämällä hiilihydraatit näin alhaisella tasolla
varmistetaan, että keho pääsee ”ketoosiin” eli tilaan, jossa se käyttää
energianlähteenä pääosin kehon omia rasvoja.
Enempää en halua analysoida näillä
ruokavaliotiedoilla, enkä ole yhtään varma osaisinko sitten kuitenkaan antaa
mitään tarvittavaa ja varsinkaan tarkkoja, faktoihin perustuvaa tietoa, sillä oma
kokemukseni on vain viikon vanha.
Vihersmoothie
Ilmainen ja hyvä appsi ravintoaineiden laskemiseen ja aktiivisuusrannekkeen tietojen keräämiseen on MyFitnessPal.
Vihersmoothie
Ilmainen ja hyvä appsi ravintoaineiden laskemiseen ja aktiivisuusrannekkeen tietojen keräämiseen on MyFitnessPal.
No miksi sitten lähdin ketoporukkaan mukaan?
Suurin syy
siihen on siskoni tänä syksynä (elokuussa) aloittama ketoilu. Se miltä hän näytti lokakuussa synttäreilläni, asumme eri
maissa tapaamme harvoin kasvokkain, oli jotain niin uskomatonta. Yli 53v
nainen, upea naisellinen vartalo, täynnä energiaa ja iloa. Jännä positiivisuus
sekä kauneus ympäröi häntä kauttaaltaan, hyvän olon näki siis jo kaukaa. Tämä
kaikki, vaikka hänellä oli takanaan vasta pari kuukautta ketoilua, teki minuun
suuren vaikutuksen. Ja hän itse vannoo ketoilun nimiin.
Kuva otettu mun 60v s synttäreiltä Tallinnassa
Kuva otettu mun 60v s synttäreiltä Tallinnassa
Tuohon ruokavalion vaikutukseen omaan kokonaisvaltaiseen
hyvinvointiin olen alkanut uskoa oikein todella. Olen väsynyt siihen, miten
väsynyt olen aika ajoin. Inhottaa oma saamattomuus, enkä oikein jaksa innostua
enää mistään.
Häh! enhän mä ennen ole ollut tuollainen, mutta
ilmeisesti, kun ikää on tullut lisää, se on osaltaan tehnyt tehtävänsä. Mutta
siihen on tultava muutos!
Toki haluan samalla myös pudottaa painoa, sillä olen
melkein yhtä pitkä kuin leveä, no usko pois. Oman tavoitteen olen asettanut
melko kohtuulliseksi eli 12 kiloon ja silti mulle jää vielä ne kahvat mistä
pitää kiinni. Kunhan hiukan kiloja karisee, pitää myös alkaa miettiä
vakavissaan tuota liikuntapuolta. Kyllä mä haluan olla hyvässä kunnossa vielä
ainakin seuraavat 20 vuotta ja siitä mulla on esimerkkinä omat rakkaat
ikinuoret vanhempani.
Sitten itse tähän ketoiluun palatakseni, niin parasta
olisi ollut ehkä liittyä heti Anni Sirviön vetämään Ketokickstart -ryhmään,
jonne jo tuhannet ovat liittyneet. Mutta
tunnetusti olen sellainen jäärä, minä
itte –tapaus, joten hain tietoja netistä (esim. https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/ketogeeninen-ruokavalio-kokemuksia/
https://tomikokko.com/blogi/ketogeeninenruokavalio/)
sekä siskolta.
Todella paljon kyllä pitää tietää, opetella ja sisäistää ennen aloittamista, ettei hommat mene päin mäntyä.
Ensin tietenkin pitää tietää, mitä ketoilulta haluaa.
Tarkoitan siis sitä, että haluaako samalla pudottaa painoa ja kuinka paljon.
Sitten pitää laskea omat tarvittavat makrot eli ravinnemäärät (rasvat,
proteiinit ja hiilihydraatit), mitä päivän aikana tarvitsee, jotta pääsee
alkuun (näitä kaavoja löytyy kyllä netistä). Oman kalorimäärän pienuus kyllä
hirvitti, 1056 kcal kuulostaa niin pieneltä, mutta koska haluan laihtua sen 0,7-1
kilon/viikko niin näillä mennään. Oon just sellainen tyyppi, että sen
laihtumisen piti tapahtua jo eilen.
Tuosta kalorimäärästä suurin osa on rasvaa, laitoin
tuohon tuon kuvan, josta näet tarkalleen, mitä tarkoitan. Olet varmaan nyt
kauhuissasi, mutta jo pelkällä aamun Bullet Proof –kahvilla saan 1/3 päivän
rasvoista eikä sitä tarvitse lotrata päivän aikanakaan kuin teelusikallinen tai
ruokalusikallinen lounaan ja illallisen
joukkoon. Kuitujen saamiseksi syön pähkinöitä ja siemeniä, joissa on myös hyviä
rasvoja. Kaiken ruuan voi paistaa voilla tai oliiviöljyllä ja jos haluaa, niin
voihan sitä pekonia mättää ja kermaa kaadella. Mulla ei ole kyllä vielä ollut
tarvetta sellaiseen. Tämän postauksen ruokakuvat ovat kaikki tällä viikolla
syömiäni aterioita ja kuten näet, ne näyttävät oikein terveellisiltä. Ateriat koostuvat aamupalasta, lounaasta sekä illallisesta ilman välipaloja.
luulientä sienireissun päälle ja taas jaksaa
luulientä sienireissun päälle ja taas jaksaa
Ikävintä tässä ruokavaliossa on kuitenkin hedelmien ja
marjojen välttäminen, tosin mustikoita voi syödä kourallisen pari kertaa
viikossa. Vielä en ole niitä syönyt, ehkä sitten viikonloppuna.
Kukkakaalia, peuran jauhelihaa ja kookoskermaa
Kukkakaalia, peuran jauhelihaa ja kookoskermaa
Miten mulla sitten sujui ensimmäinen viikko, no tietty
neljäntenä yönä iski aivan hirveä nivelkipu koko roppaan. Särki olkapäitä,
polvia ja nilkkoja niin paljon, että piti käydä buranaa ottamassa. Seuraavana
päivänä selvisi, että mulla oli suolat liian vähissä, joten lusikallinen
himalajan suolaa riitti tuohon vaivaan. Oishan se pitänyt itsekin ymmärtää,
sillä vettä juodaan päivän aikana paljon ja pissalla saa juosta yhtenään, iltajuomisen opin lopettamaan kantapään kautta.
Grillatua broilerin sisäfilettä ja kesäkurpitsa-spagettia
Grillatua broilerin sisäfilettä ja kesäkurpitsa-spagettia
Olen tuntenut jo keskiviikosta asti itseni paljon
energisemmäksi ja tuolloin alkoi myös mittauksen mukainen ketoosi. Nälän
tunnetta ei ole aterioiden välissä ja ihme kyllä ei juuri mielitekojakaan.
Pelkäsin hieman tulevaa viikonloppua, sillä silloin olen tottunut ottamaan
viiniä, mutta hyvinhän se sujui teen merkeissä, vaikka vieressä mieheni ja
siskoni muutaman lasillisen ottivatkin.
No lauantaina alkoi ”ketoflunssa”, nappasin c-vitamiinia
ja yhden histecin ja jo sunnuntaina olo oli ihan normaali. Kääk, mä heräsin jo
kello 6 ja sienimetsällä oltiin jo 9 jälkeen, tosin olihan noita kellojakin
siirretty, mutta silti, ei ole ollut mun tapaista herätä vapaapäivänä tuohon aikaan.
Ihan halpaa ei tämä dieetti ole alussa, sillä
elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseksi, pitää hankkia, hyviä öljyä, suolatonta
voita, kunnollisia magnesiumtabletteja, kaliumia tarpeen mukaan, gollagenjauhetta
sekä hyvää suolaa. Mulla taisi mennä näihin ostoksiin hiukan reilu satanen,
mutta kyllä näistä riittää kuukauden satsiin kummasti. Vielä en tiedä miten
paljon kauppalasku tulee muuttumaan, mutta sekin on seurannassa.
Laitan sulle vielä vinkiksi vhh-ruokien reseptejä, mitä
multa löytyy blogista ja tietty sieniretken saalista tehdyn herkullisen keiton
ohjeen.
Sieni-sellerikeittoa tulossa
Sieni-sellerikeittoa tulossa
MAUKAS VHH SUPPILOVAHVERO-SELLERIKEITTO 4:lle
Tarvitset:
- 200g pekonia kuutioituna
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl gheetä/voita/oliiviöljyä
- 150g paistettuja suppilovahveroita
- 300g (noin 4-5 vartta) lehtiselleriä
- ½ litraa lihaluulientä/kanalientä
- 2 dl creme fraichea
OHJE:
1. Kaada kylmälle paistinpannulle pekonikuutiot ja paista
niitä muutama minuutti.
2. Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet silpuksi ja lisää
pannuun pekonin seuraksi, lisää myös ruokalusikallinen voita ja jatka
paistamista niin kauan, että sipulit pehmenevät.
3. Lisää lopuksi paistetut suppilovahverot pannuun, anna
hautua muutama minuutti.
4. Mittaa kattilaan ½ litraa lihaluulientä tai vahvaa
kanalientä ja leikkaa lehtisellerin varret paloiksi ja laita kattila kiehumaan.
Lisää pekoni-sipuli-sienipaistos sekaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes
selleri on pehmeää ja kaada keitto sitten tehosekoittimeen, mittaa 2 dl creme
fraichea sekaan ja aja soseeksi.
5. Kaada keitto takaisin kattilaan, lämmitä tarvittaessa ja mausta
pippurilla ja suolalla.
Keiton päälle voit lorauttaa hyvää oliiviöljyä, kuivattuja
sieniä ja sellerinlehtiä koristeeksi. Myös siemenet sopivat keittoon.
Kiva kun kävit täällä blogin puolelle, arvostan myös suuresti jättämääsi kommenttia.
TÄSSÄ VIELÄ MUUTAMA SUOSITTU JA HYVÄKSI TODETTU VHH RESEPTI:
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/02/herkulliset-ja-kuohkeat-vhh-suolaiset.html
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/10/maukkaat-rucola-parmesan-lohipullat.html
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/03/paahdettu-tahini-kukkakaali-kasvisruoka.html
https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/04/katkarapukasari-ruokamuisto-80-luvulta.html
https://saaranlautasella.blogspot.com/2016/03/super-herkulliset-jattikatkaravunpyrsto.html